De data aceasta, am avut intens și mult de cugetat, căci Poetul cu ochi de Luceafăr și inimă de pâine ne-a dat de muncă sufletului spre împlinire. Am gândit un regulament, l-am conceput cu strictețea rigorilor unui concurs, pe care știutorii și toți acei care apreciază „Ars Adolescentina” l-au botezat de importanță republicană. De fapt, e un maraton în care punem în aplicare capacitățile de a scrie, în primul rând, dar și de a compune muzică, a cânta, a picta, a recita, a se aventura într-o activitate ce nu lasă loc pentru suspans… Iar zilele de 1 decembrie și 27 martie sunt speciale, încărcate de istorie și vise. Este concursul visătorilor, care funcționează plenar, în pofida problemelor legate de bugetul, uneori considerabil, dar nu într-atât de mare, precum îl merită tinerii pasionați de frumos. Un concurs al sincerității și al obiectivității maxim posibile. De la bun început alături de noi a fost și este Institutul „Frații Golescu” de la București, cu diplome, Premiul Mare – excursie în România – și carte. Multă, multă carte. Apoi, când s-a întâmplat ca dl director Mihai Nicolae să nu mai poată sprijini decât cu diplome și cărți tinerii talentați, ne-a sărit în ajutor Asociația filantropică „Tighina”, orientată acum spre susținerea copiilor din Ucraina, ce trăiesc urgia unui război crunt și nedrept.

Am rămas din nou fără acel reper important și părea că „Ars Adolescentina” își finalizează activitatea, dar cum să se întâmple acest lucru chiar în preajma zilei de naștere a lui Grigore Vieru, poetul care a cântat ca nimeni altul Mama, Patria, Dragostea, Neamul?

Se spune că faptele bune sunt însemnate cu aur sus, la ceruri de către Dumnezeu, care ne-a arătat direcția spre care să mergem – Asociația obștească „Ștefan cel mare și Sfânt”, care a venit cu o donație de cinci mii de lei, cu care am procurat volumul „Cântec de iubire”, cu cele mai frumoase creații ale Maestrului, omagiat la 88 de ani din ziua nașterii în cadrul Bibliotecii „Ovidius”, la gala laureaților etapei vierene, cu cei mai frumoși copii și adolescenți din republică, dar cărora li s-au alăturat și cinci temerari de la Școala Gimnazială „Leon Dănăilă” din comuna Darabani, jud. Botoșani, România.

Exact 200 de participanți a întrunit etapa eseu/comentariu a „Ars Adolescentinei”: 64 de liceeni au scris eseu inspirat din cugetarea „Dacă n-ar fie iubire, m-aș teme de viață” (Gr. Vieru), iar 136 de gimnaziști au comentat citatul: „Patria e ca un copil; dacă uiți de ea poate să plece de acasă” (Gr. Vieru).

Am lecturat fiece lucrare parvenită pe adresa concursului împreună cu poetul și prietenul nostru fidel, profesorul Mihai Doloton, având misiunea grea de a-i desemna pe cei mai buni. Pentru ei am instituit patru trofee cu chipul poetului nostru național. Dar și două complete de medalii simbolice: aur, argint, bronz, având imprimate pe ele și tema lucrării la care au scris posesorii acestora.

Pe 14 februarie sala de lectură a Bibliotecii „Ovidius” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți doritorii de a participa la eveniment. Au venit de peste tot. De la Lipcani, r-nul Briceni, până la Copceac, r-nul Ceadâr-Lunga, de la Soroca, până la Ungheni, Nisporeni, Călărași, Fălești, Șoldănești, Sângerei, Orhei, Criuleni, Ialoveni, Hâncești, Cimișlia, Comrat… Chișinău. A fost o mare revelație să-i auzim pe laureați vorbind atât de frumos și curat limba română. Ne-a încântat faptul că doamna profesoară de la Lipcani, Elena Agafii a transmis regulamentul etapei și colegilor săi din Darabani, Liceul în care activează având un frumos parteneriat transfrontalier cu cei de la Școala Gimnazială „Leon Dănăilă”. Drept urmare, ne-am unit și noi în demersul împlinirii unui vis măreț, care va fi să fie cu ajutorul lui Dumnezeu.

Din cei 200 de participanți, care de altfel toți au fost distinși cu diplomele concursului, 67 s-au bucurat de cărțile oferite de Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Asociația filantropică „Tighina”, dar și de cele patru trofee și medaliile, pe care le-am înmânat cu drag laureaților, adevărate revelații ale concursului aflat la cea de-a 24-a ediție consecutivă (nici pandemia nu ne-a fost stavilă în desfășurarea fiecărei etape).

Despre bucuria reușitei elevelor sale, distinsa profesoară de română de la Drochia, doamna Marina Lefter scria pe 14 februarie: „Hasdeienii au ajuns azi și pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Chișinău, grație invitației la Gala laureaților concursului republican Ars Adolescentina, etapa eseu, treapta liceu. Liceenele au luat „aurul” și „bronzul” concursului, diplome inedite și premiu de carte, s-au ales cu o călătorie memorabilă prin capitală, încredere în forțele proprii, motivație de a participa la alte ediții ale acestui prestigios concurs, dar și la toate pe care le oferă asemenea Ars Adolescentinei – oportunități de creștere intelectuală și înălțare sufletească, formarea spiritului patriotic activ. Gala Laureaților Concursului Republican Ars Adolescentina-2023, dedicat lui Grigore Vieru, organizată de Ziua Națională a Lecturii, în incinta Bibliotecii „Ovidius”, a fost un eveniment memorabil, demn de celebrarea poetului național, la care au participat laureați din toată Țara, inclusiv de peste Prut. Grație acestui concurs, elevii capătă aripi și încredere în propriul zbor, rămânându-le împreună cu impresiile frumoase și premii valoroase pentru toată viața: medalia, diploma inedită, cărți”.

Mulțumim frumos, distinsă doamnă profesoară, pentru înalta apreciere. Exprimăm gratitudine postului local de radio ECO FM, Fălești pentru promovarea etapei. Ne referim și la „Observatorul de Nord” – Soroca, pentru relatarea operativă a evenimentului de la Chișinău.

Mulțumiri deosebite și pentru Olga Oloi și Eldar Cuzuioc de la CNC al ASEM, pentru clipele de suspans, în acorduri de chitară, care au întregit atmosfera viereană prin vocile lor adolescentine.

Prezent la manifestarea de premiere, dl Andrei Batereanu, președintele Asociației Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”, a înmânat trofee, diplome și cărți lui Ștefan Carpeliuc de la Lipcani, Briceni și Maria Codreanu de la Pelinia, Drochia au cucerit trofeul, căci ne-au convins ferm de talentul lor de a scrie un eseu. La fel ca și Tănasă Miruna din clasa a VII-a, Școala gimnazială „Leon Dănăilă”, loc. Darabani, România și Diana Mereneanu din clasa a VIII-a, IPLT „Mihai Eminescu”, s. Sipoteni, Călărași, care au excelat la comentariu.

Procesul verbal al etapei vierene este publicat pe pagina de Facebook a grupului „Generația Ars Adolescentina”, unde sunt înregistrate numele tuturor laureaților noștri de aur, argint și bronz, dar și ale celor ce s-au bucurat de mențiuni-carte, din care vor citi și spiritul lor va fi mai bogat.

ARS ADOLESCENTINA continuă. Urmează etapa ARTIZANII UNIRII, la care suntem din nou în căutare de donatori, prin intermediul cărora să putem bucura tinerii noștri talentați pentru efortul lor de a atinge filele adevărului și culmile creației.

Concursul a fost inițiat în anul eminescian 2000 și de atunci a adunat în jurul creației zeci de mii de adolescenți. În prezent acesta este aprobat de BM „B. P. Hasdeu” și se desfășoară conform planului de activitate pentru anul 2023 la filiala „Ovidius”, gazda multor etape, în cadrul cărora au fost descoperite minunate talente juvenile.

Exprimăm gratitudinea noastră părinților și profesorilor, care au venit din toate colțurile republicii ca să se bucure de realizările copiilor și discipolilor lor.

Așa a fost să fie: Marele Grigore Vieru, simplu ca iarba, ne-a UNIT pe toți în hora creației, întru dăinuirea spiritului românesc.

Echipa OVIDIUS este permanent conectată la opera valorilor neamului și își menține ușile permanent deschise pentru toți doritorii de a se înfrupta din lumina creației lor divine.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s