Nu se știe care e motivul, însă de fiecare dată când se organizează „Chimia distractivă”, natura reacționează și ea, fie cu prea mult soare, fie cu primii fulgi sau, de această dată, cu o ploiță deasă, multașteptată de pământ.Chimia  distractivă continuă!

În fine, această activitate e favorita copiilor, iar ploaia nu a constituit un  pretext să stea acasă, ci doar un fenomen al naturii care nu i-a deranjat pe cititorii și utilizatorii ovidieni să deschidă ușa bibliotecii și să-și activeze motorașul curiozității pentru fiecare experiment prezentat de tinerii chimiști-voluntari de la Universitatea de Stat    din Tiraspol.

Pentru început, câți copii atâtea experimente, dar aceasta nu a fost decât o coincidență. Activitatea și-a luat avântul cu jocul de cunoaștere practicat la fiecare întâlnire: cum te numești, unde călătorești, ce obiect i-ai cu tine și două – trei calități care îi caracterizează. Cei care au fost și la alte activități ale acestui proiect, au devenit mentori pentru stângaci.

În contradicție cu timpul sumbru de afară  voluntarele au prezentat un șir de experimente, precum Fum fără foc, Aprinderea focului fără chibrite și Bancnota în flăcări. Aprinderea focului fără chibrite a produs un „Wow” răsunător, mai cu seamă că fiecare participant a avut posibilitatea să aprindă făclia(îmbibată în alcool etilic) doar prin introducerea acesteia într-un creuzet cu acid sulfuric și permanganat de potasiu, după care să o stingă singuri dintr-o suflare.

Bancnota în flăcări i-a entuziasmat, exclamațiile la arderea unui leu au fost minore, pe când la cei 100 € ochii și-au mărit pupilele de mirare, după care și le-au micșorat treptat, observând că bancnota e întreagă, au cerut să o pipăie și să o analizeze, aceasta fiind similară cu o minune.

De la bancnote, tiptil s-a trecut la un alt experiment, Falsificarea monedei. Monedele de 50 bani sunt din cupru, astfel au o culoare specifică ce le deosebește de celelalte și constituie avuția micuților în pușculiță. Din acest considerent, voluntarele le-au prezentat copiilor magie pură, o monedă de 50 bani, de culoare galbenă după o curățare cu soluții speciale a devenit argintie. Aceasta, da magie!

Vremea posomorâtă de afară a fost redată, după opinia copiilor,  prin experimentul Scântei sub apă, atribuit fulgerului din timpul furtunii.

Primăvara, rămâine a fi anotimpul naturii, a vietăților. Așa că experimentul Șarpele faraonului, a produs încântare pe fețele copiilor.

Ghidați de voluntare, copiii s-au avântat și în jocul de formare a cuvintelor cu simbolurile elementelor chimice. Așa, prin numărare, de la unu la doi s-au format două tabere, care au primit în față tabelul elementelor chimice și instructajul potrivit pentru a se avânta în lumea simbolurilor chimice și a cuvintelor. În timp ce se numărau simbolurile utilizate de către cele două echipe, pentru a numi fruntașul, copiii au urmărit un film cu experimente pe care le pot pregăti acasă fără niciun pericol. Scorul a fost de 41:43, așa că învingătorii s-au ales cu baloane ce conțineau mesaje motivante.

Mai apoi, a urmat experimentul Gheizerul chimic, Test pentru șoferi. Cel din urmă, i-a lăsat fără cuvinte, căci s-a dovedit că balonul alipit la eprubetă era „alcoolic”. Haz și distracție cu experimentele demonstrativ-distractive, dar și cu jocul „Ghici ce e?”, la care s-au avântat cu drag participanții.

La final, tinerii chimiști au prezentat un film motivațional despre componența alimentelor preferate de copii, care nu conțin nici pe departe produse naturale, iar noi, cei de la bibliotecă am venit cu surpriza pentru voluntari, nimic altceva, decât cărți de chimie de un real folos pentru ei.

Poza de grup și-a lăsat amprenta pentru o zi ploioasă de duminică, o zi cu ploaie de experimente și jocuri didactice.

 

Un gând despre „O ploaie de experimente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s