„Romanele convenționale creează idei pentru lume,
romanele SF creează lumi pentru idei”. (Cristian Tudor Popescu)
Ziua de 15 februarie 2023 va intra în analele BM „B.P.Hasdeu” cu evenimentul iaugurării unui cenaclu, unic în sistem, pentru adolescenții din capitală, dar se poate înscrie oricine, pasionați de literatura științifico-fantastică. Anume din această zi ei au un cenaclu al lor, inaugurat la filiala „Ovidius”. Scriitorul Marcel Gherman, un maestru și promotor al genului, va reuni în fiece zi de miercuri elevii dornici de a afla cât mai multe despre SF și marii autori, care profesează în acest domeniu al creației scriitoricești. Ședințele cenaclului se vor desfășura săptămânal, pe durata de o oră și jumătate și vor alterna în felul următor: o săptămână cu prezență fizică, iar la fiecare a doua – în format online.
„Science-fiction este o ramură a literaturii care se preocupă de efectele schimbării asupra oamenilor din lumea reală, deoarece poate fi proiectat în trecut, în viitor, sau în locuri îndepărtate. De multe ori se referă la schimbările ştiinţifice sau tehnologice şi implică, de obicei, probleme a căror importanţă este mai mare decât individul sau comunitatea; de multe ori civilizaţia sau rasa în sine este în pericol”. Aceasta este una din definițiile date genului SF de James Gunn.
La întrunirea de inaugurare a Cenaclului au participat elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” și Centrul de Excelență în Construcții din capitală, fiind urmărită online și de alți semeni ai lor ce studiază la liceele „Pro Succes” și „Nicolae Iorga”. Chiar la prima ședință s-a luat hotărârea că Cenaclul să poarte denumirea de „Fantastic Club”, urmând ca acesta să aibă o emblemă a sa, iar membrii lui să posede un ecuson pe care să fie imprimate simboluri distincte.
-Cenaclul se va axa în primul rând pe Lectură Creativă și doar într-o etapă mai avansată pe Scriere Creativă, consideră scriitorul Marcel Gherman, moderatorul și îndrumătorul tinerilor pasionați de lectură, în genere, și de SF, în special. El a accentuat că în cadrul atelierelor și reuniunilor de creație ale cenaclului va fi prezentată istoria literaturii science-fiction și fantasy, dar și modele de literatură clasică și contemporană de cel mai înalt nivel, elemente de istorie, mitologie, filozofie, demonstrându-le tinerilor cum acestea sunt integrate în proza science-fiction și fantasy scrisă azi. Vor fi discutate tehnici narative preluate din literatura clasică și contemporană, elemente de istorie a curentelor literare și artistice, paralelele cu cinematografia, artele plastice și muzica.
La evenimentul inaugural tinerii au adresat întrebări, au intrat într-un dialog la temă cu moderatorul Marcel Gherman, care dorește să le insufle responsabilitatea, pe care o au scriitorii și toți cetățenii față de societate și tot ce se întâmplă în jur, ceea ce scriitorul american Cormac McCarthy a numit să transmiți torța mai departe.
Ideea de înființare a unui „Fantastic Club” la OVIDIUS vine dintr-o amintire, când prin anii 1994 – 95, în cadrul emisiunii pentru adolescenți „Semnal junior”, exista rubrica „Fantastic Klub”, pe care o realizau în mod strălucit, dezinteresat, dar cu multă pasiune doi liceeni talentați, preocupați de promovarea literaturii SF – Florin Romanciuc și Vlad Bolocan. Se întâmpla chiar la Radio Moldova, unde mai multe generații de adolescenți au avut ocazia să se afirme.
Dar să revenim la ședința noastră de inaugurare, unde Marcel Gherman a vorbit și despre câteva romane SF, care l-au influențat în copilărie și adolescență, despre rolul formator al literaturii science-fiction și despre modul în care literatura SF este percepută în Occident ca un gen literar serios.
Participanții au primit în dar câte o agendă, în care își vor nota impresiile, vor încerca să schițeze anumite lucrări, vor medita în scris la cele discutate la fiecare întrunire a lor.
Credem că e binevenit să includem aici și câteva detalii din biografia scriitorului.
FIȘIER BIOGRAFIC
Marcel Gherman: Născut: 29 septembrie 1978, Chișinău.
Studii: Muzicale.
Cărți publicate: Cartea viselor, proză, ed. Arc, Chișinău, 2011; Generația Matrix, eseuri, ed. Tipografiei Centrale, Chișinău, 2013; Cer albastru deasupra Arcadiei, proză, ed. Prut, Chișinău, 2014; Universuri paralele, proză, ed. Știința, Chișinău, 2017. În ultima perioadă a editat două cărți: „Mireasa centaurului” și „Vacanța stelară”.
„Mireasa centaurului” este un volum de eseuri inspirate de lecturile mele din ultimii zece ani, afirmă Marcel Gherman. În această carte face referință la peste o sută de cărți citite integral în limba engleză. Sumarul conține un studiu despre proza fantastică cultă, un text de inițiere în genul literar fantasy, care are 60 de pagini, portrete pentru 35 de autori de fantasy consacrați, precum și un amplu eseu intitulat „Hypnos și Morfeu”, dedicat temei viselor și experiențelor vizionare. În 2021, cartea „Mireasa centaurului” a fost distinsă cu Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor”.
Cea de-a doua carte editată recent este intitulată „Vacanța stelară”, în care autorul idealizează modul de viață în mediul rural și pune accent pe cultura autohtonă, preluând ca model creațiile științifico-fantastice japoneze. Totodată, în 2021 el a îngrijit o carte de interviuri întitulată „Schimbarea la față a culturii”, realizate de mama sa, regretata scriitoare și jurnalistă Valentina Gherman-Tăzlăuanu. În proiectele sale prevede și o a doua asemenea carte.
Despre „Vacanța stelară”, editată din propriile surse, scriitorul a spus:
– Este un miniroman science-fiction spațial, destinat elevilor de gimnaziu, clasele a IV-a – a VIII-a. Cartea este disponibilă prin rețeaua și librăriile icarte, bookstore și Cărturesti. Răspund cu drag invitațiilor la întâlniri cu adolescenții din licee și gimnazii.
Tocmai discutam în una din zilele de vară despre eventualitatea prezentării în cadrul bibliotecii „Ovidius” a cărții „Vacanța stelară”, când ne-a înseninat ideea unui club SF, după care am vorbit despre scop, obiective, misiune și am venit cu propunerea ca Marcel Gherman să fie moderatorul și Maestrul de instruire a elevilor dornici să participe. Astfel, am constituit grupul și Ziua Inaugurării – 15 februarie 2023 – este un prim pas concret în acest sens.
La sfârșitul fiecărei ședințe participanții vor fi încurajați să-și scrie succint cugetările legate de tema abordată, pentru ca la fiecare a doua săptămână, într-o ședință online, eseurile participanților să fie discutate.
„… scriitorul călătoreşte în timp, lăsându-şi amprenta prin gândurile sale aşternute cândva pe o foaie. Pornind de la celebrul Jules Verne, literatura SF a început să fie cunoscută în lume şi apoi să înflorească în literatura modernă parcă ghicind viitorul” (Cornelia Georgescu).
Înaripați de această idee, membrii cenaclului vor face totul ca activitatea lor să dea rezultate notorii, astfel că, ședințele vor fi transmise online și arhivate pe un blog, constituindu-se și o cronică, dacă vreți, o istorie a Cenaclului.
Accesul va fi liber și gratuit pentru publicul de toate vârstele, inclusiv pentru părinți, profesori, bibliotecari și persoane pasionate de literatura science-fiction. Vor fi încurajați să se includă online participanți din diasporă.
– Cunosc foarte bine domeniul, citind câteva sute de cărți SF în engleză, inclusiv multe volume care nu au fost traduse în românește și sper să le fiu de folos copiilor și adolescenților, care manifestă interes pentru genul de literatură respectiv, a ținut să menționeze în finalul primei ședințe a cenaclului prozatorul, eseistul și publicistul Marcel Gherman, care din acea zi din mijlocul lui FAUR a devenit oficial îndrumătorul tinerelor talente preocupate de literatura științifico-fantastică la Biblioteca Ovidius (șos. Hâncești, 32).
Zina Izbaș, scriitoare, jurnalistă