LEGENDĂ: Într-o anumită împrejurare siderală, sfatul stelar se ținu pe meleaguri făleștene și, într-un moment de grație, ziua 26 a lunii de după ghenar, anul 1948, parafrazând versul blagian, risipei se dădu făurarul și ne dărui un OM al Creației, care a ajuns la inelul 75, incrustat pe răbojul anilor și ne bucură cu daruri literare de seamă, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1980) şi membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996), Director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor.
EVENIMENT OMAGIAL: În parteneriat cu Biblioteca Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău și profesoara de specialitate Angela Pașcan, i-am ascultat pe cei circa 25 de iubitori ai lecturilor, grupa Evaluarea Imobilului, care au venit la întâlnirea cu maestrul Nicolae Rusu, desfășurată în incinta bibliotecii noastre. S-a bucurat sincer scriitorul Nicolae Rusu de suflul tinereții ce a dominat în acea zi la această manifestare, pentru care echipa ovidiană a amenajat două expoziții: una constituită din opera scriitorului și alta cu referințe la adresa creației Domniei Sale. A avut loc un dialog interesant între protagonist și adolescenții, care l-au ascultat cu luare aminte, domnul Nicolae Rusu povestindu-le amănunte despre cum a fost scris un roman sau altul ori, anumite întâmplări din viața sa. Viitorii specialiști în evaluarea imobilului au surprins prin talentele lor diverse: de a povesti, de a cânta, de a improviza. Unii dintre aceștia au primit în dar cărți dintre cele mai noi, semnate de autor, beneficiind și de autografe.
– Scriitorul Nicolae Rusu este un bun prieten al bibliotecii noastre, precum și al altor filiale din cadrul BM „B. P. Hasdeu”, a menționat în cuvântul său dna Liuba Ciobanu, managerul Instituției. Ea a povestit audienței despre cum au lucrat împreună la biobibliografia Domniei Sale.
– E o personalitate importantă din lumea scrisului, foarte disciplinată, corectă, meticuloasă, pasionată de adevăr și creativă, a punctat ea.
– Deși suntem un Centru de Excelență în domeniul Construcțiilor, dragostea pentru literatură, artă, cultură este cultivată la același nivel cu materiile de studiu, a precizat profesoara Angela Pașcan. Aflând că dl Nicolae Rusu este absolvent al Universității Tehnice și doar o confuzie a comisiei de admitere de atunci a făcut în așa fel ca tânărul să studieze economia și nu arhitectura, pentru care a susținut examene, iată că elevii prezenți la evenimentul omagial au simțit o oarecare apropiere de preferințele și pasiunile adolescentului de ieri, astăzi ajuns la o vârstă a maturității și înțelepciunii – 75 de ani.
În aceste trei pătrare de veac a trăit și i s-au întâmplat multe. Încă fiind la facultate, participă la şedinţele Cenaclului „Ritmuri” al ziarului studenţesc „Inginerul”, publicând aici câteva miniaturi în proză (1969).
HRONIC LITERAR:
1971- debut cu povestirea Năluca, publicată în revista „Femeia Moldovei”. 1978 –prima carte de nuvele Pânzele babei. În anii care urmează – Havuzul (1982), Pălărie pentru bunel (1986), Avem de trăit şi mâine (1992), Treacă alţii puntea (2001), Marginea lumii (2001), Oraţie de ursitoare 2004), Hai la mere! (2005, proză umoristică) ş.a., romanele Lia (1983), Totul se repetă (1988), Şobolaniada (1998), Naufragiul (2005), volumul de eseuri, cronici şi impresii de lectură, Ieşirea din clişeu (2012) ş.a.
Printre cele mai recente: romanul Cu ochii celuilalt (2019) și volumul de proză scurtă De-ale lui Gheorghe (2021).
PROZĂ pentru copii şi adolescenţi, adunată în volumele Alunel (1981, reeditată în 2009), Meri sălbatici (1987), Unde creşte ploaia?(1990), Fără antract (1996), Ploaia de aur (1997), Să fim privighetori (2000), Facă-se „voia noastră” (2008), Coada iepuraşului (2010), Fraţi de stele (carte-surpriză la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, 2011).
DRAMATURGIE: piesa Şi ne izbăveşte de cel viclean (2005, consacrată fiicei lui Ştefan cel Mare – Elena Moldovei); melodrama radiofonică Aşa sunt eu (2003); la Teatrul de păpuşi „Guguţă” i s-au montat piesele pentru copii Facă-se voia noastră şi Ţurţurică, iar în 2007 – o originală dramatizate a poemului eminescian Luceafărul.
Este scriitorul care se distinge prin alegerea sa de principiu – CALEA ADEVĂRULUI. Pentru dreptate, sinceritate, onestitate a luptat, a muncit, a scris și continua să o facă, ghidat de aceeași pasiune și cu dedicație.
Cireșica de pe tort au fost micuții cititori ovidieni din oficiul pentru copii, care au venit să-l salute, purtând sub braț o carte frumos colorată, pe numele ei ALUNELUL, mult îndrăgită de copilașii ce frecventează biblioteca. Scriitorul le-a promis și o parte a doua a acestei frumoase cărți. Picii i-au cântat omagiatului LA MULȚI ANI, iar la plecare, când tocmai se aștepta mai puțin, o fetiță-garofiță s-a desprins de grup și l-a îmbrățișat strâns. Ce poate fi mai presus decât dragostea unui copil! Mai presus de orice distincție, pe care, ce să mai vorbim, statul este obligat să i-o ofere. Până atunci ținem să-L asigurăm, din partea noastră, înalt respect și considerațiune.
ONORAT MAESTRU NICOLAE RUSU!
Ne alăturăm felicitărilor cu ocazia celei de-a 75-a zi de naștere! Lecturând romanele, nuvelele, povestirile, eseurile Dumneavoastră, aflăm lucruri, pe care doar un Om înzestrat cu har și curaj le spune, înfruntând un timp dificil, în care uneori valoarea este substituită de profan. Apreciem tendința DVS pentru a dezvălui realitatea în toate ipostazele ei și că scrieți pentru cititorul dornic să afle adevărul, oricât de crud ar fi acesta.
Cu certitudine, ați fost și rămâneți a fi un prieten adevărat al cititorilor ovidieni de toate vârstele și Vă dorim multă sănătate, împlinire prin noi creații valoroase.
Echipa Bibliotecii OVIDIUS