„Octombrie e vremea când copacii revelează culori pe care le-au ascuns tot anul. Oamenii au
şi ei un octombrie al lor.” (J. M. Storm)

Un octombrie ce e gata să le arate plinul din conturul valorilor pe care le posedă și pe care nu renunță niciodată să le altoiască la cei cu care interacționează. E cert, că acest octombrie poate fi luat cu sine de oricine din noi.

Dar azi preferăm să discutăm despre Ei, despre Bunii și Neobosiții noștri Dascăli, pe care fiecare din noi i-a avut și-i are, căci un Pedagog Bun trăiește în noi o Viață.

Citind aforismul lui J. M Storm, am conștientizat că acesta le aparține întru totul, Profesorilor. Și aceasta, nu doar din motivul că la 5 octombrie 1966, oraşul Paris a găzduit o conferinţă internaţională consacrată statutului profesorilor. Reprezentanţii UNESCO şi ai Organizaţiei Mondiale a Muncii au semnat un document ce prevedea un şir de recomandări privind statutul profesorilor. Și nici pentru că la 5 octombrie 1994, a fost sărbătorită, pentru prima dată, Ziua Mondială a Profesorului. Apropo, în prezent, această zi este sărbătorită în peste 100 de ţări ale lumii. Ci pentru că doar Ei, Profesorii, știu a găsi cheia perfectă pentru orice ușă, metaforic vorbind, ei se metamorfozează în orice doar pentru a fi una cu discipolul său.

De aceea, octombrie e pentru Ei, pentru Cei ce sunt „sufletul toamnei”, o reflecție a luminii printre mii de frunze. Culorile ascunse ale acestei luni simbolizează varii metode și mijloace de-a crește pasiunea de călăuzitor de cunoștințe și a o transforma în misiune, una demnă de excelență, rigoare și continuă învățare.

„Un filosof antic clasifica profesiunile, în funcție de importanța lor socială, în felul următor: pe locul întâi situa preotul, pe locul doi – oșteanul, pe locul trei -învățătorul, pe locul patru – filosoful. Și abia pe ultimul loc – poetul…”.

Analizând această ierarhie, observăm poziția de mijloc a Învățătorului între profesiuni. O poziție relevantă, căci un Bun Pedagog știe a cultiva credință acolo unde e deznădejde, știe a ordona gânduri, acolo unde e iresponsabilitate, știe a stimula potențialul copilului, acolo unde nu e dorință, știe nu doar să ofere cunoștințe elevilor, ci să-i învețe cum pot obține noi cunoștințe. Cât despre ultimul rol, acesta e la ordinea zilei. În exercițiile sale de meditație, Profesorul e întotdeauna Poet. Uneori el nu operează cu versuri și rime, dar creează o „Ars Poetica”, creează lecții, nu atât pentru școală, cât pentru Viață. Poezia lor, a Profesorilor, e o poezie Albă (vers alb).

Această muncă asiduă (existentă din antichitate) e vrednică de o zi în calendar?

Răspunsul e sigur, însă pentru a se ajunge la această realizare a fost nevoie de timp, nu puțin. Suficient timp pentru a găsi o zi specială, unele țări au acționat mai rapid, altele mai lent. O dovadă este Brazilia, fiind una din primele ţări care a încercat să dedice o zi specială în care să fie omagiaţi profesorii. Astfel, la 15 octombrie 1827, regele Pedro I a emis un decret privind învăţământul primar, însă documentul dat a rămas doar pe hârtie timp de 120 de ani.

Pentru prima dată, Ziua Profesorului a fost sărbătorită în anul 1947, în oraşul Sao Paulo, într-o şcoală mică. La nivel de stat, însă, această sărbătoare a început să fie marcată doar în 1963, când a fost adoptată legea privind instituirea sărbătorii menţionate în ziua de 15 octombrie. Astfel, observăm din nou legătura profesorului cu toamna lui octombrie.

O altă încercare de-a găsi o zi specială pentru Dascăli, e cea a scrisorii redactate de mâna unei profesoare din SUA care, în 1944, a fost expediată la Washington, în care se solicita o mai mare atenţie faţă de pedagogi. Printr-un concurs de împrejurări, scrisoarea a ajuns în mâinile lui Eleanor Roosevelt, unica soţie a unui preşedinte american care a îndeplinit funcţia de primă doamnă pe o perioadă mai mare de 4 termene. Anume ea a reuşit să convingă politicienii să examineze opinia profesoarei autoare a scrisorii.

Datorită acestei acțiuni „nobile”, discutată și analizată în senat, în 1953, America a început să sărbătorească Ziua Profesorului într-o zi de marţi, în prima jumătate a lunii mai. E de menţionat, în acest sens, că americanii sărbătoresc Ziua Profesorului timp de o săptămână! 

Un alt exemplu, e China, care marchează doar trei sărbători profesionale( Ziua Asistentei Medicale, Ziua Jurnalistului și Ziua Profesorului). Prevalează Ziua Profesorului, sărbătorită în 10 septembrie, pentru că această profesie îşi are rădăcinile în vremuri străvechi şi prin aceasta și-a câștigat prestigiul de-a lungul timpului.

În ex-URSS, Ziua Profesorului a devenit oficială în 1965, fiind marcată la sfârşitul primei săptămâni a lunii octombrie. Iar în 1980, această sărbătoare şi-a câştigat locul meritat în calendar: în prima duminică a lunii octombrie, lucru valabil pentru toate republicile sovietice.

Tindem să menționăm că unele țări europene au început să sărbătorească această zi din 5 octombrie 1994, dată declarată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Această sărbătoare a fost stabilită la nivel internațional, așa că majoritatea s-au conformat cu această dată.

Istoria sărbătorii își are cursul ei. Noi am luat cunoștință de cauză și trecem subtil la efect. Indiferent că e 1, 5, 10 sau 15 octombrie, important e să existe o Zi pentru Domniile Voastre, dar și mai bine să existe o Poveste de octombrie scrisă, în special, pentru Voi, stimabilii noștri Profesori!

V-am îndrăgit într-atât, încât suntem gata să ne „lepădăm” de octombrie, pentru a fi întru totul al Vostru.

Uneori, conștientizăm că nu doar noi suntem Biblioteca Voastră, ci și voi Biblioteca Noastră, căci cine am fi noi fără „suflul viu” ce-l oferiți mereu cărților, discuțiilor, activităților și colaborărilor noastre.

Dragii noștri, Profesori-Colaboratori, doar în timp, profesia voastră a devenit Vocație, noi vă urăm ca acest timp să fie interminabil spre inspirație, spre o lume mai bună și rezultate remarcabile, iar sentimentul de satisfacție a datoriei împlinite să fie efectul unei cauze nobile, de-a fi Profesor!

Ad Multos Annos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s