Temerarii celui de-al doilea grup de participanți la programul „Provocarea verii” la biblioteca „Ovidius” s-au salutat prietenește și s-au prins  vioi în horă, pe melodia:

„Trandafir de la Moldova

Te-aş iubi, dar nu ştiu vorba.

Trandafir de la Moldova

Te-aş iubi, dar nu ştiu vorba.

Lunca-i luncă, iarba-i verde

Ce-am iubit nu se mai vede.

Ce-a fost  verde s-a uscat,

Ce-am iubit s-a scuturat”.

Trandafirul a fost sustras din versurile cântecului și interpretat prin metoda Braistorming  precum: floare; rege; frumusețe; iubire; aromă etc.

De la prima asociație a acestuia până la lectura în lanț a textului „Trandafirul” de Emil Gârleanu și tehnica de interpretare a celor citite: „Scaunul fierbinte”.

„Întrebare, răspuns și mișcare” sunt cei trei pași esențiali pentru un rezultat pe potrivă.

De exemplu: Cine oferea lui Dumnezeu câte o semința din fiecare floare?

La răsăritul soarelui, ciocârlia îi ducea lui Dumnezeu câte o sămânță din fiecare floare.

Întrebare, după întrebare, emițătorul schimbă locul cu receptorul, astfel toți s-au încadrat în acțiunea de-a întreba și de-a fi întrebat, iar textul a fost interpretat din toate unghiurile.

Lectura a produs și unele aduceri aminte despre legenda trandafirului sau alte modalități prin care acesta a obținut titlul de regele florilor.

Vizionarea filmului în desen animat „Frumoasa și Bestia” a reliefat în unele momente atât aspectul trandafirului, cât și importanța acestuia.

Stabilirea asemănărilor și deosebirilor dintre trandafirul din textul lui Emil Gârleanu și cel din filmul în desen animat „Frumoasa și Bestia” a contribuit la dezvoltarea spiritului de observație, la analiza și sinteza informației.

Replica lui Dumnezeu din textul lui Emil Gârleanu: „Veșnic o să se ia pe pământ un lucru drept altul; căci numai eu pot ști ceea ce am menit odată, așa dăinuiește; oricum s-ar schimba fața, soarta rămâne aceeași!” a fost interpretată atât pentru trandafir, cât și pentru spin.

 Însă unii copii, au găsit echivalentul acestei replici și în „Frumoasa și Bestia”.  Atribuind trandafirul frumuseții din interior a Bestiei și cea a Frumoasei, fiind siguri că schimbarea exteriorului nu poate să schimbe omul.

Ba chiar mai mult, ei au venit cu o completare la bolul de cristal ce acoperea trandafirul Bestiei, specificând că acesta nu reprezintă doar viața, ci și frumusețea anterioară a tânărului rege.

O conotație fiind și cea în raport cu „regele florilor”, adică s-a ales un trandafir și nu o altă floare pentru a număra zilele până cineva va iubi Bestia(fostul prinț) așa cum e  și totodată s-a recurs la trandafirul roșu, pentru că el simbolizează „dragostea și frumusețea”.

Curiozitățile sunt o modalitate de-a captiva publicul și de-al informa. Micii ovidieni au aflat multe lucruri utile și interesante despre trandafiri, precum că dimensiunea celor mai mici boboci de trandafiri din lume echivalează cu dimensiunea boabelor de orez, iar cel mai scump trandafir a fost cultivat timp de 15 ani de către David Austin și valorează cinci milioane de dolari.

Jocul „Să vedem ce am memorat” i-a provocat să-și amintească cele 15 curiozități despre dimensiunile, vechimea, valoarea, esența și simbolistica trandafirilor.

Trandafirii uscați reprezintă de cele mai multe ori admirația unei persoane față de o alta, care dorind să amplifice fericirea și bucuria simțită la primirea unui buchet de trandafiri, recurge la o eternă amintire a acestora prin procesul de uscare.

În ciuda faptului, că aspectul aceastora nu e același, amintirea pe care o poartă e de neuitat. Anume această caracteristică am dezvăluit-o și în replica lui Dumnezeu. Aspectul nu contează atât, cât ceea ce este el de fapt.

De la semnificația profundă a trandafirilor uscați la momentul de creație, de transformare a unor flori arhipline de amintiri într-o compoziție cu aceleași trăsături.

Ovidienii și-au dat toată silința pentru a impresiona prin idei, imaginație și fantezie.

Colo, pe masă, observai petale, multe, multe… Suficiente pentru a relata dibăcia mâinuțelor și istețimea creierului.

La biblioteca „Ovidius”, trandafirii au deșteptat creativitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s