Educația Mediatică a prins contur la Liceul Teoretic „Ion Suruceanu”, Suruceni, Ialoveni.
Fiind prezenți și profesorii (de limba și literatură română, de limba franceză și istorie) jocul de spargere a gheții „Super Bingo” a distins atmosfera și a trasat linii de colaborare cu membrii echipei.
            Pentru a defini Mass Media, ziarele de la biblioteca „Ovidius” au fost de un real folos. Celelalte concepte, care reprezintă beneficiarii pentru englezescul „mass” (publicul) și instrumentele pentru „media” (radio, televiziune, new media) definite și potrivite cu explicațiile DEX-ului prin tehnica „Mâna oarbă” le-a trezit interesul și dorința de a interacționa, de a se califica printre primii și a striga din nou „Bingo” alături de profesorii care din pură coincidență au fost repartizați câte unul în cele trei grupuri formate.
            Ziarele nu au fost răsfoite zădarnic, tinerii au conștientizat că informarea din diverse surse este benefică. Mai cu seamă, când am analizat imaginea „consumatorului de informație cu lingura”. O imagine care a stârnit umorul, dar pe care elevii au perceput-o corect, atribuindu-i  
sintagma: „informație de-a gata”! 
            Timpul a trecut pe neobservate, unii elevi erau cointeresați să afle mai multe. 
Astfel, am discutat despre factorii comunicării media, schemă cunoscută de la lecțiile de limba și literatură română pe care ușor le-au asimilat și au trecut la lucrul de echipă.
Am rămas plăcut surprinsă să aud variantele prezentate de ei prin presa scrisă despre gestionarea banilor, unde emițător e Banca Națională, Ministerul de Finanțe, prin radio, unde mesajul e „Haine albe și curate, /Cu Savex spălate!” și jocurile virtuale care apelează prin canalul Internet și transmite mesajul motivațional „Ești genial! Runda următoare te așteaptă.”
            După această prezentare, nu a fost deloc dificil să deducem împreună funcțiile Mass Media: informare, influență, publicitate, control și divertisment.
Ultimul și cel mai interesant moment a fost Neticheta, din care lesne s-au dedus cuvintele „Net”și „Etichetă” pentru a concluziona că aceasta este „eticheta comunicării în spațiul online.”

           Lucrul în echipă i-a îmbujorat la față când au primit fișa cu conversația dintre cele două tinere, conversație care le-a provocat nu doar zâmbet, ci și o reflecție a propriei lor indentități,  adică un dialog lipsit de ortografie, abrevieri corecte, bogat în argou și jargoane, caracteristic vârstei lor. Emoticoanele au fost descifrate ușor. Iar de aici treptat, treptat am ajuns la discuția despre reputația online, despre grooming, hărțuire online, unde ei au venit cu exemple și discuțiile despre troli,  despre care știau mai multe de cât aș fi presupus.
            Evaluarea orală a celor studiate, m-a făcut să conștientizez că educația mediatică are un caracter cursiv. Am acaparat-o cu toată ființa la „Programul de Educație Mediatică pentru Bibliotecari”, oferit de Irex Europe și am ținut cu tot dinadinsul ca Biblioteca „Ovidius” să informeze comunitatea nu doar în interiorul bibliotecii, ci și prin deplasări în Instituțiile de Învățământ, aducând informarea, Educația Mediatică în mijlocul elevilor presați de timp.
O experiență constructivă  cu Irex Europe,  Biblioteca „Ovidius” și LT „Ion Suruceanu”, Suruceni, Ialoveni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s