Biblioteca „Ovidius” nu a ezitat să petreacă cea de-a doua sesiune Media pe aceeași adresă: Liceul Teoretic „Ion Suruceanu”, Suruceni, Ialoveni, clasa a IX-a, având la dispoziție tehnicile și metodele oferite de Irex Europe prin „Programul de Educație Mediatică pentru Bibliotecari”.

După o săptămână de la prima întâlnire cu elevii, verificarea cunoștințelor într-un mod frontal a stârnit aducerile-aminte despre definițiile „mass media, televiziune, radio, new media, public” și neapărat „neticheta, reputația online” de care elevii și-au amintit conștiincios.

Principiile corectitudinii Mass Media au fost studiate minuțios, iar prezentările însoțite de indicii au generat numirea acestora. Elevii au dedus că atât producătorii cât și consumatorii trebuie să țină cont de exprimarea liberă, veridicitatea informației, multitudinea surselor, diferențierea și transparența acestora.

Braistorming-ul a constituit una din metodele care i-a provocat la o explozie de idei în baza cuvântului „Știre”. Majoritatea au recurs la sinonime: veste, noutate, zvon, dar au și calificat-o ca fiind „informație nouă”.

De aici, am atenționat că: „Știrea conține o informație, dar nu orice informație e o știre”. Astfel, am prezentat și precizat caracteristicile știrii: actualitate, anvergură, unicitate, proximitate, importanță etc.

Revenind la ziarul „Făclia”, am studiat corpul unei știri prin piramida inversată: introducere, cuprins, încheiere. Pentru elevi nu a fost dificil să-i asimileze structura, căci e similară cu cea a unui text artistic.

Criteriile Mass Media, cei trei de „CCC” (Concizie, Corectitudine și Claritate) reprezintă de fapt trei aspecte importante ale unei știri. Elevii au adus un exemplu din viața școlară, concursul„Tinere Talente”, unde rezultatele au fost prezentate transparent, nepărtinitor, respectând aceleași criterii.

„Știrea” e un conținut vast, din acest considerent, elevii clasei a IX-a urmează să participe și la sesiunile următoare pentru a-și consolida cunoștințele în domeniul Educației Mediatice.

Din lipsă de timp, debrifarea s-a realizat în mediul online printr-un joc virtual, postat pe facebook într-un grup comun cu participanții. Scopul jocului nu constă doar în evaluare, ci și în memorizare. Un joc eficient, pentru că programul te taxează doar cu timp, în cazul în care nu ai selectat răspunsul corect.

Pentru unii Educația Mediatică e un stil de viață, pentru alții e o ocazie de-a afla mai multe sau de-a consuma ceea ce alții „au mestecat”. Alegerea ne aparține.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s