„Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună”. Un proverb african caracteristic pentru cei 16 bibliotecari care au avut un scop bine definit de a deveni formatori în domeniul Educației Mediatice, de-a asimila cunoștințe Media și a le disemina societății în care trăiesc.

Astfel, în perioada 18-20 martie 2019, ONG-ul, IREX Europe a dat start „Programului de instruire în domeniul Educației Mediatice pentru bibliotecari” cu scopul de-a-i familiariza cu noțiunile de bază ale Educației Mediatice și tehnicile de training.

Întâlnirea dintre cele 16 persoane cu același interes a constituit primul element de formare a unei echipe, dar și convingerea de-a „merge împreună”, de-a acapara cât mai multe idei și tehnici de la formatorul Natalia Grîu, Expert Media și manager-ul de proiect, Daniela Galai.

Metaforic vorbind, trei zile de training pot fi lesne echivalate cu trei zile din orice poveste populară, unde eroul principal asemeni lui Harap-Alb, Făt-Frumos sau Greuceanu întâlnește în acest timp locuri și lucruri noi, nemaivăzute sau nemaiauzite, după care încearcă să depășească aceste situații, să conștientizeze cine-i prieten adevărat(informarea) și cine-i dușman(manipularea, propaganda), ca mai apoi să obțină victorie.

În prima zi, am rămas profund impresionați de modul de selectare a informației Media (public, presă, multimedia etc., factorii comunicării și mijloace media, funcțiile, neticheta, reputația online, sexting, limbaj creolizat, grooming)  și combinarea acesteia cu tehnicile (Mâna oarbă, diagrama Venn) și jocurile energizante (Hop).

Așteptările și temerile reprezintă un pas fundamental atât pentru formator cât și pentru trainerul în devenire, care și-a punctat inițial ce așteaptă de la acest curs:

  • „Să însușesc tehnicile de realizare ale interviului, articolului.”(Ana Ostașevschi, șef sector, BM „B.P.Hasdeu”, filiala „Ovidius”)
  •  „Să împărtășesc informația acumulată la training.” (Breguța Ana, șef, Biblioteca Publică Brînzeni, Edineț)
  • „Să contribui la dezvoltarea comunității.”(Mihaila Diana, șef, Biblioteca Publică Văsieni, Ialoveni)

Ziua a doua a început cu un „Wow” și un „Of” pentru fiecare bibliotecar, dar și cu un salut în stiluri diferite. Tehnica „La manej” ne-a provocat atât buna dispoziție, cât și o verificare a cunoștințelor acumulate în ziua precedentă.

Cele șase principii ale corectitudinii Mass Media asimilate prin metoda „Interviul în trei trepte” și „Cuvântul Tabu”; urmate de Caracteristicile și Criteriile Media; Știrea și tehnica de scriere „Piramida inversată”constituie atât pentru bibliotecari, cât și pentru cetățeni, pilonii Media.

Exercițiile practice precum prezentarea unei știri, analiza acestora în baza caracteristicilor, dar și difuzarea unei știri prin „Piramida inversată” și „aranjarea știrilor într-un ziar” au contribuit la formarea unei viziuni Media.

Energizantele: „Salată Media”, „Microfonul magic” și „Imaginea în oglindă” au accentuat ideea că: „Un jurnalist bun nu-și impune opinia! Scopul lui e să informeze.” (Natalia Grâu, expert Media)

Cea din urmă zi a rostogolit „Cubul”, tehnica de analiză a gândirii critice. Fiecare grup a trecut știrea prin definiție, analiză, asociere, comparare, aplicare și argumentare.

Asimilarea tehnicilor de realizare a articolului și interviului au contribuit mai apoi la exercițiul practic: Reportajul.

Potrivit căruia, aflăm că așteptările bibliotecarilor s-au realizat: „Am înțeles cât de necesar este să le ”trezim” cetățenilor sau tinerilor abilitatea de a citi mesajele media cu un ochi critic, de a se informa din mai multe surse și de a depista știrile false.”( Mihaila Diana, șef, Biblioteca Publică Văsieni, Ialoveni)

Presa audio-vizuală, foto-jurnalismul și-au lăsat amprenta asupra noastră atât la nivel de informație, cât și la cel de stare, de emoție.

Diferența dintre o imagine autentică și una trucată nu întotdeauna e observabilă, de aceea tehnica „Lectura imaginii” e de un real folos. Jocurile energizante au constituit etapa de trecere de la emoțiile de compasiune la cele de bucurie.

 Prin urmare, Irex Europe a reușit prin teorie, joc și exerciții practice să formeze competența media și să dezvolte cultura media a bibliotecarilor din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s