Recent în parcul „Dendrarium” a avut loc lansarea volumului de poezie „Patru plus patru plus patru: Tineri poeți din Chișinău”, o antologie de Dumitru Crudu care a adunat 12 tineri poeți talentați care și-au așternut sentimentele în paginile acestei cărți. La lansarea cărții „Patru plus patru plus patru: Tineri poeți din Chișinău”, ne-a onorat cu prezența Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P Hasdeu” și poeta Maria Pilchin care a venit cu niște sinteze asupra acestui volum de poezie. Și pentru că pandemia ne-a ținut departe de evenimente culturale, oamenii s-au arătat dornici de emoții și comunicare. Am reușit să mă detașez de o zi încărcată și am savurat din liniștea de la parcul „Dendrarium”.  Am ascultat confesiunile poetice ale acestor tineri și am descoperit un alt fel de poezie. Am trăit sentimente ciudate și mi-am dat seama că poezia aceasta e prea sinceră, pe alocuri zguduitoare și șocantă iar eu fiind un om foarte sensibil, nu știu dacă am fost pregătită să stau față-n față cu adevărul crud pe care-l exprimă poeziile lor. Citez:    „m-ai adus la viață   / dar nu m-ai înțeles /  știi ceva  / ești prea proastă ca să-mi fii mamă / vă urăsc”. Semnează aceste versuri Dumitrița Sârbu, care șochează și se aruncă în mrejele disperării. O singurătate sfâșietoare exprimă aceste versuri: „am zis că mă voi strangula./ au râs./ am dispărut pentru câteva minute/ au zis că sunt nebună”.

Scriitorul Dumitru Crudu în prefața antologiei „Patru plus patru plus patru” ne inițiază în această nouă formulă poetică, o poezie care doare tocmai pentru că este neașteptat de adevărată. Dumitru Crudu subliniază următoarele: „Am întrevăzut cam trei direcții în scrisul lor: poezii ale traumei, poezii ale nostalgiei și poezii ale izolării. Prima direcție este compusă din poezii foarte directe și dure unde ne sunt povestite experiențele dramatice pe care poeții din carte le-au acumulat în familie, pe vremea copilăriei. Aceste poezii pot părea foarte dure și violente și pot părea un rechizitoriu.  Celelalte două direcții ar fi reprezentate de poezii ale nostalgiei și izolării, unde locul părinților este luat de destin sau de societate și unde există la fel de multă cruzime și violență”.

Iată câteva poezii care se referă la prima direcție despre care relata poetul Dumitru Crudu:          „avea bocancii negri și jegoși / când s-a aplecat spre mine / m-a apucat de cap / și mi-a ars o palmă”.

„oare iubirea este atunci când mama te bate până obosește?” se întreabă Augustina Visan, tânăra poetă care prezintă confesiv experiențele ei în forma cea mai directă:  „M-am întors acasă pe la unsprezece noaptea/ mirosind a pădure/ și cu picioarele murdare de glod/ ducându-mi în mână încălțămintea/ mama mă aștepta cu o vargă în mână și cum m-a văzut/ m-a târât în casă/ a încuiat ușa/ eu stăteam cu genunchii la gură într-un colț/ dar ea mă duse în mijlocul casei/ trăgându-mi cu varga aia peste picioare/ scuipându-mă/ și zicându-mi/ că îi este rușine cu o fată ca mine/ Apoi începuse să plângă/ implorându-mă să nu mă îndrăgostesc/ pentru că sunt prea mică și prea proastă/ M-am ridicat și am pupat-o pe frunte/ întrebând-o dacă n-ar vrea să afle/ unde am fost.

Observăm atitudinea bolnavă a mamei cu care își evaluează fiica, și mă uimește puterea și dorința acestei copile de a schimba mentalitatea și de a arăta adevărul care este însăși puritatea și inocența acesteia: „M-am ridicat și am pupat-o pe frunte/ întrebând-o dacă n-ar vrea să afle / unde am fost”

Se pare că cruzimea și violența din familie au marcat-o enorm pe Augustina Visan, cel puțin asta semnalează versurile: „Am să-l calc pe cap / până o să-i țâșnească sângele / prin fiecare fir de păr”

Comportamentul violent, atitudinea bolnavă și cruzimea părinților este profund reliefată și în versurile: Mi-a luat lingura din mână, m-a apucat de obraji, mi-a deschis gura / Și cu forța îmi băga în mine borșul înăcrit / „înghite odată, am cheltuit bani /  Tu știi cât costă acum un kil de cartofi?” / Striga  el fără să-și amintească măcar că era ziua mea

           Consider că acest volum de versuri abordează subiecte Tabu ale societății noastre și problemele cu care se confruntă tinerii în secolul XXI: singurătate, lipsă de afecțiune, neîncredere, neliniște.

Multe din aceste versuri, după cum relatează tinerii poeți din această antologie au fost scrise în perioada de carantină de aceea nu este de mirare că asistăm la un haos sentimental, citez: „Uite cum crește gunoiul / Cutii de la sushi și cutii de plastic / Vesela nespălată de câteva săptămâni/ Și tu arăți ca un preistoric doar în pijama / Gata să îți ieși din minți/ Dar abia atunci când te vezi în oglindă / Te întrebi dacă asta nu s-a întâmplat deja”. Semnează aceste versuri Adriana Rusu, cea care are sentimentul unei apocalipse și conștientizează că noi, oamenii am ajuns prea departe și că această pandemie ar trebui să fie o alarmă pentru noi toți: „Să treci pragul și să te bucuri de razele soarelui e o infracțiune / Și nu pentru că așa a zis guvernul, ci pentru că soarele nu mai are ochi să ne vadă / Dacă ar fi voia lui ar arunca în noi cu sulițe de foc”

Concluzia este că în aceste momente de grea încercare, doar iubirea ne mai poate salva. Acesta este mesajul pe care îl regăsim foarte subtil printre rândurile acestei cărți: „O mie de cuvinte /      Nu mi-ar fi de ajuns / Pentru a exprima / O singură privire”.

Afirmă poetul Sergiu Stati, iar Daniela Trifan accentuează nevoia de iubire promovând ideea că iubirea este completarea perfectă a ființei noastre: „Îmbrățișează-mă și lasă-mă să-ți ascult respirația / Inimile să bată într-un ritm de parcă ar fi una singură / Lasă-mă să mă pierd și să mă regăsesc / lipită de pieptul tău ca un tatuaj / Azi mâine și întotdeauna”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s