Între 27-30 mai curent vor avea loc Zilele Bibliotecii „Ovidius”, eveniment complex, prilejuit de cele trei decenii de activitate a instituției, cu un program aniversar ce include o serie de acțiuni culturale, care  va reuni personalități marcante,   poeți și scriitori, artiști plastici, bibliotecari, reprezentanți ai APL, voluntari, cititori și parteneri fideli.

Înființată grație unui acord de colaborare stabilit între Biblioteca Județeană „Ioan N.Roman” din Constanța, reprezentată de Dumitru Constantin-Zamfir, director și Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” în persoana Lidiei Kulikovski, director general, deschiderea oficială a avut loc pe 24 aprilie 1994, la care au participat oficialitățile locale de la Chișinău, avându-l în prim plan pe șeful Direcției de Cultură, scriitorul  Iulian Filip,  iar din partea constănțenilor pe Doina Păuleanu, consilier-șef al Inspectoratului pentru Cultură și un număr impresionat de participanți: intelectuali,  profesori din învățământul superior și liceal, artiști plastici, redactori ai presei scrise și audiovizuale etc. Aceasta a fost cea de-a treia bibliotecă de carte românească înființată cu sprijinul colegilor din România.

Astfel, Bibliotecii „Ovidius”  i-a revenit, alături de celelalte filiale hasdeuene, un rol extrem de important în promovarea limbii române, alfabetului latin, istoriei și civilizației românești prin CARTE și LECTURĂ, acestea fiind indicii clare în calea cetățenilor spre cunoaștere.

„Plini de căutări și provocări au fost anii care au trecut, treptat-treptat Biblioteca a evoluat progresiv, a realizat performanțe frumoase, cu rezonanță pe întreg spațiul românesc. De la an la an instituția s-a modernizat, și-a îmbunătățit paleta de servicii și facilități pentru comunitatea cititorilor din cartier și nu doar, devenind astfel un adevărat centru comunitar și cultural al sectorului Centru din municipiul Chișinău, susține Elena Butucel, primul director al Bibliotecii „Ovidius”.

„Aici predomină spiritul puternic al poetului exilat pentru totdeauna de imperatorul roman în acea regiune a Dobrogei de astăzi, odată ce și-a trimis solii la Chișinău, cu un evantai de colecții vaste de carte românească atât de necesară, afirmă Liuba Ciobanu, actual șef al bibliotecii. Dna Elena Butucel, care a promovat în funcția de director adjunct la BM, mi-a propus să preiau conducerea echipei. Recunosc că am fost surprinsă de încrederea acordată, simțind că va trebui să manifest o mare responsabilitate. Dar aveam în spate un colectiv de bibliotecari pasionați, prietenoși, uniți, gata să-mi acorde sprijin în toate. Atmosfera de entuziasm și bucurie pentru munca în bibliotecă m-a cucerit de la bun început și pot spune cu fermitate că  este la fel și astăzi”, menționează Liuba Ciobanu.

În programul aniversar sunt antrenate personalități de pe ambele maluri al Prutului și anume: dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”;  prof. univ., dr. hab. Angelo Nicolae Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și, de la aceeași instituție, Corina-Mihaela Apostoleanu, șef Serviciu Dezvoltare, Prelucrare, Informare; dr Lidia Kulikovski, șef secție Cercetare din cadrul Bibliotecii Municipale, scriitorii Teo Chiriac – președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova,  Val Butnaru – președinte al Consiliului USM, cantautorul Victor Buruiană, Eudochia Robu, artist plastic, istoricii Ion Negrei și Anatol Petrencu, dr.Varvara Buzilă, muzeograf; scriitorul pentru copii și pedagogul Sergiu Afanasiu, jurnalistul Radio TV și actorul Andrei Porubin și mulți alții.

Din seria de evenimente din prima zi omagială ovidiană evidențiem: Masă rotundă „Basarabia și Dobrogea: legături istorice și culturale”. Lansarea de carte „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră. Lucrările Conferinței Științifice Internaționale (Sfânta Mănăstire Dervent, 12-14 august 2021)”,  apărută la Editura Etnologică, București, 2024. Moderator: Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.  

De asemenea, publicului prezent la bibliotecă va urmări derularea Conferinței literare „Câteva reflecții despre ratare”, susținută de prof. univ., dr. hab. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

În cea de-a doua zi – 28 mai – va avea loc Momentul festiv cu genericul „Biblioteca „Ovidius”: trei decenii de căutări, provocări și realizări”, din care evidențiem Recitalul poetic „Metamorfoze ovidiene”, prezentat de actorul Andrei Porubin; Vernisajul expoziției de pictură „Anotimpuri și flori”, autor Eudochia Robu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova; LOGOS înveșmântat de MELOS – recital muzical folk cu artistul Victor Buruiană;  Prezentarea publicației aniversare „Drumul meu spre bibliotecă”; Gala partenerilor cu 30 de aplauze pentru colaborare și cooperare.

În partea a doua a zilei invitații și oaspeții ovidieni vor participa la  „Dialogurile culturale”, găzduite de Uniunea Scriitorilor din Moldova,  activitatea fiind organizată în parteneriat. Moderatori: Teo Chiriac, Val Butnaru și Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

Ziua a treia – 29 mai – va începe cu lansarea cărții  „Avionul cu furnici”,  de Sergiu Afanasiu. Colegii de breaslă vor fi invitați la Clubul de lectură FORZAȚ, în cadrul căruia se vor încinge discuții și dezbateri în baza volumului „Cum să le spunem povești copiilor: Ghid practic pentru a deveni un bun povestitor”, de Joseph Sarosy, Silke Rose West. Proiectul este inițiat de dr. Mariana Harjevschi, director general.

Singura modalitate de a face lucruri extraordinare este să-ți placă ceea ce faci. Dacă nu ai găsit acel lucru încă, continuă să-l cauți și nu te liniști până când nu îl găsești (Steve Jobs).  

De 30 de ani Biblioteca „Ovidius” este ghidată de cele mai bune învățături asemeni citatului de mai sus, și, fidelă demersului său profesional, cu o echipă bine instruită, profesionistă  își urmează cu încredere nobila misiune de civilizator al generațiilor.

Lasă un comentariu