Romanul „Viața lui Pi”, semnat de scriitorul canadian contemporan Yann Martel, reprezintă un model de proză formatoare pentru tineri. A avut un succes imens la publicul de pe toate meridianele și l-a transformat pe Yann Martel într-unul dintre cei mai bine cotați prozatori din ziua de azi.

Propriu-zis, romanul este o parabolă cu animale, în care un personaj de etnie indiană își destăinuie povestea vieții unui oaspete din Occident care vrea să scrie o carte. Și cel mai important episod din existența acestui personaj au fost câteva săptămâni petrecute într-o barcă în plin Ocean Pacific împreună cu un tigru de la grădina zoologică. După cum ne dăm seama imediat, multe dintre lucrurile pe care le spune protagonistul sunt total neverosimile și reprezintă o pură fantezie. Este procedeul literar al naratorului nesincer, introdus cândva de Joseph Conrad în romanul Inima întunericului. De asemenea, în Viața lui Pi pot fi identificate clar influențele realismului magic din literatura latinoamericană.

Dar toate episoadele fantastice din romanul lui Yann Martel conțin perle de adevăr, pe care un cititor atent le va descoperi cu surprindere. Viața lui Pi este o carte frumoasă despre bunătate și toleranță, despre concordia dintre oamenii de toate etniile, confesiunile și categoriile sociale. Din acest motiv, președintele american Barack Obama le-a recomandat celor două fiice ale sale să-l citească, iar apoi Yann Martel s-a pomenit cu o scrisoare de la Casa Albă, în care Barack Obama își exprima mulțumirea și aprecierea creației talentatului canadian.

În același timp, Yann Martel și-a manifestat activ rolul de cetățean al patriei sale și într-o perioadă i-a expediat lunar în cutia poștală prim-ministrului Canadei câte o carte recomandată spre lectură, reproșându-i că nu citește suficient. Ca o coincidență, următorul prim-ministru ales în Canada a fost dramaturg și pedagog.

Viața reală lui Yann Martel este la fel de neobișnuită. S-a născut într-o familie de diplomați canadieni de carieră. Așa cum procedează mulți romancieri, a schimbat multe meserii și a călătorit mult, pentru a acumula experiența de viață atât de necesară unui scriitor. Un timp a lucrat ca agent de pază la o ambasadă. Pentru a concepe romanul „Viața lui Pi”, a petrecut mult timp în diverse grădini zoologice și mai ales în fața cuștii tigrului.

Cartea „Viața lui Pi”o puteţi găsi la Biblioteca „Ovidius”, precum și în alte filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Pentru detalii despre carte şi locaţii, accesaţi linkul: https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=Via%C8%9Ba+lui+Pi

Lasă un comentariu