În primul tur al marii Provocări, cu genericul „Știm la bibliotecă”, am colaborat cu 5 institute de cercetare: Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al UTM, Institutul de Zoologie, USM – Muzeul de Entomologie și complexele faunistice fosile, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie – Vivariul IFS, Institutul de Ecologie și Geografie, Institutul de Zoologie – Laboratorul de Hidrobiologie și Ecotoxicologie.

Recunoștință și gratitudine doamnei dr. Luminița Buracinschi, Institutul de Ecologie și Geografie, pentru acest parteneriat valoros!

03.06.2024

Am dat start aventurii STREAM în laboratorul ovidian alături de 25 de cititori hulpavi, 7 cercetători științifici, doctori în științe din cadrul Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, UTM, condus de doamna director Liliana Cepoi, doctor habilitat în științe biologice, 6 voluntari plini de elan și două bibliotecare devotate.

Din programul zilei:

Tema abordată: Lumea microorganismelor. Organismele microscopice vegetale și animale.

Ora 10.00 – QUIZ (Wordwell) – „Vreau să știu…”, cu ajutorul căruia am decodificat acronimul STREAM (Știință, Tehnologie, Lectură, Inginerie, Artă, Matematică);

Ora 10.40 – vizită la Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, UTM. Lecție interactivă despre lumea microorganismelor cu doamna doctor Tatiana Chiriac și alți 6 cercetători științifici din cadrul celor 4 laboratoare ale institutului. Noțiuni studiate: spirulină, bacterii, celula vegetală și animală, fungi miceliali ș.a. Toate aceste microorganisme au fost studiate la microscop;

12.20 – crearea celulei vegetale, animale, spirulinei în 3D;

Temă pentru acasă: realizarea unei celule vegetale din materiale reciclabile.

Turnirul lecturii – 20 de minute de lectură.

Mari mulțumiri tuturor colaboratorilor științifici de la Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, UTM pentru această colaborare fructuoasă!

P.S.! Am avut o revelație chiar din prima zi a programului estival – cei 25 de fantastici ne-au cucerit cu inteligența lor. Nu vom dezvălui conținutul zecilor de întrebări adresate savanților de la IMB, UTM.

Chapeau bas, superbilor!

04.06.2024 

Cea de-a doua zi a escapadei STREAM ne-a îndreptat pașii către Institutul de Zoologie, USM, la Muzeul de Entomologie și Muzeul Complexelor Faunistice Fosile. Toată echipa institutului de cercetare reprezentată de Bușmachiu Galina, doctor habilitat în științe biologice, șefa Laboratorului Entomologie, Cristina Țugulea, entomolog, doctor în științe biologice, Livia Calestru, entomolog, doctor în științe biologice, Viorica Pascari, cercetător științific, paleozoolog, Muzeul Complexelor Faunistice Fosile, Larion Alina, doctor în științe biologice, Laboratorul Vertebrate Terestre, Institutul de Zoologie, a făcut o incursiune în lumea fascinantă a insectelor și a fosilelor – vestigii ale străvechiului trecut de pe teritoriul Republicii Moldova. Entomologii și paleontologii au răspuns avalanșei de întrebări care a venit din partea curioșilor: ,,Care sunt insectele pe cale de dispariție? De ce păianjenii nu sunt considerați insecte? De ce în patrimoniul Muzeului nu păstrați păianjeni? De unde obțin fluturii diverse culori? Fluturele Cap de Mort a servit drept prototip pentru personajul lui Rowling? Cât cântărește un dinte de mamut? Libelulele de baltă sunt pe cale de dispariție?…” Gabriel, Alexandru, Markus, Vlad, Cristi, Răzvan, Sofia, Octavian, Arsenie au fost o adevărată revelație pentru oamenii de știință. 

De la etapa de cercetare/documentare, am purces la o altă activitate, la realizarea unui interviu cu un entomolog/paleontolog.

Am continuat cu crearea (proiectelor puse în aplicare în prima zi a provocării) celulelor vegetale, animale, bacteriilor, spirulinei în 3D. Nicoleta și Sofia ne-au surprins cu creațiile lor originale.

Bineînțeles că ai noștri cititori nu au uitat de acele 20 de minute de lectură individuală.

Mulțumiri tuturor colaboratorilor de la Institutul de Zoologie pentru sprijinul valoros. Vom mai reveni neapărat!

Mulțumiri tuturor participanților pentru implicare și încredere!

Mâine vă așteptăm cu noi provocări!

05.06.2024

Azi, ai noștri ovidieni în universul Albinoșilor (Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, Vivariul IFS, USM)

Secvența ,,Cum învață puii de oameni să vâneze” de Gabriel Liiceanu, a dat tonul activității STREAM de astăzi. Așa cum învățarea vânatului este partea esențială a ,,educației” pentru puiul de tigru, cărțile le arată copiilor care sunt pozițiile fundamentale pe care trebuie să le ocupe de la bun început pentru ca parcursul vieții să fie străbătut în mod onorabil.

Exercițiul de creativitate ,,Cinci lumi posibile în care poți aluneca prin lectură”, ne-a teleportat în universuri îndepărtate: Robinson Crusoe, Tom Sawyer, Ivanhoe, Harry Potter, Cuore, lumi în care am descoperit mila sfâșietoare, idealul de vitejie și ideea de erou.

Apoi, cu pași grăbiți ne-am îndreptat spre un alt institut de cercetare – Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, unde chiar domnul director Ion Mereuță, academician, dr. hab. în științe medicale, profesor universitar, ne aștepta sfios cu dulciuri și ghiduri de Breviare de promovare a sănătății orale, pe care le-a oferit curioșilor noștri. În cadrul vizitei, am descoperit care sunt activitățile cercetătorilor, multitudinea metodelor de cercetare, microscopie, Vivariu și albinoșii de laborator.

Excursia la Vivariu a fost deliciul tuturor. O femelă albinos a dat naștere puișorilor ei în această noapte, alta urma din clipă în clipă să devină mămică. Atât de emoționant! Am asistat la realizarea unui experiment: metoda de studiere a comportamentului la șobolani ,,Câmpul deschis” prezentat de Lilia Poleacova, dr. în științe biologice, secretar științific, Țurcanu Parascovia, cercetător științific, IFS, USM. Nu vom dezvălui toate misterele. Însă, ceea ce ne-a impresionat în mod deosebit e că Șobolanii Albinoși țin foarte mult la igiena lor și sunt foarte sociabili.

Domnul Roșca Nicolae, dr. în științe biologice, conferențiar cercetător ne-a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară în Laboratorul ,,Fiziologia și Sănătatea Reproductivă”.

Etapa „creează” s-a transformat într-un laborator de virusuri (periculos). Copiii au creat Virusuri în 3D din materiale reciclabile și au învățat care este diferența dintre anticorp și antigen. Nu vom oferi detalii, pozele sunt concludente.

Vă mulțumim, dragi oameni de știință, pentru sprijinul dumneavoastră! Grație colaborării, activitățile cu abordare STREAM sunt realizate à la carte.

P.S.! Mulțumiri bunicii Evelinei pentru zmeurica din grădină !

Celule vegetale, celule animale, fungi, spiruline, virusuri, antigeni, anticorpi, din diverse materiale, create de micii savanți ovidieni în laboratorul de pe șoseaua Hâncești.

06.06.2024

Ovidienii în rol de geografi, supereroi ai planetei

Dis-de-dimineață, am pornit în drumeție alături de savanții de la Institutul de Ecologie și Geografie: Angheluța Viorica, doctorand, cercetător științific, IEG, Jechiu Iradion, cercetător științific, IEG, Canțîr Angela, cercetător științific, IEG, Burduja Daniela, secretar științific, doctor în științe geonomice, IEG, Cojocari Rodica, doctor în științe geonomice, nu înainte de a face o incursiune în laboratorul Institutului de cercetare. Am descoperit ce studiază geografii și ce instrumente folosesc pentru studierea reliefului, a mediilor de viață, ce este efectul de seră, ciclul geologic etc.

Experimentul ,,Efectul de seră”, prezentat de doamna doctor Rodica Cojocari, a intrigat copiluții. Fără efectul de seră nu putem exista. Ce trebuie să facem sau să nu facem pentru a nu provoca febră pământului…? La aceste întrebări au răspuns micii savanți. Alex, Alexandru, Markus, Vlad, Răzvan s-au afirmat în mod deosebit. Sunt pasionați de științe, dar și de drumeții .

Pauza de socializare ne-a fost oferită de jocul de societate ,,5 secunde” – un joc care ne ajută să gândim și să vorbim mai rapid! Încercați în cinci secunde să enumerați 3 specii de dinozauri.

A urmat propriu-zis drumeția. Cei 22 de giganți au fost repartizați în două echipe, asumându-și rolul de adevărați geografi. Au pornit în căutarea unui loc potrivit pentru a instala cortul. Nu vom mărturisi că fetele au câștigat, fiind primele care au asamblat căsuța. Ce bine ne-am distrat la firul ierbii! 

Mari mulțumiri colaboratorilor Institutului de Ecologie și Geografie. E al doilea an când revenim aici și ne simțim foarte importanți. Datorită dumneavoastră, aventura STREAM capătă sens.

Experimentul ,,Efectul de seră”

Copiii au aflat:

– despre efectul de seră și gazele cu efect de seră;

– care sunt consecințele pozitive și negative ale efectului de seră;

– că, fără efectul de seră, nu ar mai exista viața așa cum o cunoaștem pe Pământ.

Au conștientizat că creșterea efectului de seră provocată de activitatea umană este cauza încălzirii globale.

În imagini, copiii efectuează măsurători de temperatură.

07.06.2024

Cea de-a cincea zi a aventurii STREAM din cadrul marii Provocări estivale ne-a dus în lumea moluștelor, ecosistemului algelor, dafniilor magna, racilor de Nistru… Ghizii Lebedenco Liubovi, doctor în științe biologice, IZ, Munjiu Oxana, doctor în științe biologice, Borodin Natalia, doctor în științe biologice, IZ, Tumanova Daria, doctor în științe biologice, IZ, prin intermediul experimentelor sub microscop, ne-au prezentat lumea invizibilă ochiului uman.

Doamna Lebedenco Liubovi ne-a vorbit despre Zooplanctonul (în greacă plagktos – ceea ce rătăcește) este o parte componentă a planctonului, ce reprezintă totalitatea organismelor animale care populează apele dulci și marine.

Doamna Munjiu Oxana, despre Zoobentos – totalitatea organismelor care trăiesc pe fundul apelor.

Borodin Natalia, despre hidrochimie – disciplină care studiază proprietățile chimice ale apelor.

Doamna Tumanova Daria, despre Fitoplancton – totalitatea organismelor vegetale din plancton, servind ca hrană pentru diferite animale acvatice.

Pe parcursul a peste 50 de ani de activitate, Institutul de Zoologie a fost şi rămâne cel mai prestigios centru ştiinţific şi ştiinţifico-metodic, care coordonează şi desfăşoară cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul zoologiei, entomologiei, hidrobiologiei, ihtiologiei şi ecologiei.

După două ore de știință, cei 26 de exploratori și-au luat și porția de lectură. Am citit povestea despre călătoria eroului aflat în căutarea stelei căzătoare, ascunzând o mulţime de situaţii pline de neprevăzut, secvență din romanul ,,Pulbere de stele” de N. Gaiman.

Azi s-a încheiat expediția noastră la institutele de cercetare din cadrul USM. O experiență memorabilă! Urmează, a sugerat Cristi, voluntar în cadrul programului, să realizăm Quiz-uri STREAM în baza celor studiate pe parcursul săptămânii. O foarte bună idee!

Stimați oameni de știință, ați făcut un lucru minunat!

Vă mulțumim enorm pentru colaborarea fructuoasă!

Dragi copii, sunteți extraordinari! Vă așteptăm și săptămâna viitoare să creăm momente revelatorii!

10.06.2024

Ovidienii au început săptămâna cu o baie de lectură. ,,În casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu ne-a teleportat într-o pivniță (o cameră a secretelor) din perioada interbelică, acolo unde trei frați plănuiau deseori multe isprăvi năzdrăvane. În casa bunicilor, nepoții își sunau copilăria readusă de vorbele bunicului cu suflet de copil și mai cu seamă de steluța din ochii lui albaștri. Harta lecturii ne-a ajutat să continuăm aventura la bunici, am efectuat o expediție în pivnițele de la începutul secolului XX. Am descoperit din ce materiale erau construite atunci și ce materiale se folosesc acum pentru durarea lor. Materialele recomandate pentru construcția pivnițelor sunt: cărămida, o opțiune bună datorită proprietăților de absorbție a apei, pereții din cărămidă fiind extrem de performanți în ceea ce privește izolația, piatră naturală, care este dură și rezistentă și betonul monolit, fiind cea mai bună metodă de construcție. Poate rezista până la 100 de ani, este rezistent la umezeală, eroziune, cutremure.

Dragi urmăritori, o pivniță din materiale reciclabile veți avea ocazia s-o admirați pe parcursul săptămânii, iar din piese Lego, o veți identifica în imaginile de mai jos.

Grupul nostru de copii e dornic de expediții. Nu puteam azi, după 5 zile de drumeții, să nu avem parte de o aventură prin urbe. Am făcut un popas la Muzeul Cărții, BNRM, acolo unde ne aștepta doamna Veronica Cosovan, șefa secției ,,Carte veche și rară”. Cei 22 de curioși au făcut un tur ghidat al cărții rare și tiparului, le-au fost prezentate tăblițele de ceară, tăblițele de lut și chiar li s-au oferit șansa de a scrie cu pana de gâscă, așa cum se scria în Evul Mediu.

Revenind la bibliotecă, ne-am repartizat în echipe, și am realizat Quiz-uri, (în aplicațiile Wordwall și Kahoot), în baza celor studiate săptămâna trecută la Institutele de cercetare. Produsele au fost pe măsură.

Fantasticilor, vânătoarea de comori vă așteaptă. Voluntarii Evelina, Ranya, Răzvan și Octavian au muncit la realizarea planului până la ora 16.00. Vă promit o aventură pe cinste.

11.06.2024

O zi altfel!

Ora 9.15 – 4 voluntari puneau la cale ultimele activități pentru multașteptata vânătoare de comori.

Ora 10.00 – legendara baie de lectură cu 24 de cititori avizi. Împreună cu Bastian Balthasar Bux, eroul din ,,Poveste fără sfârșit” de Michael Ende, am descoperit într-un anticariat o misterioasă carte. Acesta e nevoit să pătrundă cumva în carte și să salveze Fantazia, un tărâm al imaginației în care orice este posibil, și în care te poți și pierde. Tehnica detaliului și tehnica PRES, ne-au ajutat să creăm harta lecturii.

Ora 10.30 – Quiz – Ai citit cu atenție?

Ora 10.45 – jocul STOP FAZAN ne-a amintit de împărțirea în silabe. Ce-am avut de făcut? Am format câte 5 cuvinte care să înceapă cu ultima silabă din cuvântul înaintea căruia este pus STOP. Copii magnifici avem, operează cu cuvinte polisemantice !

Ora 11.00 – În căutare de comori – 33 de indicii ascunse de voluntari pe traseul Biblioteca ,,Ovidius” – Memorialul ,,Eternitate”.

Ora 11.35 – Picnic în culori (albastru, galben, orange, roșu). Pauză de fresbee, tenis.

Ora 13.00 – voluntarii Cristi și Arsenie au continuat să creeze pivnița din materiale reciclabile. Produsul îl identificați în imaginile de mai jos.

12.06.2024 

Ziua viespilor mecanice, legiunilor de inomabile nevertebrate, păsări de foc, ghețuri eterne printre care curg râuri de lavă… Toate aceste personaje le-am descoperit în textul ,,Computer games forever; Pururi tânăr, înfășurat în pixeli” de Mircea Cărtărescu. Cei 21 de aventurieri fiind întrebați dacă este lectura mai captivantă decât jocurile pe calculator, au răspuns: ,,Când citești o carte îți pui la lucru imaginația, ești obligat să creezi virtual personajele, lumile în care se desfășoară acțiunea, în timp ce jocurile sunt limitate la câteva scenarii prestabilite.” Îi credem.

Jocul de-a cuvinte/structuri/propoziții, care fac referire la jocul propriu-zis, naratorul-personaj participant la joc, personajele jocului, simbolurile care dau putere jucătorului: caduceul (sceptrul lui Hermes) și Evoe, ne-au teleportat într-un ținut virtual magic.

Cu exercițiul de geografie Ț.O.M.A.P.A.N. (țări, orașe, munți, ape, plante, animale, nume), am cutreierat tot globul pământesc. E adevărat că fără harta de contur și atlas, drumul a fost anevoios

Crearea unui Robotic hands 3D, ne-a amuzat copios. Imaginile de mai jos sunt concludente.

Drumul spre Muzeul de Științe Naturale, USM, a constituit o punte spre suflețelele pure ale giganților noștri.

La muzeu ne-am simțit minunat. Am fost întâmpinați cu bucurie de către Poznacomchin Stanislav, stăpânul unei colecții impresionante de animale din toate colțurile lumii. Vedeta muzeului o reprezintă un cașalot nou-născut, care are 2 zile de la naștere (unic în lume), pisica cu 8 capete, care a stârnit multe dece-uri, homari giganți, balene ucigașe, familii de lei, urși, pești etc. 

Muzeul a fost format în anul 1952, exponatele sale unice au fost colectate de către studenți și absolvenți ai Facultății de Biologie. Biologii au adus aici, animale moarte din diferite părți ale planetei. Astfel, a apărut o colecție unică de reprezentații variate ale faunei de pe pământ.

Urmează să introducem toată informația într-un Quiz.

13.06.2024

Aventura STREAM a continuat azi cu explorarea sistemului digestiv și a pădurilor ecuatoriale.

Din agendă:

Lectură: ,,Scamatorii, scamatorii, scamatorii”, în volumul ,,Unde fugim de-acasă” de Marin Sorescu;

,,Cum se desfășoară digestia la om” din ,,Vreau să știu”.

Quiz: ,,Ai citit cu atenție?”

Vizionarea filmului ,,Digestia” – Powtoon.

Quiz: ,,Ce este digestia?”, Traseul alimentelor: cavitatea bucală, esofag, stomac, intestin subțire, ficat (aici ajung substanțele nutritive în formă de lichid, pe care ficatul le transportă în tot organismul), intestin gros (aici ajung resturile care nu se digerează).

Proiect STREAM în 3D- Macheta Sistemului digestiv din paste, orez, hrișcă, ravioli, mălai, grâu, semințe de dovleac, ovăz.

Pauză de jocuri de societate: UNO, BrainBox.

14.06.2024

Două săptămâni pline de inocență, sensibilitate și forță!

Nu știu dacă am mai scris cât de minunați au fost Ovidienii în cele 10 zile de tabără. Mulți băieți, mai mulți decât domnițe

Toți interesați de știință, de lecturi bune, pasionați de aventură. Oamenii de știință de la Institutele de cercetare din cadrul USM și UTM, au doar cuvinte de laudă pentru micii noștri cercetători.

Azi, în agendă, ne-am propus să explorăm sistemul respirator. Am vizionat filmulețul ,,De ce respirăm?”, în baza căruia am realizat Quiz-uri în aplicația Kahoot și am creat macheta unui sistem respirator din materiale reciclabile. Noțiuni ca epiglotă, alveole (știați că fiecare plămân conține aproximativ 137-395 de milioane de alveole care sunt înconjurate de capilare sanguine?), dioxid de carbon, au fost însușite chiar și de cei mai mici participanți. Ne bucurăm că am reușit să captăm atenția tuturor participanților de diferite vârste, 7-12 ani.

Pauza de Loto și dulciuri, au creat o atmosferă plină de farmec.

Mulțumiri tuturor voluntarilor pentru implicare și susținere!

Mulțumiri părinților pentru încredere!

Mulțumiri participanților pentru momentele revelatorii!

P.S.

Topul celor mai avizi cititori:

1. Evelina Medvedi – 870 de minute;

2. Răzvan Șarpe Răzvan – 840 de minute;

3. Arsenie Gogu, Cristian Garștea – 420 de minute.

Felicitări, șoricei de bibliotecă!

Lasă un comentariu