În România anilor 90, Ender’s Game (Jocul lui Ender) a fost unul dintre cele mai citite romane science-fiction pentru adolescenți. A fost lansat în 1985 de scriitorul american Orson Scott Card. Cartea a fost distinsă cu câteva premii science-fiction importante și a devenit un bestseller internațional.

Este evident din ce motive acest roman a fost atât de îndrăgit de tinerii cititori. Acțiunea sa palpitantă se produce în viitor, peste câteva decenii după ce umanitatea a supraviețuit ca prin miracol unui război și unei invazii din partea unei civilizații extraterestre. Străinii își căutau un nou habitat din cauza că planeta lor de origine era amenințată cu extincția. În acel război îngrozitor pământul a fost salvat de un strateg de geniu.

Au trecut câteva decenii de la victorie, dar forțele armate unite ale Pământului se pregătesc pentru un al doilea val de invazie. Autoritățile caută cu disperare un nou strateg care să conducă în luptă flota stelară. În ultimă consecință, soarta întregii omeniri va fi decisă de un copil.

Eroul central al romanului „Jocul lui Ender” este un băiat pe nume Andrew Wiggin, pe care prietenii îl poreclesc Ender. Pe neașteptate el primește o invitație să se înscrie într-o școală militară amplasată pe o stație spațială îndepărtată. După o perioadă de instructaj, în care face cunoștință cu mulți colegi de generație, Ender este promovat într-un program secret și participă la o serie de simulări computerizate ale unor bătălii în spațiu ce prefigurează un asalt al forțelor terestre asupra planetei centrale a civilizației extraterestre cu care se află în război. În anumite zile, Andrew Wiggin obține rezultate excepționale, iar în altele suferă înfrângeri. Până când vine momentul examenului final în care distruge într-un simulacru întreaga planetă dușmană.

Și abia atunci tânărul Ender trăiește marea revelație. Militarii i-au ascuns adevărul. Toate bătăliile în realitate virtuală conduse de Ender s-au produs în realitate, iar în timpul ultimei simulări acesta a asigurat victoria definitivă a umanității asupra civilizației rivale. Dar victoria a fost obținută cu prețul exterminării unei întregi specii umanoide.

La momentul apariției sale, romanul Jocul lui Ender a surprins publicul cititor prin originalitatea sa și a anticipat modelul de proză science-fiction practicat în ziua de azi.

Cartea o puteţi găsi la filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Pentru detalii despre carte şi locaţii, accesaţi linkul:

https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=155048

Marcel Gherman

Lasă un comentariu