Printre cărțile pentru care merită cu siguranță să vizitați o bibliotecă publică este cazul să amintim și de faimoasa saga science-fiction, concepută de Frank Herbert. Acum, când pe marile ecrane a fost lansată o nouă adaptare a acestei serii de romane de mare influență (Dune Aewakening (2024), în regia lui Dennis Villeneuve), nu veți regreta dacă veți reciti creația lui Frank Herbert. Iar tinerii care abia urmează să o descopere sunt de invidiat pentru marea plăcere pe care o vor avea de la primele file.

În topul unor reviste science-fiction de prestigiu, Dune este considerată cea mai valoroasă serie de romane science-fiction scrise vreodată. Însumează șase volume, dintre care primul a apărut în 1965, iar ultimele două au fost publicate pe la mijlocul anilor 80: Dune, Dune Messiah, Children of Dune (Copiii Dunei), God Emperor of Dune (Zeul-Împărat al Dunei), Dune Heretics (Ereticii Dunei) și Chapterhouse Dune (Canonicatul Dunei).

Iar autorul său, scriitorul american Frank Herbert a fost o figură emblematică a tumultuoșilor ani 60, ai epocii Kennedy și ai generației hippie. A călătorit mult, a studiat poezia sacră indiană și a fost călăuză în jungla amazoniană. A lucrat ca jurnalist și reporter și a scris discursuri pentru un membru al Congresului American. Ideea centrală care a stat la originea seriei de romane Dune a fost una ecologică și vizează principiile prin care o societate și o civilizație își mențin existența. Pentru a concepe primul volum, autorul său s-a documentat timp de șase ani și a citit 200 de cărți din diverse domenii. Saga Dune integrează ample reflecții intelectuale și referințe la toate culturile lumii, la religie, politică și strategie militară.

Acțiunea din Dune se desfășoară într-un viitor foarte îndepărtat, când umanitatea s-a răspândit departe în spațiu. Eroul central din primul volum aduce foarte mult cu Hamlet, cel mai cunoscut erou shakespearian. Pe nume Paul Atreides, este descendentul unei case regale trădate și exterminate de rivali. La fel ca și tristul erou shakespearian, Paul Atreides este bântuit de fantoma tatălui său dispărut și înfăptuiește un act cumplit de răzbunare, dar trezește niște forțe care amenință să distrugă întregul univers și asupra cărora își dă seama într-un târziu că nu mai are niciun control.

Pentru mine, la fel ca și pentru mulți alți tineri din Republica Moldova, din România și din multe alte țări, saga Dune a constituit lectura preferată din adolescență, care ne-a influențat în mare parte gândirea.

Cartea o puteţi găsi la Biblioteca „Ovidius”, precum și în alte filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Pentru detalii despre carte şi locaţii, accesaţi linkul: https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=dune

Marcel Gherman

Lasă un comentariu