Întâlnirea elevilor ce-și fac studiile la Centrul de Excelență în Construcții cu scriitoarea Margareta Spânu fost o adevărată oră educativă, interesantă și specială. Protagonista evenimentului a venit la acest nou dialog cu tânăra generație ca să spună că tot ce trebuie să domine oamenii este DRAGOSTEA. Fără iubire nu se mișcă nimic pe acest pământ, dar nici nu rezistă în fața unor calamități și războaie, cum sunt cele ce se întâmplă astăzi în lume, chiar în vecinătatea noastră.
Scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan este o personalitate bine cunoscută în spațiul românesc, ea supraviețuind calvarului deportărilor din 1949, alături de zeci de mii de români basarabeni. Are în palmares 15 cărți scrise, dintre care unele sunt traduse în engleză și rusă.
FIȘIER BIOGRAFIC:
Născut: 19 noiembrie 1942, Mihăileni, plasa Râşcani, jud. Bălţi.
Studii: Colegiul Național de Comerț.
Debut editorial: Lupii, 2006.
Cărți publicate:
Lupii (amintiri din copilărie), ed. Reclama, Chișinău, 2006;
Dragoste de porumbei, povestiri şi poezii, ed. Reclama, Chișinău, 2008;
Siberia de acasă, proză, ed. Reclama, Chișinău, 2009;
Salvarea sufletului meu, povestiri, ed. Reclama, Chișinău, 2010;
Fiarele, proză, ed. Reclama, Chișinău, 2012;
Amintiri din Siberia, povestiri și referințe, s.n., Chișinău, 2014;
Dragonul roșu (în limba engleză), ed. Reclama, Chișinău, 2014;
Romanul vieții mele (autobiografie), ed. Universul, Chișinău, 2015;
Ghici, cine sunt?, povestire, s.n., Chișinău, 2016;
Caisul fermecat, povești pentru copii, ed. Universul, Chișinău, 2017;
Copiii basarabeni în Siberia, ed. Universul, Chișinău, 2018;
Flacăra vie, versuri și articole, ed. Universul, Chișinău, 2020;
Lupii (amintiri din Siberia), FEP „Tipografia Centrală”, Chișinău, 2021;
Unde pleacă dragostea?, proză scurtă, Tipografia Centrală, Chișinău, 2022.
La ultima carte din acest șir ne-am referit în cadrul acestui popas în istoria unui trecut amar și trist. Căci de la vârsta de 6-7 anișori, fetița Margareta alături de bunică, tată și frate au fost deportați în anul 1949 în Siberia. A trecut prin multe greutăți, îndurând lipsuri de tot felul: frig, foame, batjocură, frică de animalele pădurii siberiene, înfometate și ele. Îi plângea sufletul în fiecare zi, mai ales când reveneau de la tăiatul copacilor (asta era munca basarabenilor deportați la muncă silnică cu tot cu femei și feciorii lor). Micuța Margareta stătea acasă, fiind prea mică, împreună cu bunica sa, care era în etate și nu putea munci. La văzul tatălui și fratelui, când veneau seara acasă cu obrajii roșii de geruri iarna, inima lor se strângea de durere.
Despre acestea și mai multe decât acestea au aflat elevii CEC, viitori constructori și specialiști în diverse domenii ale construcțiilor.
Margareta Spânu-Cemârtan: „Se zice că omului îi e dat să nască copii, să construiască o casă, să facă o fântână, să sădească pomi. Deci, pe toate le-am făcut, dar o fântână n-am săpat și în locul fântânii, din care ar fi băut apă foarte mulți oameni și ar fi zis „mulțumesc!”, am ridicat o troiță pentru toate jertfele comunismului, nu numai pentru deportați, și pentru acei uciși și îngropați în gropile de var, și aici răposați în foametea organizată special de bolșevici, și în multe închisori chinuiți și omorâți, pentru toți am ridicat o troiță foarte frumoasă. Am zis că așa cum din fântână ar bea apă multă lume, așa aș vrea eu ca fiecare creștin, când vine la Biserica „Sf. Andrei” de la Durlești, să treacă pe lângă acea troiță, să citească ceea ce-i scris, să-și aducă aminte și să facă tot posibilul să nu se mai repete calvarul care a fost”.
Tinerii au vorbit despre momentele care i-au impresionat, au recitat din creația scriitoarei, au și cântat piese cu mesaj patriotic.
Evenimentul s-a desfășurat la scurt timp după ce prestigioasa Bibliotecă a Centrului de Excelență în Construcții a fost atestată ca instituție de gradul întâi. Felicitări cu această ocazie doamnei Tatiana Ambroci și colegelor alături de care organizează activități de înaltă ținută culturală și civică în cadrul sălii de lectură. Felicitări, CEC!
Revenind la evenimentul ce s-a derulat cu participarea activă a elevilor și profesorilor, ținem să subliniem faptul că pentru noi, echipa ovidiană, ne bucură în deosebi parteneriatul fructuos cu Biblioteca Centrului de Excelență în construcții și sperăm ca acesta să fie la fel de prodigios și eficient în continuare.