O carte este scrisă ca să fie citită. Este un dar și un dat pentru autor să o scrie, pentru cititor – să o lectureze. De multe ori, în campaniile de promovare a cărții, se pune accent pe cât de bine este concepută, cât de frumos este ilustrată, ce copertă minunată i s-a făcut etc. Primordial însă este conținutul acesteia, mesajul pe care îl transmite, educația pe care o oferă micului sau cititorului adult. Din fiecare carte citită culegem semințe de adevăr, ne înfruptăm din mierea dulce a cuvântului înșirată pe rânduri-gânduri de înțelepciune.

Am început un nou an și, ca de fiece început, ne croim planuri pentru noi și pentru copiii noștri. Avem multe de făcut, de întreprins, de văzut, de adunat, de procurat, iar pentru toate acestea avem nevoie de timp. De mult timp. Important este că pe cel, pe care îl avem, să nu-l pierdem în zădar. Dacă între toate cele ce ne ocupă ziua mai rămâne o jumătate de oră pe care nu știi cu ce să o completezi, lasă toate și… vino la bibliotecă. N-o să regreți, pentru că aici nu vei pierde nicio secundă. Din contra, dacă ești elev, în sala de lectură poți să-și faci temele pentru acasă, dacă ești student, masterand, doctorand… ai toate cărțile la îndemână pentru a studia și a-ți scrie teza trimestrială, anuală sau pe cea de licență.
La noi la „Ovidius” există o colecție bogată și diversă de carte românească, pe care o puteți împrumuta sau consulta și a afla răspuns la întrebările care vă frământă.
E fascinant momentul când vii la biblioteca din cartier pentru a împrumuta o carte scrisă de Iulian Filip, bunăoară, și chiar atunci întâlnești autorul, prezent în mijlocul cititorilor săi la lansare uneia din cele mai recente opera ale sale. Ș-atunci cum să nu dorești un autograf de la domnul scriitor, care în 27 februarie este omagiat, răbojul timpului încrustându-I cel de-al 75-lea inel aniversar.
Iulian Filip este omul care știe să prețuiască prietenii și prietenia adevărată, afirmă în articolul omagial postat și pe rețelele de socializare poetul Ianoș Țurcanu. El scoate în evidență câteva trăsături principale de caracter ale personalității complexe iuliene, venind cu câteva tușe definitorii la portretul general al lui Iulian Filip. Întru confirmarea celor spuse, extragem următorul fragment, în care accentele sunt puse exact, așa cum poate să facă un om care-l cunoaște foarte bine pe scriitor: „Iulian Filip are astăzi în spate o operă literară și culturală pe cât de bogată și de variată, tot pe atât de interesantă și demnă de întreaga prețuire. Nu sunt foarte mulți cei pentru care diverse preocupări și pasiuni merg, cum se spune, mână în mână. Iulian Filip face parte dintre aceștia, întrucât poetul, prozatorul și dramaturgul se dăruiesc cu egală larghețe, întru exprimarea și cultivarea frumosului: a celui din pagina scrisă, a celui din imaginile surprinse pe șevalet, a celui ce se joacă cu personajele din scenă, cu liniile, dar și cu lutul, a celui cu experiență pedagogică, dar și „birocratică”, a celui cu idei editoriale, dar și a acordionistului cu multe compoziții muzicale, a celui cu prezentări efervescente de carte, dar și cu numeroase vernisaje, etc, etc.”
FIȘĂ BIOGRAFICĂ (date de pe Wikipedia)
Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948, în satul Sofia, raionul Drochia, RSS Moldovenească, în familia lui Ion și Ana Filip, agricultori.
După absolvirea școlii medii din Sofia, devine student la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (1965), facultatea de fizică și matematică, apoi – la litere, aceeași universitate. Absolvește universitatea în 1970 și urmează cariera de cercetător științific în calitate de doctorand în sectorul folclor al Secției de etnografie și studiul artelor de la Academia de Științe din Republica Moldova. Teatrul popular (folcloric) este tema investigațiilor și a tezei elaborate, în baza căreia este angajat în funcția de colaborator științific al Academiei, unde activează până la 1985. Din 1990 până în 2006 este șef al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. Din 2006 este șeful Departamentului „Căile Cărții” în administrația Uniunii Scriitorilor din Moldova (președinte acad. Mihai Cimpoi). În 2010 revine la Academia de Stat a Republicii Moldova, la același sector de folclor, acum în cadrul Institutului de Filologie. În 2012 susține teza de doctor în filologie. Conduce redacția Chișinău a revistei târgoviștene „Litere” (din 2002).
Debutează cu placheta de versuri Neîmpăcatul meșter (1974), în care motivele universului adolescentin se întâlnesc cu cele folclorice. În Cerul fântânilor (1977), Dialoguri primordiale (1978), Hulub de poștă (1983), Unde ești? (1987), Cafea neagră (1989), Tir de nisip (1991), Dansul timizilor (1994) și Semințele mărului oprit (1998), autorul cultivă un vers clasic, tradițional, sugestiv. Filip contribuie la dezvoltarea poeziei și dramaturgiei pentru copii prin numeroase cărți, între care Casa fiecăruia (1980), Cenușar-Voinicul și Cenușărica-Mireasa (1981), Facă-se voia ta, Sfârlează!(1985), Colacul-marele, frate bun cu soarele (1988) etc.
Piesele sale pentru copii și pentru cei mari au fost montate în câteva spectacole. În proză s-a afirmat prin romanul eseistic Cobaiul nu triumfă (1996), iar în folcloristică prin cărțile Teatrul popular (1981) și Primiți „Căluțul”? (1983). Filip este și autor de texte pentru cântece de factură populară, corale și de estradă, autor de librete.
Anul 2013 a fost declarat anul Iulian Filip la Drochia. Cu această ocazie s-au desfășurat mai multe acțiuni de popularizare și promovare a operei literare a scriitorului.
În 2010 Iulian Filip a fost decorat de președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare, „Pentru merite în dezvoltarea literaturii, activitate publicistică prodigioasă și contribuție la promovarea valorilor naționale”. În 2014 a fost decorat de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer, „În semn de înaltă prețuire a abnegației și dăruirii cu care au contribuit la formarea tinerei generații din Republica Moldova, pentru implicarea constantă în promovarea limbii române și valorilor democratice”
La cea de-a 75-a aniversare, să-I urăm omagiatului zilei de astăzi mulți ani prolifici, spor la scris și întâlniri cât mai multe cu cititorii de toate vârstele și, așa cum îi place Domniei Sale să spună, multă POFTĂ DE VIAȚĂ .
Vom lectura împreună și din bogata opera a poetului Iulian Filip de Ziua Internațională a CITITULUI ÎMPREUNĂ, miercuri, pe 1 februarie.
Și… să nu uităm de îndemnul poetului Vasile Romanciuc, un alt bun prieten al protagonistului aceste zile însemnate cu numărul de ordine 27:
„Vrei frumos şi drept să creşti,
Şi puternic? Să citeşti!
Şi-atunci, filele veline
Devin aripi pentru tine.
Dacă ai aripi de carte,
Zbori mai sus, vezi mai departe… ”
Aripile de carte cresc, dacă vizitezi frecvent biblioteca. Aici ușile sunt deschise pentru toți. Dragi părinți, nu întârziați să veniți cu copilul Dumneavoastră mic la bibliotecă. Să-I explicați împreună cu bibliotecarul cât de importantă este cartea, ca el să crească frumos, bine educat, cu un suflet bogat și intelectul dezvoltat.
În biblioteca OVIDIUS puteți deprinde diverse tehnici ale cititului inclusiv din cele de memorare a textelor. Or, este de mare însemnătate să știm mai multe lucruri despre cărți și autori.
De pildă, cu prilejul Zilei Internaționale a Cititului Împreună vom structura programul de activitate în felul următor:
1. Citim pentru copii de la grădiniță împreună cu artista emerita Vera Mereuță:
2. Citim împreună cu copii din clasele primare și Artista Poporului Mariana Bahnaru;
3. Citim împreună cu elevi din gimnaziu alături de Artista Poporului Tamara Berzoi;
4. Citim împreună cu elevi de liceu și Artista Emerită Angela Cărăuș;
5.Citim cartea preferată împreună cu Maestrul în Arte Maricica Munteanu.
Pe tot parcursul Zilei de 1 februarie fiecare membru al echipei ovidiene va citi cu voce tare din opera lui Mircea Eliade, bunăoară, sau a lui Grigore Vieru, sau din cartea de versuri „Nenea Soare”, semnată de Angela GANEA, într-un cuvânt, fiecare va citi din cartea preferată. Va fi o zi în care cuvintele vor răsuna firesc într-un cor perfect al cititorilor din toate țările lumii.
Biblioteca OVIDIUS (șos. Hâncești, 32) vă așteaptă în fiece zi să-i pășiți pragul și să rămâneți pentru câteva clipe în lumea plină de vraja cuvântului scris în pagini de carte.
Drumul spre bibliotecă este unul pictat cu lumina înțelepciunii. Să venim. Să citim. Luminoși să fim.
Zina Izbaș