
Am trăit momente aparte, de fiece dată le trăim citindu-i opera de geniu, dar în duminica lui 15 ianuarie curent a fost deosebit. Filiala „Ovidius” a BM „B. P. Hasdeu” a găzduit o șezătoare literar-artistică, la care s-au înregistrat și au participat elevi și profesori din capitală, dar și din republică. Invitații speciali scriitoarea Eugenia Bulat, poeta și prozatoarea Marcela Mardare, profesoara de limba și literatura română, Inga Sorocean (IPLRT „Aristotel”, profesoara de limba franceză Veronica Grozova (IPLT „Iulia Hasdeu”) ș. a. au creat o atmosferă deosebită, prin momente revelatorii, încadrate în programul cu genericul „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură…” (M. Eminescu).
Ne-am amintit de lumina stelei care-a răsărit în miez de ghenar , apelând la creația poetică eminesciană, dar și prin surprize literare – elogii, aduse Luceafărului Poeziei Române de către elevii de la Liceele „Aristotel”, „Traian”, „Iulia Hasdeu”, „Mihai Marinciuc”, „Traian” din capitală, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești, Liceul Teoretic „Gheorghe Palade”, din satul Puhoi, raionul Ialoveni , Centrul de Excelență în Construcții, or. Chișinău ș.a.
S-a recitat mult: „Tu nu mă înțelegi” – Andriana Îndoitu, „De-or trece anii” – Gabriela Știrbu, „Pe lângă plopii fără soț” (s-a cântat cu acompaniament la chitară și voce) – Nicoleta Uțîca de la Centrul de Creație al Elevilor Ialoveni. Coordonator – Iulia Nogailîc din Puhoi, profesoara de limba și literatura română, care a prezentat și o comunicare foarte interesantă la tema „Stilistica interogației retorice in poeziile „Dumnezeu și om” și „Memento mori”.
Liceul „Gheorghe Palade” ne-a bucurat cu încă o echipă talentată, coordonată de profesoara Victoria Oprea-Soltan, care ne-a relatat despre prietenia dintre Eminescu și Creangă, susținerea lor reciprocă atât din punct de vedere material, cât și, mai ales, spiritual, iar elevele Paula Goreanu și Andreea Chiriță au recitat expresiv poeziile „Adio” și „Când amintirile”.
Desigur, nu se putea ca în această zi, când Nașterea Poetului și moștenirea valoroasă pe care o avem de la Mihai Eminescu înnobilează Ziua Culturii Naționale, reiterez faptul că nu se putea să nu participe la evenimentul omagial și o instituție de învățământ, care să-i poarte numele. În acest sens, ne-au onorat micuțele eleve Ana Grusca, Daria Matcan, Evelina Tonofrei și Nicoleta Secrieru, ce au venit tocmai din orașul Fălești, însoțite de pedagogi cu mare dăruire profesiei pe care o au: Angela Tabaranu, Viorica Țurcanu și Tatiana Grusca (cea din urmă a vorbit despre valoarea operei eminesciene).
Așa cum soarele răsare și apoi asfințește pentru a răsări din nou, trimițând mereu zorile cu rouă să-i vestească răsăritul, așa la fiecare 15 ianuarie, ne aducem aminte că la Ipotești a răsărit odată pentru totdeauna soarele poeziei românești, născându-se marele poet Mihai Eminescu, consemnează una dintre profesoare pe pagina IPLT „Mihai Eminescu” din Fălești.
Distinsa profesoară de română Inga Sorocean ne-a introdus în cosmosul eminescian: luceferii, stelele, luna si zborul prin spatiul sideral … „O duminică altfel… (scrie pe pagina sa) trei ore la biblioteca „Ovidius”, timp în care am fost în miezul culturii și al operei eminesciene”. Cu o prestanță marca IPLTR „Aristotel” discipolele domniei sale, elevele Anghelina Ciumac, Valeria Cigoreanu, Cătălina Botnaru și Creciun Andreea (creație proprie), au întregit cum nu se poate mai frumos atmosfera din sala de lectură a bibliotecii „Ovidius”, recitând firesc, cu intonație, cucerindu-ne prin inteligență și pasiune pentru lectură, dar și tot ce înseamnă Eminescu.
Elevii Liceului Teoretic cu Profil Real „M. Marinciuc” din Chișinău au recitat poeziile „Cum ai putut” – Valeria Avădāni și „Departe sunt de tine” – Mădălina Scafari , ca mai apoi, Vlada Mîrza să antreneze întreaga asistență în interpretarea romanței „Pe lângă plopii fără soţ”, acompaniind la chitară.
Și tot la chitară, dar și cu vocea, ne-a încântat Alina Iurașcu (simbolic, nu?), reprezentantă a Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău, ea aducându-ne în atenție piesa „De-aș avea”, pe versurile marelui poet.
Cu o voce caldă, plăcută la auz, să o asculți și să o tot asculți, doamna Veronica Grozova, profesoară la IPLT „Iulia Hasdeu”, a luat cu sine și chitara, dăruindu-ne două cântece – „Dor de Eminescu” pe versuri de Adrian Păunescu și „Colind pentru Eminescu” pe versurile lui Arcadie Suceveanu. Doamna profesoară, originară din sudul Basarabiei, ne-a prezentat și poemul propriu intitulat „Maestre!”. De la liceul menționat, eleva clasei a XI-a, Delia Gorobeț, a surprins frumos recitând „Venere și Madonă” .
Liceul Teoretic ,,Traian” din Chișinău ne-a fost într-un fel anume complice în organizarea pe scară republicană a acestui eveniment prin contribuția profesoarei de istorie Tatiana-Andreea Tabaranu (Mulțumim!!!). Tânără și dedicată, cfredem că este una din speranțele pedagogiei în deplinul sens al cuvântului, ea implicând practic și liceul din Fălești, pe care l-a absolvit, dar însuflețind și pe cele două eleve din clasa a VI-a „D” de la IPLT „Traian” – Gabriela Șveț (poezia „Lacul”), Miryam Blagoslovitu (poezia „De-aș avea”).
CATEVA ECOURI:
„Pe 15 ianuarie 2023, la Biblioteca „Ovidius”, ne-am adunat – scriitori, bibliotecari, profesori de limbă română, împreună cu discipolii lor, din Chișinău, dar și din republică – să-L comemorăm pe Eminescu – Luceafărul mereu aprins al literaturii române. Recital de poezii, discursuri interesante din viața și activitatea marelui Poet, cântece pe versurile sale – o întâlnire de suflet care a demonstrat că Eminescu este mereu alături de noi – în inimile noastre, în conștiința noastră”… (Marcela Mardare).
„Am acceptat cu drag invitația! Am participat cu drag! Felicitări Bibliotecii OVIDIUS pentru un eveniment frumos, pentru o colaborare atât de frumoasă cu profesorii, cu liceele din republică! La mulți ani întru EMINESCU!” (Eugenia Bulat).
„Vin cu sincere mulțumiri gazdei noastre, bibliotecii Ovidius – un promotor al valorilor – pentru ocazia de a participa la această șezătoare eminesciană” (Angela Tabaranu).
Echipa „Ovidius” a dedicat acestei aniversări nu doar un eveniment, or, „Eminescu este expresia integrală a sufletului românesc” (Nicolae Iorga). Ai noștri tineri cititori fideli au fost provocați la o discuție despre opera poetică a lui Mihai Eminescu. La întrebarea „Ce vers eminescian ți-a rămas imprimat în sufletul tău de român?”, adolescenții au răspuns: „Ce te legeni, Codrule?”, „Mai am un singur dor…”, „La Steaua”, „Fiind băiet păduri cutreieram”, „Pe lângă plopii fără soț”, „O, rămâi!”, „Unde ești, copilărie…?” și altele.
O oră de lectură și creație, într-o zi de ghenar, dedicată celor 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, a avut loc și în sala pentru copii. Cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce marelui poet este să-i citim cu adevărat opera. Copiii și cadrele didactice de la IP „Albinuța” au trăit emoții copleșitoare în cadrul activităților, desfășurate la atelierul de lectură și creație: citirea basmului „Borta vântului” și poeziilor „Somnoroase păsărele”, „O, rămâi!”, de Mihai Eminescu, vizionarea și discutatea unui film pentru copii despre Eminescu, organizarea textului poetic „Somnoroase păsărele” în patru secvențe și memorarea a două dintre ele, decodificarea arhaismelor (zămnic, căuș, grăunțe, suman) etc.
Așa se întâmplă frumos să ne amintim, să discutăm cu marile personalități ale neamului, despre copilărie, despre dragostea de neam, despre noi.
Mulțumim, Eminescule, pentru că ne aduni și ne faci mai puternici. La mulți secoli și milenii înainte, Nobil Cavaler Romantic al tuturor românilor! AVE EMINESCU!
Zina Izbaș