UN respectuos omagiu pentru scriitoarea IOANA PÂRVULESCU: eseistă, critic și istoric literar. De asemenea, poetă, prozatoare.

S-a născut la 10 ianuarie 1960 în Brașov și provine dintr-o familie de intelectuali, profesori de-a lungul a trei generații.

După terminarea liceului „Andrei Saguna” din Brașov, a absolvit în 1983 Facultatea de Litere a Universității din București. Și-a obtinut doctoratul în filologie cu o teză intitulată „Prejudecăți literare”.

In perioada studenției și după absolvire participă activ la ședințele cenaclului „Junimea” al Universității din București, condus de criticul și profesorul Ovid. S. Crohmălniceanu.

Debutează publicistic în revista „Astra” (1985) cu articolul „Ingeniosul în redingotă albă”, dedicat lui Mircea Horia Simionescu. Debutul editorial are locîin 1990 cu volumul de poezie „Lenevind într-un ochi”, apărut la Editura „Eminescu” din București.

Colaborează la principalele reviste literare din România, fiind deținătoarea unor rubrici săptămânale la „Contrapunct” (prima serie) și „România literară”. Este colaboratoare constantă a revistei „Dilema” și a suplimentului cultural al acesteia, „Vineri”.

După debut, publică volumele „Alfabetul doamnelor” (eseu, Ed. Crater, 1999) si „Prejudecăți literare” (Ed. Univers, 1999).

A tradus Angelus Silesius – Calatorul heruvimic (Ed. Humanitas, 1999). A facut călătorii de studii și documentare în Elveția, Franța și Germania. În perioada 1997 – 1998 a beneficiat de o bursă, oferită de Colegiul Noua Europă /New Europe College din București.

Lucrează ca lector universitar la Catedra de Literatura Română a Facultății de Litere din Universitatea București și redactor la revista „România literară”.

Este membră fondatoare a Asociației de Literatură Comparată din România, membră a Asociației Internaționale a Criticilor Literari – A1CL și a asociației „Regensburgcr Schriftstellcrgruppe International – RSGI”. Asupra volumelor autoarei au formulat opinii critice: Ion Bogdan Lefter -Alte cărți la „Contrapunct” („Contrapunct”, nr. 11/1992); Alex. Ștefănescu – Studiu savant, joc literar și poem critic („România literară”, nr. 12 1999); Bogdan Ciubuc – Abecedarul domnilor („22″, nr. 22/1999); Dan C. Mihăilescu – Din istoricul femeii la români („22″, nr. 31/1999); Victoria Luta – Eleganță și rigoare („Observator cultural”, nr. 1/2000); Nicolae Manolescu, Livius Ciocarlie, Romulus Bucur ș.a.

Ne bucurăm să-i cunoaștem opera, dar aceasta înseamnă să o citim și să o apreciem. Cu cât mai mult lecturăm, cu atât mai mult ne îmbogățim spiritual, iar ca reper important ne poate servi și opera creatoarei Ioana Pârvulescu, scriitoare căreia îi dorim să ne bucure și în continuare cu opere de ținută literară inestimabilă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s