
E atât de neobișnuit să cânți iarna cu fulgii ei de zăpadă și troienele spulberate, dar să nu ningă. Ci… poate acele flori de măr își desfăceau petalele exact într-o iarnă ca această, plugurile fiind așteptate la arat și semănat, tocmai ca în urătura ce vine prin secole să răsune la fereastra oricărui gospodar. Noi nu căutăm pricină anotimpului, care nu ne bucură la acest moment cu valuri înalte de omăt și flori de argint pe la geamurile în așteptare ale caselor de la satele noastre, mereu în așteptare, mereu cu ochii la drum.
Și casa noastră, biblioteca „Ovidius” filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, a fost într-o febrilă pregătire, ca în Ajunul Ajunului de Crăciun să-și întâmpine colindătorii. Așa cum o face în fiecare an, respectând o tradiție de care nu se lasă și nu se va lăsa vreodată. Or, ce poate fi mi frumos și mai minunat decât atunci când tinerii din întreaga republică îi trece pragul pentru a ura de sănătate, pace, rod bogat pentru anul care ne bate la ușă și a da vestea cea luminoasă și bună, și mare despre nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. I-a reunit cu drag Concursul de Creație al Tinerei Generații „Ars Adolescentina” în cadrul unei dintre cele mai îndrăgite etape cu genericul „Răsună pe la ferești / Vechi colinde românești”. Au participat circa 200 de elevi, majoritatea dintre care s-au condus de regulament și au interpretat colinde, care se cântă la bisericile din localitatea de baștină, sau urături culese de la bătrânii satelor (căci și urătura e un colind, numai că e spus în cuvinte). A fost o premieră pentru a XXIII-a ediție a concursului adolescentin anume punerea în evidență a acestui gen inedit din marele spectacol al dalbelor sărbători de la noi. Și cum să nu admiri cetele de haiduci de la Făleștii Noi, Grozești și Bărboieni, r-nul Nisporeni, Micuții dar voinicii urători de la Centrul de Creație a Copiilor din capitală, mai cu seamă membrii ansamblului folcloric „Floare de dor” de la Centrul Raional de Creație a Copiilor Ungheni (filiala Pârlița). Și tot în acest rând îi vom plasa pe inimoșii urători care au reprezentat Gimnaziul „Vitalie Ceban” din s. Alexăndreni, r-nul Sângerei. Nu-i vom trece cu vederea nici pe harnicii păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor neamului românesc ce își fac studiile la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Ungheni. Satul Obileni din raionul Hâncești și-a trimis la concurs micii urători din clasele a V-a și a II-a, care au prezentat o urătură culeasă de la bunicul David Boeș.
Dar cine nu cunoaște bogatele tradiții ale sfintelor sărbători, care sunt puse în valoare cu multă dragoste și onoare în deosebi de tânăra generație. Ne-au surprins cu urătura lor discipolii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din s. Colibași, r-nul Cahul.
Sărbătorile Crăciunului sunt cu atât mai miraculoase, cu cât tinerii manifestă dorința de a le onora, contribuind astfel la perpetuarea lor iată de ce și există concursul „Ars Adolescentina”, ca o punte de reper și de lansare a tinerelor talente.
Secțiunea colinde ne-a adus surprize dintre cele mai frumoase. O adevărată revelație ne-a parvenit tocmai din satul găgăuz Copceac, Liceul Teoretic „Simion Baranovschi”, prin ținuta ireproșabilă a colindătorilor Xenia Todorova (cl. XI-a) și Vladimir Anghelcev (cl. XII-a), care au luat punctaj maxim, toți membrii juriului notându-i cu zece puncte.
Și anul acesta s-au evidențiat cu ceata lor de băieți colindătorii cei de la Liceul Teoretic „Petru Rareș”, dar și cu duetul în care au cântat Ionela Alexei din clasa a VI-a și Adela Morgun din clasa a XI-a.
Remarcăm cu încântare faptul că colindele prezentate în duet, deși a limitat întrucâtva numărul participanților, au răsunat clar, frumos, și au fost bine apreciate de către juriul în următoarea componență: Veta Ghimpu-Munteanu, redactor radio Moldova, emisiuni de folclor, președinte, Mihai Doloton, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, Domnița Jechiu, regizor Radio Moldova, Irina Ropot, jurnalistă TV Moldova-1, realizatoarea emisiunii „Tezaur”. MULȚUMESC și REVERENȚĂ pentru munca dezinteresată.
Următorii clasați în lista laureaților sunt Bianca Bruma (cl.9-a „A”) și Emma Ponomari (cl. 9-a „B”), IPLT, „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni.
La fel ca și duetul de pe malul Prutului ne-au bucurat cu colinda culeasă de la preotul din satul Cotiujenii Mari liceenele Iana Popescu și Maria Cebotari din clasa a X-a.
Ne-au bucurat și anul acesta cu două colinde deosebite reprezentanții Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Tigina/Bender Caleria Băieșu din clasa a VIII-a, Anna Zolotoi din clasa a XII-a și Vlad Ganga, elev al clasei a X-a.
Depășind condițiile concursului, Arina Cernețchi din com. Șișcani, raionul Nisporeni, a cântat și a impresionat plăcut cu o melodie din repertoriul de Crăciun al Andrei, iar Salomeea Negrescu (14 ani) și Filoteea Negrescu (12 ani) ne-au salutat cu „Bună sara, gazdă aleasă”, așa cum se colindă în s. Târnova, r-nul Dondușeni.
Un premiu special revine elevilor, care au făcut cea mai detaliată descriere a colindului cules. Iată modelul pe care l-am recepționat de la Evelina Popescu, tânără colindătoare de la Doroțcaia, Dubăsari: „Colinda Sus în poarta raiului am auzit-o și învățat-o de la locuitorii s. Doroțcaia, r. Dubăsari, Ctitor Ștefan și Iustinia, cu vârsta de 64 și 68 de ani. Ei ne-au povestit că au colindat cu acest colind pe când erau copii. Aceeași colindă am auzit-o și de la mătușa Olga Mafteuța (84 de ani) din or. Grigoriopol. Ea ne spunea că o știe de tânără, de la soțul ei Grigorie, care este originar din Dubăsarii-Vechi. Concretizare: Dubăsarii-Vechi și Grigoriopol, se află pe maluri diferite ale r. Nistru, dar față în față”. Coordonator: Pleșco Galina, profesoară de limba și literatura română, director adjunct educație în LT Doroțcaia, domiciliată în or. Grigoriopol”.
Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare a iernii, evenimentul fiind anunțat prin colinde, adevărate perle strămoșești, care fiind cântate de-a lungul secolelor, prin timpuri împovărate de ceață, au ajuns până în zilele noastre grație celor ce le-au cântat sau urat, perpetuând tradiția. Exprimăm înaltă recunoștință și gratitudine Preotului de mare vocație Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, pentru darurile oferite participanților: carte de rugăciuni în 100 de exemplare, icoana sf. Pantelimon și punguța cu fructe și dulciuri, care au ajuns și la Ungheni, și la Fălești, și la Nisporeni, peste tot de unde au venit colindătorii și urătorii.
„TEMA PENTRU ACASĂ”, ultima ediție a romanului semnat de scriitorul Nicolae Dabija, a devenit darul scump cu care au plecat mândri la baștina lor 60 de laureați, iar 40 dintre cei mai mici participanți au primit în dar „Povești frumoase despre Dorul de Acasă”. Ținem să mulțumim fiicei regretatului scriitor Doina Dabija, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, președinte al UZRP, care ne-a oferit din tot sufletul acest cadou minunat și suntem siguri că de acolo, din ceruri, autorul celebrului roman a binecuvântat-o și a aprobat cu bucurie această faptă bună. Bineînțeles, li s-au alăturat și diplomele oferite de Institutul „Frații Golescu”, București și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Chișinău.
Trebuie să menționăm și faptul că în spatele acestor succese, obținute într-un domeniu sacru, precum este cel legat de spiritualitatea românească, se află muncă unor profesori dotați cu har și cu voință, care știu să insufle tinerilor sentimente înălțătoare, cultivându-le dragostea pentru arta, cultura și civilizația românească.
Astfel se încununează activitatea de un an a Concursului „Ars Adolescentina”, ediția a XXIII-a, găzduit de Castelul cu pereți de carte de la Telecentru, în care patronul spiritual poetul latin Publius Ovidiu Nasso urmărește admirativ tot ce se întâmplă frumos și neamului de folos.