Astăzi e despre „Darurile lui Moș Nicolae”, acele daruri dulci bine pitite în cizmulițele și ciuboțelele copiilor cuminți, lustruite și aranjate de ei înșiși în ajun, că poate, poate, trece El, Moșul.

Indiferent de vârstă tindem să credem în această Mare Minune și obicei, care are porniri biblice, venind din bunătatea și credința Sfântului Nicolae.

Această feerie a sărbătorii a fost anticipată și raspândită în toată sala de lectură a bibliotecii „Ovidius” de către elevii claselor a III-a „D” și a IV-a „D” de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, însoțiți de profesoarele Ruslana Sîrbu și Alina Stratulat.

A fost un eveniment inedit, în care noi, martorii acestui spectacol literar-artistic, am observat cum una din cărțile bibliotecii „Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl levitează deasupra creștetelor noastre și a tuturor cărților ce stau cuminți pe raft.

Am recurs la această metaforă, căci era imposibil să redăm în termeni simpli această privilește, în care cei 69 de elevi, deși înghesuiți unul în altul, din lipsa de scaune, au transformat lectura acestei cărți într-un eveniment consacrat, ridicând cartea la-nălțimi prin prezentările argumentative, prin crearea lapbook-urilor, prin arta de-a scrie compuneri, poezii și ghicitori despre ciocolată, prin umorul adus de bancuri, unde și zâmbetul prindea contur de ciocolată.  Nu au lipsit nici întrebările cu referire la subiectul cărții, care veneau și ele la pachet cu câte o ciocolată.

Însă, trebuie să precizăm, am rămas cu totul și cu totul încântați de filmele de scurt metraj, în care micii cititori ne prezentau procesul de pregătire a ciocolatei la domiciliu. Deși ne-a lăsat gura apă, nu a trebuit să ne punem pofta-n cui, căci am primit și noi câte o ciocolată din cofetăria copiilor, pentru a ne surprinde papilele gustative.

Spre mirarea noastră, unele din ele aveau și câte un bilețel, o conotație cu textul cărții și cele cinci ciocolate cu bilete de aur ce asigurau o vizită în minunata fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka.

Pe final de activitate, copiii ne-au colindat și sorcovit, lăsându-ne frapați de colaborarea, consecutivitatea și sincronizarea a două clase în crearea unui tot întreg. Din munca asiduă a profesoarelor și elevilor implicați la maximum a rezultat un eveniment splendid și o viitoare participare a acestor copii la concursul de lectură „Bătălia cărților”, fiind inițiați și avizați să realizeze o prezentare de carte la cel mai înalt nivel.

Elevii clasei a IV-a „D”, însoțiți de învățătorul de clasele primare, dna Alina Stratulat și șeful filialei „Ovidius”,
BM „B.P.Hasdeu”, dna Liuba Ciobanu

Dar aceasta e o altă poveste, pe care o vom descoperi pe parcurs.

Astăzi, e despre „Darurile lui Moș Nicolae” și despre biletul de aur desprins dintr-un baton de ciocolată, pe care elevii celor două clase l-au primit în dar, pentru a vizita Fabrica de Ciocolată „Rifero” și a-l urma în liniște pe un Willy Wonka al timpurilor noastre.

Cu siguranță, fiecare din ei vor purta în această călătorie magică o parte din valorile lui Charlie și aceasta datorită unei explorări artistice a conținutului cărții, a scenelor imaginative și a personajelor cu lecții puternice de viață.

Acești copii au sesizat prezența lui Moș Nicolae într-o altă dimensiune, ceea ce ne face să levităm de bucurie și să așteptăm și alte evenimente de o asemenea anvergură.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s