Recunosc că am citit romanul timp de câteva ore, perioada în care am empatizat cu adolescentul Nicu. Suntem, de fapt, din aceeași generație, cu aspirații similare și cu un zbucium interior greu de definit.

Voi încerca să-mi exprim opinia despre această lectură revelatorie într-o succintă analiză a personajului.

Romanul Claudiei Partole, „Fraierul”, se concentrează în jurul  conflictului valoric al eroului cu sinele care constituie firul materiei epice și imprimă textului caracter de bildungsroman.

Prin titlu putem deduce caracteristica principală a eroului, calificat de societate și de sine însuși drept un neinițiat în viață, axat pe pseudovalori. El se plasează în vârful piramidei ca, mai apoi, lovitura cu realitatea să fie fatală: „Cum puteai să te aluneci atât de jos, fraiere?”.  Pe parcursul lecturii am asistat la o metamorfoză nu doar fizică, dar și morală a personajului – narator. Imobilizat la pat mai mult de 10 zile, Nicu reflectează asupra existenței sale, reușind să se îndrepte spre cele mai ascunse colțuri ale subconștientului. El nu știe cine este sau dacă existența lui va avea o continuitate. Detașat de realitate, în singurătate, realizează că, de fapt, în tot acest timp, nu era decât un „fraier”. De fapt, prin aceste retrospecții, eroul nu doar își împărtășește zbuciumul interior, dar reușește să oglindească și problema unei întregi generații.

Această întâlnire privilegiată a eroului cu sine îi redă demnitatea și puterea de a reveni la normalitate.

De asemenea, adolescentul descoperă modelul bunicilor săi care îl ghidează din neființă și singurătate. Vizitele lor constante în momentul aflării sale în comă au reușit să creeze o legătură intimă între aceștia, legătură, care îl ajută să găsească drumul spre centru, spre sine.

O carte bună niciodată nu îl eliberează pe lector din universul său și consider că acest roman mi-a oferit această experiență care a fost și una de autocunoaștere.

Reflecții pe marginea romanului „Fraierul”, de Claudia Partole, carte propusă în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a, secțiunea adolescenți.

Anghelina Ciumac, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s