Pe 5 noiembrie, duhovnicul Mina Dobzeu ar fi  împlinit 101 ani, motiv de pioasă aducere aminte pentru credincioşii care i-au trecut pragul chiliei din curtea Mănăstirii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi, unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă, pentru a primi binecuvântarea şi să le vorbească despre credinţă şi iubirea de Dumnezeu.
Considerat o adevărată legendă vie, părintele Mina Dobzeu a intrat în conştiinţa naţională ca fiind monahul care l-a înfruntat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, scriindu-i şapte scrisori despre morala poporului român şi ateism. Tot Mina Dobzeu este cel care l-a convertit la credinţa ortodoxă, fiind în închisoare, pe marele cărturar Nicolae Steinhardt.

Pe motiv de nesupunere în față a regimului totalitar, care promova ateismul militatnt, a făcut puşcărie alături de Alexandru Paleologu, Constantin Noica sau Alexandru Zub, fiind închis de trei ori în temniţele comuniste din cauza convingerilor sale.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lăpuşna, România Mare (azi Republica Moldova).

La vârsta de 13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu.

În 1948, este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an.

Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală.

În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din Bucureşti), scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”.

„Am fost și sunt un misionar, mărturisea, părintele Mina. In timpul comunismului, chiar în front, nu în spatele frontului. In închisoare am fost un misionar. Spovedeam și împărtășeam oameni, făceam slujba. Știam ritualul pe deasupra: Cele șapte Laude, Sfânta Liturghie, Acatistul Domnului Iisus, al Maicii Domnului și făceam slujba printre paturi și săvârșeam Sfânta Rugăciune. Făceam și împărtășanie cu pâine din pachete, iar vin făcusem din niște struguri primiți tot așa, într-un pachet”.

A ieşit din închisoare în 1964.

Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Huşi, al carei stareţ a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul adus de comunism.

După reînfiinţarea Episcopiei Huşilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huşi.

În anul 2017, părintele Mina Dobzeu a primit distincţia Crucea Moldava, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Părintele Mina Dobzeu a decedat în luna iunie a anului 2018, la vârsta de 97 de ani.

În memoria arhimandritului Mina Dobzeu a fost lansat şi documentarul video „Un om de flacără: Părintele Mina Dobzeu, duhovnic şi mărturisitor.

În satul de baștină Grozești este în curs de pregătire un eveniment in memoriam, în cadrul căruia va fi evocat și pomenit numele și personalitatea dăruitului întru Biserica lui Hristos arhimandritul Mina Dobzeu, luminoasă fie-i amintirea.

(Articol sintetizat în baza materialelor selectate de pe Ortodoxie.ro, Moldova ortodoxă, Adevărul.ro)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s