A fost frumos. I-am rugat pe laureați să-și descrie emoția acelei zile de dumincă, în care s-au adunat la Filiala „Ovidius” a BM „B. P. Hasdeu” ca să cânte pe viu și să ne încânte. Așa cum au făcut Denis Șterban de la Centrul de Excelență în Construcții, Carolina Nafraniță de la Hagimus/Căușeni/Tiraspol, Caraman Mirela, Liceul „Onisifor Ghibu”, Chișinău, Anastasia Durnea & Cornelia Crețu, Liceul Republican „Ciprian Porumbescu”, Chișinău și alți douăzeci de adolescenți, care au cucerit cu adevărat inimile membrilor juriului de la etapa „Un cântec pentru generația mea” a Concursului „Ars Adolescentina”, ediția a XXIII-a.

Carolina Nafranița locul I, interpretare, secțiunea de vârstă LICEU: „Ce pot să spun despre evenimentul de astăzi? A fost ceva fantastic…! Am ascultat multe voci, piese pe care nu le-am știut! Mi-a făcut o mare plăcere să fiu și eu prezentă la evenimentul de astăzi (duminică, 02 octombrie). Mulțumesc mult juriului. Mult succes tuturor și să dea Domnul să mai avem ocazia să ne întâlnim la asemenea evenimente  artistice.”

Olog Lidia, mentorul elevelor Zolotoi Anna și Băieșu Caleria de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, or. Bender: „Foarte frumos, jos pălăria! Clipele sublime au început cu vocea compozitorului și interpretului Anatol Rudei. Apoi, importante au fost sfaturile juriului, dar și neobișnuita istorie a notelor muzicale. Laureații – adevărate comori: talentați, frumoși, deosebiți! Cântecul despre Bunicul meu, interpretat de Denis Șterban – profund, valoros! Cred că pe bună dreptate merita să fie apreciat cu locul l. Avem atâția adolescenți talentați! În drumul spre casă am decis cu fetele să învățăm a cânta la chitară și să le propunem acest lucru și altor elevi. Deci… impactul întâlnirii de astăzi este unul cu planuri, idei și emoții deosebite. Mulțumim Asociației „Tighina” și domnului Alexei Paluță pentru susținerea copiilor talentați!” 
Adriela Bejenari, elevă de la IPLT „Mihai Eminescu’’, or. Drochia: „O duminică tomnatică de octombrie… într-o atmosferă plină de frumos… în vecinătatea cărților bibliotecii-gazdă OVIDIUS și compania oamenilor dornici de a promova și a perpetua „Un cântec pentru generația mea” în cadrul celei de-a XXIII-a ediție a concursului „ARS Adolescentina”…  Am sorbit din sfaturile și îndrumările membrilor juriului prezenți la eveniment – dl. Vlad Mircos, compozitor, președinte  și dl. Adrian Beldiman compozitor, redactor și producător radio, precum și din discursul dnei Zina Izbaș – promotor deja de 23 ani al acestui veritabil concurs. Am trăit clipe de revelație, ascultând piesele interpretate de către laureații concursului, am fredonat împreună versurile îmbrăcate în melodii superbe și mă bucur enorm pentru faptul că semenii mei au dat dovadă de implicare și dorință de a da o nouă viață pieselor-șlagăr de cândva! Mulțumiri dlui Alexei Paluță și tuturor celora, care mereu susțin și încurajează tinerele talente ce aleg calea frumosului și a valorilor naționale! Felicitări laureaților pentru performanțele obținute, mult succes și noi culmi spre cucerire!”

Fiind în aşteptarea poveştilor emoționante despre această incredibilă etapă, am scris eu una. Povestea mea e în versuri, căci odată ce simți prezența patronului spiritual al bibliotecii, te înclină spre poezie și dorești să-l bucuri cu ceva, care speri să îi placă și să încuviințeze. Chit că prestația adolescenților care s-au reunit în palatul cu pereți de carte a fost una formidabilă, parcă vedeam cum poetul latin își ascute penița  pentru a le dedica un poem sau o scrisoare de admirație.

LA ARS ADOLESCENTINA MUZICA-I DUMINICA

Ah, ce duminică frumoasă, scria Poetul,

Cu adevărat minunată şi plină de dor,

Cu tot aurul din frunze, dar şi cu restul

Din verdele sublim rămas triumfător

Ce toamnă mirifică în mii de culori

Şi… tânără, incredibil de tânără toamnă

Ca o bură de ploaie, ca un nor-meteor

Ce s-arată albind şi apoi… se destramă

Brumărel, tupilat sub o viţă de iederă,

A intrat în pădurea cu arbori de carte

Să vezi, să nu crezi – şi-au dat întâlnire

Cu Ovidiu, poetul latin din departe…

Nu la Tomis, la mare, au ales o potecă

Printre rafturi de lumină, la…bibliotecă,

Şi au ascultat, şi s-au mirat, şi au aplaudat

Adolescenţa timpului cu poezie colorat

Cântată lin pe strune de chitară

Cu voci divine ce inima-nfioară

Probabil că se mira însuşi Dumnezeu

Cât de talentat este neamul meu!

Voci de duminică frumoasă în toamnă se adună:

Orfeu şi-acordă lira şi cântă PACE LUMII!

Zina IZBAȘ, Biblioteca „Ovidius”


			
			
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s