Ea ne fascinează nu doar prin silueta de invidiat și cei 1.80 înălțime. Surprinde plăcut prin modulațiile vocii, care aprofundează o inteligență la care a lucrat permanent. Prezența Iulianei  Tudor pe ecranul TVR1 este una remarcabilă, care te face să aștepți ca următoarea emisiune să fie cât mai curând. „O dată-n viață”, „Vedeta populară”, „Nu uita că eşti român”, … o reprezintă drept o moderatoare ce nu excelează doar în modul de a-și formula  întrebările, adresările, intervențiile în timp ce înregistrează sau se desfășoară în direct emisiunea, ci o distinge prin atitudine și naturalețe, calități ce vin din cei șapte ani de acasă.
Iuliana Tudor a fost invitata postului TVR Moldova, tradițional organizată la Teatrul Național „Satiricus. Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Ne-a vorbit sincer și firesc, așa cum știe mai simplu și mai bine. Și despre copilărie, și despre dragoste, despre soț și despre fiu, și despre mama, și despre mentorul ei care a fost și rămâne a fi celebra Elise Stan, etnomuzicolog, realizator  și producător de emisiuni folclorice de înaltă clasă… „Să mă aflu în preajma acestui NUME, a fost un mare noroc al meu”, afirmă Iuliana Tudor în cuvinte ce exprimă profundă gratitudine destinului, care a făcut să întâlnească în calea devenirii sale profesionale asemenea monștri sacri.

Are o experiență de peste 20 de ani în televiziunea română. Unul din proiectele ei importante a fost derulat în 2020, începând din 1 decembrie al aceluiași an, în fiecare duminică, când prin intermediul a cinci episoade a promovat cămașa tradițională românească.

 „IA poate fi descoperită, de la creație anonimă la simbol național, de la veșmânt până la semnificațiile ei, de la operă de artă până la produsul de serie”, susține Iuliana Tudor.

Conceptul acestui film-premieră în România aparține chiar ei, prezentator și realizator, în care și-a propuns să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în procesul de realizare a iei, din fazele inițiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenția tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate ale românilor.

Revenind la costumul popular, prezentatoarea TVR ne îndrumă spre conștientizarea faptului că haina tradițională românească, în special IA, este un veșmânt care protejează si înnobilează. Și e doar a noastră! A românilor de pretutindeni și a României. Și nu se sfiește să facă o reverență în fața tuturor creatorilor anonimi de frumos, în fața fiecărei femei care de secole coase cu acul și scrie povesti pe iile românești! „O româncă în IE va fi întotdeauna frumoasă și unică”. Accentuează cu fermitate în voce Iuliana Tudor.

Țin să menționez cu mândrie nedisimulată existența șezătorilor în cadrul unor filiale, inclusiv la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu”, în cadrul cărora utilizatori dornici de a însuși arta coaserii unei cămăși cu altiță, frecventează aceste servicii, care au drept scop cultivarea sentimentelor de dragoste pentru portul popular și însușirea unor abilități de a coase propria ie. Iar rezultatele sunt grăitoare, mulțumind pe această cale meșteriței și profesoarei Olesea Enachi.

Revenind la distinsa realizatoare de emisiuni TVR Iuliana Tudor, tot ce a făcut în televiziune, conform TVR Moldova ”…  o recomandă pentru evenimente şi producţii de succes. Teledonurile TVR, Festivalul „Cerbul de Aur”, Festivalul „Mamaia – Folclor”, Festivalul „Maria Tănase”, precum şi Gala TVR 50, România din suflete, Premiile TVR Internaţional şi Gala Crucea Roşie sunt doar câteva dintre proiectele care au avut-o în prim-plan. Iuliana Tudor a prezentat şi într-o sală plină de preşedinţi de ţară, dar şi în cadrul unor evenimente private, atunci când diferite branduri au vrut să îşi asocieze produsele cu imaginea ei”.

Toate acestea ne fac să ne exprimăm absoluta convingere și bucurie că în cadrul recentei întâlniri de la Teatrul Național „Satiricus. Ion Luca Caragiale” am cunoscut cu adevărat încă o personalitate de referinţă, care a venit la un dialog de suflet cu noi, publicul însetat de cultură și spirit românesc.  Mulțumim, Iuliana Tudor!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s