În codrii bătrâni ai munţilor, sub bolta înstelată, în bătaia caldă a vântului de libertate, cei cu inima pură pot auzi şi acum chemarea la luptă a Marelui Lup Alb.
Pământul, frunzele şi cerul îl cunosc prea bine. Voi îl auziţi?

Cei 11 copii, care au participat la concursul de istorie pentru cei mici DACIADA au creat în această zi o atmosferă cu adevărat revelatoare, căci au desenat în imagini splendide, ceea ce au citit, au aflat și au povestit despre strămoșii noștri geto-daci.                        

La concursul anunțat de Biblioteca „Ovidius” Daniela Bargan, elevă la Liceul „Mihai Viteazul” a reprezentat ostași daci, gata de luptă, călări pe armăsari focoși, în vârful munților. Ea ne-a descris legenda despre comorile Daciei. Marius Cuflic, de asemenea reprezentant al vitejilor, a povestit cu lux de amănunte despre regale Decebal și a desenat o scenă de luptă dintre daci și romani. Victoria Bargan, de la același liceu ne-a spus legenda despre soldații de lemn și a relatat cu lux de amănunte despre căderea cetății Sarmisegetusa.

Fiecare dintre noi are părinți și bunici. Și străbunici. De la ei începe istoria, a spus cel mai mic participant la concurs – Traian Mursa, care pe 1 septembrie merge în clasa I-i la liceul „Alexandru Ioan Cuza”. De la numele părinților, bunicilor și sstră-străbunicilor noștri. Știi tu oare cum îi cheamă? Dar pe cei care au trăit înaintea străbunicilor tăi? Despre acest subiect a vorbit și Dan Pisica, elev la liceul „Vasile Alecsandri”, iar Ulia Țurcan a relatat cu mul entuziasm despre înțelepciunea lui Dromihete, regele dac care i-a convins pe macedoneni să nu mai năvălească în țara sa, apelând la înțelepciune. Foarte frumos ne-a vorbit și Angelica Leu de la liceul „Traian” despre cine credeți? Despre împăratul Traian al Romanilor, care după ce i-a învins, totuși, pe daci în ultima lor luptă, a ordonat arhitecților și constructorilor, să înalțe în cinstea acestei victorii un monument, pe care îl putem vedea și astăzi, în capitala Italiei Roma, drept mărturie a faptului că, deși romanii în acea luptă decisivă au fost biruitori, spiritul dacic a rămas neînfrânt.

– Niciun loc din lume nu poate fi mai sfânt ca locul unde ai văzut întâiul răsărit de soare și unde-ți sunt înmormântați strămoșii. Primul şi cel mai mare dintre regi, care i-a unit pe toţi dacii într-o singură ţară a fost Burebista, a continuat Bianca Movilă, elevă la liceul „Liviu Rebreanu”. Lavinia Nigai, elevă la liceul „Mihai Viteazul”  a descris tuturor fața neprietenoasă a barbarilor – niște neamuri care nu aveau nici patrie, nici rădăcini. De aici vine și concluzia: Ferice de omul care are strămoși! Și vai de steaua celui care nu-i cunoaște,  Care se leapădă de ei. Care crede că până la dânsul n-a trăit nimeni pe pământ…

„Neamul nostru e vechi pe aceste locuri, ne-au  încredințat Sofia Drozdov (liceul ”Minerva”) și Anastasia Lungu(liceul „Mihai Viteazul”). Strămoșii noștri n-au umblat, ca alte popoare, să-și caute o altă patrie prin lume. Ei s-au născut aici și tot aici au murit. Cu mai mult de două mii de ani în urmă, pe aceste locuri, au trăit dacii – un popor viteaz, mândru și dârz, care se credea nemuritor. Ostașii daci erau siguri că după moarte se mută cu traiul la zeul lor, Zamolxis, de aceea se avântau în luptă cu bucurie și, când se întâmpla să cadă, mureau râzând. Rar cineva se încumeta să dea piept cu ei și să nu piară de săbiile lor încovoiate. Așa spun legendele, așa e scris în istoria, pe care trebuie să o cunoaștem. Și mic și mare. Și să nu uităm niciodată că pământul pe care ne-am născut și am crescut e stropit cu sângele strămoșilor noștri viteji. Niciun loc din lume nu poate fi mai sfânt ca locul unde ai văzut întâiul răsărit de soare și unde-ți sunt înmormântați strămoșii.

DACIADA, ediția I-a a concursului de istorie pentru cei mici a pășit cu dreptul pe un drum lung și frumos, căruia sperăm să i se alinieze cât mai mulți copii. Dragi părinți, nu ezitați să vă însoțiți odraslele la bibliotecă. Mai ales la asemenea competiții eu au nevoie de sprijinul DVS. Avantajul poate fi reciproc în cazul în care și DVS veți afla alături de ei lucruri pe care, poate că le-ați uitat, sau… poate nu le-ați cunoscut. În acest context mulțumim părinților care au fost prezenți astăzi cu copiii lor și au apreciat participarea fiecăruia. Felicităm copiii pentru atitudinea lor deosebită și interesul manifestat vis-a-vis de strămoșii noștri. Și nu în ultimul rând exprimăm recunoștința noastră Institutului „Frații Golescu” (preș. dr. Mihai Nicolae pentru diplomele acordate laureaților; Asociației Filantropice „Tighina”, preș. dr Alexei Păluță pentru premiile bănești oferite cu generozitate; dnei Doina Dabija, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta” pentru cărțile semnate de scriitorul/academician Nicolae Dabija și scriitorului, pedagogului și psihologului Aurelian Silvestru pentru setul de carte prețioasă, pe care micii ovidieni le vor citi cu toată familia). Rămâne să mai adăugăm că astăzi bibliotecile lor personale s-au îmbogățit substanțial.

EXTRAS DIN MANUALUL DACIADA: Noi suntem fericiți. Fiindcă nu trebuie să născocim strămoșii. Ei există. Și s-au numit pe rând: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Sfânt, Ioan-Vodă, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Mihai Eminescu… Și încă atâția și atâția, pe care urmează să-i cunoaștem, căci pe umerii lor se ține Țara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s