Micii provocatori murmurau între ei la vestea că în curând biblioteca lor dragă va primi un oaspete multaşteptat, care mai este numit de confraţii săi de condei ŞI Omul Mării.  Despre poetul Ianoş Ţurcanu, care a avut o copilărie de poveste în satul său natal Pelinia din raionul Drochia. Cea mai mare bucurie a băiatului îndrăgostit de lecturi era atunci când tatăl său venea de la raion şi îi aducea trei-patru cărţi noi. Iar măicuţa sa îl binecuvânta: „Citeşte, fiule, învaţă bine fiule, ca să duci o viaţă mai frumoasă şi mai interesantă în viitor”.

Absolvind şcoala medie din localitate, între anii 1966-1970 a studiat la Colegiul de Medicină din oraşul Bălţi. În anii 1970 – 1972 face serviciul militar, ajunge să admire lacul Baical. Fiind atras de medicină, în 1976 îşi face studiile superioare la Institutul de profil din Krasnodar.

Destinul l-a răsfăţat pe tânărul licenţiat în domeniu, oferindu-i şansa de a participa la antrenamentele piloţilor şi cosmonauţilor, fiind angajat al unui Centru special de pregătire a acestora, aflat în oraşul Soci, pe ţărmul caucazian al Mării Negre.

Debutează editorial în revista, „Moldova”, dar  mai întâi începe să scrie basme, poveşti şi poezii pentru copii. În anul 1980 devine licenţiat al cursurilor cu frecvenţă redusă din cadrul Institutului de Literatură Universală „Maxim Gorki” din Moscova.

În anul 1992 revine la Chişinău. Între anii 1994-2005 apar o serie de cărţi, una după alta: Cărți publicate, selectiv (n.a.):

Oglinda stranie, versuri, ed. Museum, Chişinău, 1994; Insomnii, versuri, ed. Pigmalion, Chişinău, 1996; Oră de anatomie, versuri, ed. Museum, Chişinău, 1995; Ploaie la plus infinit, versuri, ed. Cartier, Chişinău, 1996; Songuri de buzunar, versuri, ed. ABC, Chişinău, 2000; Priviri în oglindă, aforisme, ed. Gunivas, Chişinău, 2001; Apropo, versuri, ed. Şiarec, Chişinău, 2001; Cugetări de astăzi şi de ieri, aforisme, ed. Casa Limbii Române, Chişinău, 2006; Omul Mării, versuri, ed. Grafema Libris, Chişinău, 2007; Izgonirea din Eden, versuri şi aforisme, ed. Reclama, Chişinău, 2008; Cea mai frumoasă vară a iubirii, ed. Bibliotheca, Târgovişte/Cartdidact, Chişinău, 2010; Nu poţi da anii înapoi, romanţe, ed Grafema Libris, Chişinău, 2011; Omul Marii Revine, versuri, ed. Grafema Libris, Chișinău, 2015.

Cărţi pentru copii:

În palat la Verde Împărat, versuri, ed. Baştina, Chişinău, 1993; Doi lei, versuri, ed. Museum, Chişinău, 1996; Fulgul fermecat, versuri, ed. Museum, Chişinău, 1997; Cântec de-nceput, versuri, ed. Iulian, Chişinău, 1998; Motanul – navigator, versuri, ed. Orfeu, Chişinău, 1997; Alfabetul vesel, versuri, ed. Iulian, Chişinău, 1998; Şoricelul educat, versuri, ed. Confession, Ploieşti; O girafă supărată, versuri, ed. Prut Internaţional, Chişinău, 2008; Alfabetul vesel, versuri, ed. Grafema Libris, Chişinău, 2008; Fapte bune să aduni, versuri, ed. Prut Internaţional, Chişinău, 2011; Geografia cu minuni – versuri, ed. Princeps Edit, Iaşi, 2011; Dansul florilor – versuri, ed. Prut, Chișinău, 2016 (carte acceptată pentru una din ediţiile proggramului de lectură „Chişinău citeşte” şi încă multe, multe altele.

Aporpos, poetul Ianoş Ţurcanu este autor al circa 800 de texte pentru piese de muzică uşoară, populară şi cîntece pentru copii.

Ajuns la un moment aniversar. Dragul nostru poet şi prieten este în culmea creativităţii sale. Are planuri mari, pe care doreşte să le realizeze cât mai frumos, ca să-şi bucure cititorii cu poezia sa sinceră, cugetările şi aforismele, devenite repere pentru mulţi cititori în căutare de îndrumări şi poveţe, venite de la o personalitate specială, aşa cum este omagiatul lunii lui cuptor, poetul nostru preferat Ianoş Ţurcanu!

Să ne bucuraţi mulţi ani înainte, dragă Maestre, cu creaţiile dumneavoastră extraordinare, care pătrund adânc în suflet, pentru că sunt scrise cu mult suflet!

Multă inspiraţie pentru creaţie Vă dorim. Vom citi cu fascinaţie întru revelaţie, cu flux abundent de metaforă şi dulce rod poetic, drept rezultat al căutărilor şi nesomnului.

La miezul nopţii sau la miezul zilei, pe litoral, un singur personaj – poetul – cheamă valurile înspumate ale imaginaţiei, care se sparg de maluri cu fulgere de emoţii exprimate în cugetări şi poeme. E Omul Mării. E poetul, care ştie cel mai bine să se lase prins în hora mareică şi să iasă dansând triumfător din apa azurie cu o ceaşcă de cafea, oferită probabil de sirene, o cafea aromată pentru inspiraţia de a-şi scrie povestea… Ianoş Ţurcanu, poetul care vine şi pleacă şi apoi revine, şi iar pleacă, şi iarăşi revine la dragostea sa cea dintâi şi de pe urmă, care e numai a sa, aşa cum doar Măria Sa o simte, pentru că e Poetul şi Omul Mării ce ne dăruie cele mai preţioase averi sentimentale – poeziile, cântecele şi cugetările sale, adunate din scoici, din aurul litoralului fierbinte, din singurătatea, pe care o adoră pentru că îi aduce aproape clipa de graţie, când ia naştere Măria Sa Poezia.

Era o arşiţă afară încât cei mai mulţi dintre chişinăuieni ar fi preferat să stea acasă la umbra nucului sau a dudului de afară, citind o carte bună în acea zi de pomină. În acea zi Omul Mării a venit la OVIDIUS.

Micul Traian avea şi o carte cu poezii semnate de Ianoş Ţurcanu, poetul care se simte atât de bine în lumea fascinantă a copilăriei. Copilul e mândru că are o carte cu autograf şi promite să înveţe toate poeziile din ea.

Prieten drag, domnule Ianoş Ţurcanu! Vă aducem sincere mulţumiri pentru colaborarea îndelungată şi dezinteresată, întru creşterea şi dezvoltarea comunităţii de cititori chişinăuieni. Vă dorim mulţi ani îmbelşugaţi în dulcele rod poetic!

Cu respect, echipa OVIDIUS.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s