Scriitorul Poporului Vladimir Beşleagă este Omul Curajului manifestat prin Cuvânt. Născut în luna dogorâtoare a lui cuptor, pe 25 iulie 1931, în s. Mălăieşti, r-nul Grigoriopol, a ajuns la facultate pentru a se dedica cercetării literare şi scrisului. Avuse ideea nemaipomenită de a lucra la o teză  despre proza lui Liviu Rebreanu. Atunci, în plin dezmăţ spiritual comunist, când puteai cânta ode partidului, ca să reuşeşti a trece uşor, treaptă cu treaptă şi să urci pe scara succesului.  Spre regret, nu a fost să fie, cenzura bolşevică nu a permis una ca asta. Cum?  Rebreanu? În niciun caz! Dar nici ditirambi nu a cântat nimănui.

La vârsta Sa de 90 +1, distinsul prozator are în palmares realizări literare deosebite. O succintă trecere în revistă a operelor sale, de la debut şi până în prezent, impresionează şi ne duce rapid cu gândul la bibliotecă, la raftul cu cărţi, să le împrumutăm, să le citim.

Ca nişte elevi silitori ai Domniei Sale, să trecem rapid în revistă un şir de titluri ca reper pentru cititorii ovidieni.

Literatură pentru copii: 1956: Zbânțuilă; 1959: Vacanța mea, 1962: Buftea, 1963: Gălușca lui Ilușca, La fîntîna Leahului1964: Vrei să zbori la lună?

Romane: 1966: Zbor frânt; 1976: Acasă; 1979: Ignat și Ana; Durere; 1981: Durere frîntă; 1985: Sînge pe zăpadă (primul roman din trilogia despre Miron Costin); 1990: Cumplite vremi (volumul al doilea al aceleiași trilogii); 1988: Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine (poem tragic scris în 1969-1970); 1993: Nepotul; 2017: Cumplite vremi etc.

Eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1994, primul legislativ ales în mod democratic.

„Primul scriitor basarabean care pune problema deviantului totalitarism autohton în cadrul unei problematici ontologice este Vladimir Beşleagă. Romanul Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, scris în 1969-1970 şi publicat abia în 1988, oferă într-o textură încărcată şi convulsivă tragedia profundă a unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viaţă, înstrăinat de relaţiile de rudenie fireşti. (…) Dacă Zbor frânt este încă o scriere impregnată puternic de geometrie, următoarea carte, Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, este adânc „algebrizată”, la toate nivelele, lucru absolut insolit (şi fără pereche) în firava literatură basarabeană de atunci.” (Andrei Țurcanu)

Vladimir Beşleagă este o prezenţă activă şi în publicistica social-politică: în anii de la urmă semnează numeroase tablete, eseuri, reflecţii şi note memorialistice în diverse publicaţii de limbă română. Romanele lui V. Beşleagă au fost traduse şi în alte limbi. A tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ş.a. A primit Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A obţinut „Ordinul Republicii” (1996, pe care l-a recuzat). Manuscrisele mai multor romane („Zbor frânt”, „Ignat şi Ana”, „Sînge pe zăpadă” ş.a.), graţie bunăvoinţei autorului, se păstrează în colecţia Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Vadimir Beşleagă este un tragic maratonist al literelor noastre care tot aleargă de câteva decenii bune, dar nu spre a vesti Victoria în cetate, ci pentru a da alarma! De la Zbor frânt la Cumplite vremi, fără a uita de Viaţa şi moartea nefericitului Filimon (una dintre puţinele opere de sertar ale literaturii române din Basarabia!), Domnia Sa nu şi-a scos niciodată zalele de luptător, şi nici nu s-a încununat, ca atâţia alţii, cu laurii crescuţi în serele politicii naţionale. Dacă nu aş şti că orice comparaţie şchioapătă, l-aş numi „un Socrate la scară locală”; frică însă mi-i că se vor găsi deîndată unii să-i întindă cupa cu otravă. D’aia şi nu-l compar cu nimeni – Vladimir Beşleagă este el însuşi o unitate de măsură. (Em. Galaicu Păun)

În plină pandemie de coronavirus Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” a montat  spectacolul „Destin” , despre Om și Omenire, după opera poetică a scriitorului Vladimir Beșleagă.

Recent, Teatrul Naţionl „Eugenne Ionesco” a găzduit lansarea documentarului Zbor, protagonistul căruia este Maestrul Vladimir Beşleagă, scriitor cu adevărat al poporului, eveniment organizat cu  prilejul distinsei aniversări a Domniei sale. A venit multă lume bună, să-i aducă un cald omagiu. A fost onorat de primele persoane din stat. Maestrul şi Doamna Sa au trăit emoţii deosebite.

Un gorun al literelor latine îşi freamătă semeţ coroana şi ne îndeamnă să-i ascultăm cuminiţi poveţele pline de înţelepciune, desprinse din file de roman, să le însuşim şi să le urmăm în fapt, având drept reper filele de aur cuprinse în opera-i revelatoare, să ne îmbogăţim sufleteşte şi să fim asemeni acestui stejar falnic, care şi-a prins de tulpină aripile unui zbor neîntrerupt spre infinitul dragostei de Neam, Ţară şi Pământ.

La mulţi ani, stimate domnule Vladimir Beşleagă! La mulţi ani, preafericite şi mult iubite Patriarh al scrisului românesc!

Echipa Bibliotecii OVIDIUS se aliniază tuturor felicitărilor şi urărilor, pe care le-aţi primit cu ocazia aniversării şi Vă asigură de înaltă considerţiune. Noi Vă  iubim şi Vă citim!

Să ne fiţi sănătos, fericit şi împlinit!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s