Ziua de vineri din turul al IV-lea al programului estival „Provocarea verii” a culminat atenția picilor ovidieni prin diversitatea provocărilor, dintre care excursia-surpriză.

După „Turnirul lecturii” comprehensiv, aceștia ne-au uimit și la provocarea „Participă la o altfel de lecție”, unde au descoperit ce înseamnă o expoziție virtuală și de ce avem nevoie pentru a organiza o astfel de expoziție.

În cadrul provocării „Fii bibliotecar timp de o oră” urma să selectăm cărți din creația scriitorului Petre Crăciun și să întocmim o listă bibliografică.

Marea noastră mirare a fost să identificăm trei dintre cărțile scriitorului bucureștean deja prezente pe masa de lucru a participanților, au făcut și ele față provocării „Hai să citim !”

Astfel, nu am stat mult pe gânduri și am mai adus câteva cărți din creația scriitorului Petre Crăciun și am dat start descrierii bibliografice a acestora, oferind explicațiile și indicațiile de rigoare.

Organizarea expoziției virtuale continuă și în celelalte zile ale provocării, respectând pașii esențiali în realizarea acesteia.

Provocarea mult așteptată sosise : „Vizitează biblioteca din cartierul tău !” și am vizitat Biblioteca Centrală, filială a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” și secția „Memoria Chișinăului”.

La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” am fost așteptați și ghidați de doamna Elena Șendrea, șef de secție, care cu tot dragul de bibliotecă, le-a relatat micuților despre colecția de carte, prezentându-le expozițiile tradiționale, catalogul electronic și cele două săli de limbă engleză și limbă germană, pe care le-am vizitat și am rămas profund impresionați.

Participanții au memorizat că fondul de carte în limba engleză este obținut din donațiile studenților și lectorilor universitari din SUA, iar de fondul de carte în limba germană s-a îngrijit guvernul Germaniei. La fel, aceștia au reținut că atât dintr-o sală, cât și din alta cărțile se împrumută la domiciliu, comparativ cu celelalte colecții de cărți ale bibliotecii, care se consultă pe loc.

Acest memento al copiilor sugerează interesul lor sporit față de cărțile din sala de limbă germană, care i-au cucerit prin dimensiune și ilustrații, care nu necesitau cunoașterea limbii pentru a crea impactul.

Tot în sala de limbă germană, au descoperit roboțeii și jocurile de societate, aflând despre îndeletnicirile cititorilor hasdieni.

Catalogul electronic și modul de căutare a unei cărți în rețeaua Hasdeu, fie după titlu sau după autor le-a trezit curiozitatea, aceștia au început a-și căuta cartea preferată. Cei care au citit din creația lui Petre Crăciun la Turnirul lecturii și-au dorit să caute „Fetița din floare”, „Poveștile flori și poveștile-stele” etc.

Ceea ce a urmat mai apoi a fost de-a dreptul impresionant. Ne-am îndreptat pașii spre secția „Memoria Chișinăului”, unde de cum au pășit pragul, majoritatea ovidienilor au exclamat : „Aici e ca acasă !”. Cu siguranță, au avut dreptate, oare Chișinăul nu-nseamnă Acasă, iar cei care studiază continuu istoria și evoluția acestuia nu au cum să fie altfel decât ospitalieri și primitori ca acasă. Așa copiii au cunoscut echipa secției „Memoria Chișinăului” : Taisia Foiu, șef de secție ; Irina Cojocaru, bibliograf și Irina Ceban, specialist de secție.

Această echipă de profesioniști le-a colorat ziua prin modul de-a le expune informația despre Chișinău. Deși era dificil să le captezi atenția, distorsionată în toate direcțiile, unii explorau Chișinăul în suvenire, alții Chișinăul delicios și colecția de cărți. O parte, totuși s-au lăsat atrași de timbre și cărți poștale din diferite timpuri. Însă, la un moment dat, toată curiozitatea a fost concentrată asupra legendei Chișinăului.

Voi la care din versiuni v-ați gândit ? Cea despre Chișla Nouă ?

Păi, Dragă Cititorule, cei de la secția Memoria Chișinăului ne-au relatat o altă legendă a orașului de piatră albă, cea care are un personaj-simbol, Chișcarul de Argint, care conform spuselor pustnicului Caprian, a reușit să o salveze pe Albișoara, fiica lui Acbaș.

Legenda i-a intrigat, precum și tombola, conform căreia pentru fiecare răspuns corect la o întrebare despre Chișinău erau răsplătiți cu o bomboană.

Voi știți că la toți copiii plac dulciurile, nici ovidienii nu s-au dat în lături de la provocare, din contra, unii din ei au răspuns și la câte 3 întrebări, fie au numit râul care trece prin Chișinău, ori patru parcuri ale Chișinăului, ori un monument din cartierul Telecentru etc.

Cert e că bucuria s-a intensificat dublu, după ce li s-a oferit posibilitatea să-și ia bomboane cât vor.

Și și-au luat după care cu poftă au participat la un test, pentru a observa ce informație au reținut în timpul tombolei.

Sigur, au memorizat mai multe despre Chișinău, dar momentul dulce oricum va prevăla, căci ei știau că au câștigat 1, 2, 3 … bomboane pentru un răspuns corect despre Chișinău.

La o super-tombolă, nu ne-am așteptat nici noi. Aceasta a fost super de tot, căci câștigul era o carte despre Chișinău, dacă răspundeau corect la o întrebare despre Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Mulți copilași au încercat să-și amintească poziția, ce ține în mâini etc., însă Eliza nu a stat mult pe gânduri și a dat un răspuns verbal, urmat de unul de pantomimă și s-a ales cu cartea. Emoțiile i-au cuprins chipul micuț, radia de fericire și exclama într-una : „Sunt cea mai fericită !”

Aceeași fericire împărtășea și Miroslava, sora mai mică a Elizei, care ne-a mărturisit : „Ceea ce aparține uneia din noi, aparține la amândouă”. Iată așa s-a împărțit fericirea la doi, sau poate s-a dublat, căci până în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde am mers pentru a ne convinge vizual de poziția acestuia, Eliza și-a tot împărtășit bucuria, ținând cartea strâns lipită de piept, „ca o comoară”, căci așa și era.

Ea zicea cu entuziasm : „Eu știam răspunsul, căci pe tatăl meu tot îl cheamă Ștefan și el tot e Sfânt”. Câtă puritate și inocență în această afirmație.

Însă, povestea acestei cărți nu se termină aici, după călătoria cu troleibuzul și revenirea la biblioteca „Ovidius”, albumul despre Chișinău a așternut curiozitate și pe chipurile celorlalți participanți care s-au alăturat pentru a observa și ei ce se ascunde printre pagini.

Povestea acestei cărți e virală, în sensul bun al cuvântului, căci a început în secția Memoria Chișinăului a BM „B.P.Hasdeu”, a continuat în sala de lectură a bibliotecii „Ovidius” și continuă și în weekend, cu siguranță, căci Eliza își împărtășește bucuria cu cei dragi.

Fotografiile vin să confirme reușita acestei zile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s