Ca să afirmi că scriitoarea Claudia Partole e o scriitoare ce cunoaște la perfecție doleanțele cititorilor săi este puțin spus, deoarece, scriind o carte pentru cei mici, ea se gândește și la adultul, care ar trebui să culeagă și el ceva pentru sine. Și o face cu mare măiestrie, pasiune, dedicație. Pentru ea nu este o problemă să scrie despre o floare, pasăre, fenomen natural, copac, animăluț etc,  pentru că îi place să stea în mijlocul naturii și să discute la propriu cu firicelul de iarbă, puful de păpădie, libelula ușor zburătoare, frunza doine șoptind, izvorașul curgător clipocind…

Claudia PARTOLE nu are nevoie de o prezentare specială atunci când vine la întâlnire cu cititorul său, pentru că harnica scriitoare a reușit în timp să și-l crească, să și-l cultive, să și-l educe. Astfel, cel care a descoperit o carte scrisă de ea, neapărat va exclama:WoW! Ce carte frumoasă! Ce poezie extraordinară! Ce titlu elegant de poveste!”

Cu ea se vorbește ușor și cu mare dorință de a o asculta. Căci ”… e poeta ce știe să aprindă soarele în sufletul copiilor”, acesta este răspunsul unui elev din clasa a II-a „D” al IPLT „Mihai Viteazul”, la propunerea de a desena în cuvinte portretul distinsei scriitoare. Aceasta s-a întâmplat recent, în cadrul unei întâlniri organizate la Biblioteca „Ovidius”, în cadrul căreia copiii au recitat poezii dedicate vârstei lor, au discutat despre bine și rău, au concluzionat că în fiece zi trebuie de făcut cât mai multe fapte bune. Ei au mai dedus că principala bogăție a omului se ascunde adânc în sufletul său și pentru ca această să se adune, să fie cât mai multă, trebuie să citească, să participe la asemenea întâlniri cu scriitorii, care sunt oameni înțelepți, cărturari și pot să le dăruiască multe clipe de fericire, scriindu-le povești și poezii frumoase. Iar frumosul va salva lumea, așa că trebuie adunat și cules din toate: dn cărți, din sfaturile oamenilor cultivați, din întâlnirile și dialogurile cu ei. Dacă orice om va semăna și va îngriji Floarea Iubirii, pământul va fi cu adevărat ca o gură de rai, în care lumea va trăi în liniște și armonie, au dedus copiii citind povestirea „Floarea Iubirii”.

Claudia Partole știe unde se află cheițele cu care să deschidă ușile către sufletul cititorilor săi. Adevărul și sinceritatea ar fi pe primul loc, simplitatea, exactitatea, buna direcționare a mesajului ar ajunge direct spe locul predestinat.

–  „Eu pana acum platesc tribut copilariei mele”… afirmă Claudia Partole și ne exemplifică prin șirul de titluri cuprinse în cărțile sale pentru cei mici. Tânăra generație se regăsește în lucrările dedicate celor cu vârstă adolescentină, iar cititorul adult este impresionat de operele ce abordează problemele ce țin de cotidianul acestuia, dar și de toate celelalte semnate de ea.  Pentru că nu contează, mare sau mic, cititorul fidel crește, lecturează, se îndrăgostește de scrisul ei, se împlinește.

Versurile sale ne creează o stare de descătuşare, ne îndeamnă la  regenerarea și promovarea  binelui, la tandreţea sentimentelor reciproc profunde şi acţiuni bine chibzuite. Este credibilă Claudia Partole, căci în scrierile sale  își împărtășește durerile, bucuriile, realizările prin subtilităţile cunoașterii.

„Vă mulțumim din inimă, dragă Claudia Partole, pentru faptul că ați răspuns invitației de a vă întâlni cu noi. Elevii mei sunt nespus de fericiți că au avut parte de această sărbătoare a cuvântului, or, citind poeziile DVS, ei descoperă lumea minunată a împletirii de cuvinte și metafore,  din care învață a iubi, a suferi, a ierta, a cugeta asupra sensului vieţii”, a spus la finalul evenimentului doamna Ruslana Sârbu, învățătoarea micilor viteji, care de fapt sunt oglinda în care se vede.

Lor, copiilor – cititorilor săi minunați li se adresează poeta în poezia,  pe care le-a recitat-o cu dragostea și căldură sa infinită:

Scumpii mei, copii frumoşi…

Scumpii mei, copii frumoşi,

Prea cuminţi, şi zvăpăiaţi!

Învăţaţi acum, în şcoală

Inima s-o ascultaţi.

Ce vă spune, ce vă-ndeamnă,

Când şi unde să plecaţi,

Cum să vă grăbiţi încet

Şi pe cine să-l urmaţi,

S-ar putea să vă rămână-o

Lecţie neînvăţată!

Dar aflaţi că şcoala dragă

Cu răspunsul vă aşteaptă.

Temerari, oneşti să fiţi!

Cunoştinţe să-adunaţi,

Mâine, când veţi fi departe,

De cei dragi să nu uitaţi…

Învăţaţi acum, în şcoală,

Inima s-o ascultaţi,

Scumpii mei, copii frumoşi
Prea cuminţi şi zvăpăiaţi!

La sfârșit de an școlar și la început de vară asemenea evenimente adaugă un plus de dorință elevilor de a se afla în continuare în lumea cărților, de a vizita mai des biblioteca, de a descoperi comorile sufletului, semănate de scriitori în tezaurul fără de preț, ce poate fi explorat în voie, de-a lungul unei veri provocatoare, în Casa plină de Lumina cărții care este BIBLIOTECA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s