Duminica din 15 mai a  fost o triplă sărbătoare în familia noastră ovidiană. În primul rând pentru că în 28 de ani de activitate ai instituției nu s-a mai întâmplat să reunim atâtea familii din cartier (tocmai șase), care au venit împreună cu copilașii lor să se alimenteze din înțelepciunea cuvintelor scrise în carte, dar și să-i asculte pe invitații noștri de onoare – scriitorul Victor PROHIN și artista emerită Vera MEREUȚĂ. Sunt două personalități de elită, care au revărsat din IZVORUL CUNOȘTINȚELOR acumulate de-a lungul vieții, sfaturi și povești adevărate, pe care le-au sorbit cu tot sufletul participanții mari și mici, care au animat în această zi sala de lectură a bibliotecii. Distinșii oaspeți le-au vorbit cu multe argumente despre rolul cărții în educația tinerei generații și așa cum evenimentul a fost prilejuit de  Ziua Internațională a Familiei, era tocmai potrivit să li se povestească și despre o ediție periodică destinată celor din clasele primare.

Scriitorul Victor Prohin a venit cu un sfat către părinți de a-și abona copiii la revista pentru micuți ALUNELUL și a împărtășit celor prezenți din secretele muncii sale de 20 de ani la această  publicație. Fiind un fin cunoscător al psihologiei copiilor de orice vârstă, Domnia Sa și-a împărtășit experiența de comunicare cu aceștia prin intermediul scrisorilor, revista fiind alcătuită în mare parte grație corespondenței cu ei.

Cu un viu interes a fost ascultată și doamna Vera Mereuță, supranumită „Bunicuța cu povești”, care a venit cu plăcere la bibliotecă, să se mai simtă odată copil, așa precum a accentuat și să se întrețină cu micii noștri cititori la o poveste, un capăt de vorbă sau un sfat prețios. Copiii și părinții lor au ascultat-o cu atenție și multă admirație, căci așa cum știe dumneaei să le citească o poveste copiilor, nu prea multă lume se pricepe. Căci doamna artistă emerită Vera Mereuță a lucrat la Radio Moldova, vocea ei e cunoscută în întreaga republică, iar cei care au prilejul să călătorească des cu troleibuzul, o aud de fiecare dată.  

De Ziua familiei copiii, la rândul lor, au recitat poezii, au povestit despre cărțile pe care le-au citit recent, și-au exprimat bucuria de a avea în cartier o bibliotecă, care își ține larg deschise ușile în primul rând pentru ei, deoarece este adevărat faptul că cititorul mic de azi este cititorul mare de mâine.

„Să știți, prieteni, că aici, la „Telecentru”, există acest lăcaș al luminii, care vă așteaptă oricând și de unde vă puteți împlini toate gusturile pentru lectură, a spus Liuba Ciobanu,  șefa filialei, iar fondul nostru de carte corespunde oricărei biblioteci moderne, care are grijă ca utilizatorii săi să găsească literatura necesară și să fie mulțumiți.  

O familie care vine cu toți copilașii săi la bibliotecă ne oferă temei să credem că are un viitor asigurat din punct de vedere spiritual și că dragostea pentru carte și lectură a prins rădăcină încă de la vârstă foarte mică a membrilor acesteia.

Ne-am bucurat să descoperim că avem în cartier familii numeroase cu trei, patru copii și că părinții acestora le educă cultul cărții, ceea ce face dovada faptului că tânăra generație crește într-un mediu sănătos cu principii sănătoase.

Copiilor prezenți în această frumoasă duminică de florar le-a fost prezentată și o expoziție de grafică executată de discipolii pictoriței Maria Butnari, coordonatoare de cerc la Centrul de Creație pentru copii „Floarea Soarelui” din sector, care i-a îndemnat să vină de luni până vineri la Biblioteca „Ovidius” pentru a-i ghida în arta desenului,  or, atelierul respectiv este gratuit. Deci poate veni oricine dorește, dacă are aptitudini.

Revenind la invitatul nostru de onoare scriitorul Victor Prohin, vom menționa că Domnia Sa este inclus în proiectul „Scriitorii pentru capitală, Capitala pentru scriitori” și în toamnă împlinește vârsta de 80 de ani. Pe parcursul activității sale a fost redactor la Radio Moldova, redactor-șef adjunct la revista „Chipăruș”, secretar de redacție, redactor-șef adjunct la revista „Nistru” – „Basarabia”, șef de secție la ziarul „Moldova suverană”, secretar responsabil la revista „Alunelul”. A debutat în 1969 cu volumul de proză „Puiul de stea”, urmat de alte    cărți: „Supracotoi”, „Olimpia”, „S-a copt frunza”, „Noi doi și bunelul”, „Dacă ar fi mânzul fotograf” ș.a.

Și cu câtă dăruire a citit povestea acestul căluț doamna artistă și pedagog Vera Mereuță, încât cei care au ascultat-o, mai doreau să rămână în bibliotecă nu doreau să plece acasă. Am mai stat împreună în familia OVIDIUS în jurul mesei cu dulciuri, care le-au mai rămas și pentru acasă la un ceai gustos, cu impresii de neuitat despre această minunată zi de Duminică a Sufletului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s