LUMINĂ DIN LUMINĂ Astfel a fost intitulat concursul de încondeiere a ouălor de Paști, pe care echipa ovidiană l-a organizat in perioada lunii aprilie și la care au participat 10 copii din clasele primare și grupa mare de grădiniță. Fiecare dintre ei au scris, așa cum a fost recomandat, câte un text, o mică poveste despre felul cum sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos în familie. La vârsta lor mică acești copilași au lucrat creativ la înfrumusețarea oului – simbol al biruinței vieții asupra morții. Pentru multă muncă, fantezie și inspirație deosebită locul I (500 lei) a fost acordat elevei Mia DRUMEA. „Paștele este sărbătoarea luminată” pe care o aștept cu drag, scrie Mia. – Mirosul de cozonac și încondeierea ouălelor îmi place nespus de mult. În această dimineață sfântă bunica vine de la la biserică și aduce coșul cu cozonac, ouă roșii și pască sfințite. După ce vine, ne spălăm cu ou roșu, alb și monede, apoi pregătim masa de sărbătoare. Mai întâi gustăm din bucatele sfințite, apoi ciocnim ouăle roșii de la mare la mic și zicem Hristos a Înviat, Adevărat a înviat! În prima zi de Paște ciocnim cu vârful oului, a doua zi cu partea opusă, iar a treia zi – cu partea laterală. În ziua de Paște merg la vecini și rostesc în glas tare HRISTOS a ÎNVIAT! Paștele pentru mine înseamnă Învierea Domnului, lumină și speranță, a scris în final premianta locului I, Mia Drumea.

Pe locul al doilea (400 lei) s-au plasat trei fetițe creative, ingenioase și hărnicuțe, căci au pregătit pentru concurs câte trei lucrări, oușoare frumos încondeiate. Acestea sunt: Daniela ANDRONIC, elevă în clasa a II-a la IPLT „Mihail Sadoveanu”, or Hâncești. ”Paștele pentru mine este una din cele mai frumoase și mai importante sărbători religioase, afirmă Daniela. Încondeierea ouălor și prepararea bucatelor în familia noastră sunt tradiții în care mă implic cu drag. Cel mai important moment al sărbătorii este Noaptea de Înviere, la care mama mea se duce ca să asculte slujba, să sfințească cozonacul, ouăle și să aducă lumina acasă, care este simbolul Învierii și care trebuie să fie în fiecare casă în această zi sfântă”.

Și tot locul al doilea a revenit Doinei Harbuz, la fel elevă în clasa a doua la IPLT „Mihail Sadoveanu”, or Hancești: Ea a scris în expunerea sa că odată cu sosirea primăverii, când soarele cuprinde cu lumina sa pământul, văzduhul e plin de mireasma florilor, iar noi, cei măricei, cât și cei mici, așteptăm cu cea mai mare nerăbdare cea mai frumoasă și sfântă sărbătoare – Învierea Domnului Iisus Hristos. Prin curți oamenii își înălbesc pomii, pragurile sunt curate și casele date cu var, în culoare albă cu sineală, culoarea luminii și a seninătății. În sâmbăta Paștelui noi mergem cu mama la biserică, unde cântăm cu corul bisericesc deosebite imnuri închinate lui Dumnezeu. Când se lasă noaptea, oamenii cu lumânări aprinse, solii îngerilor plini de strălucire, sub sunetul clopotelor, toți într-un glas plin de bucurie strigă: Hristos a înviat! Dimineața ne rumenim obrăjorii cu ouă roșii. Cu mare drag rostim rugăciunea TATĂL NOSTRU. Fie ca sărbătoarea Învierii lui Hristos să Vă lumineze sufletul și casa.”

Mulțumim, Doiniței Harbuz și ne grăbim să vă informăm cine este următorul laureat al concursului – Amelia-Maya Tomșa, elevă în clasa a II-a de la Gimnaziul Nr. 53 din capitală. „De Paști vopsim ouă, coacem pască, mergem la biserică și sfințim bucatele. La masă se spune rugăciunea și toți servim din bucatele sfințite. Tradiția spune că în dimineața Mare trebuie să ne spălăm cu un ou roșu și unul alb, și cu bănuți, ca să fim sănătoși, voioși și norocoși. Acestea sunt câteva tradiții și sper că vor fi păstrate multe secole înainte”.

Tania Mursa este elevă în clasa a doua la IPLT ”Alexandru I.Cuza” din Chișinău și împreună cu frățiorul său Traian au devenit laureații premiilor pentru locul al treilea (câte 300 de lei).” În fiecare an, de Paște, eu cu familia mea mergem în vizită la bunici. Acolo noi vopsim ouă, coacem cozonaci și pască. Bunica pregătește multe feluri de mâncare. Obiceiul meu preferat de Ziua Sfântă este spălatul pe față cu ouă roșii. Apoi ne așezăm cu toții la masă și ciocnim ouă. „Hristos a înviat!” Răspundem după tradiție ”Adevărat a înviat!” și ne grăbim să anunțăm un alt deținător a locului al III-lea, care este Alexandra Dicusar, elevă în clasa I-i la școala primară Nr. 120. ”De Paști ne adunăm la bunici pentru a celebra Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, povestește Alexandra. – În Vinerea Mare ne trezește mirosul de cozonac, pe care îl coace mama. Vopsim ouă în culoare roșie cu ajutorul cojilor de ceapă, iar pentru cele galbene folosim turmeric. În dimineața de Paști ne spălăm pe față cu apă dintr-un vas, în care au fost puse ouă roșii și monede. Cel care se spală ultimul din acest vas ia banii”. Patru dintre participanții la concurs au fost menționați cu diplome și premii de 200 de lei. Este vorba de Mihaela Mămăligă, elevă în clasa a IV-a la IPLT „Mihai Viteazul”; Nicoleta Bulat, grăd. Nr. 8; Maddalena Frimu și Tatiana Mânascurtu, eleve în clasa a III-a de la IPLT ”Nicolae Sulac” din Chișinău. ”După tradiția inventată de mine, când deschizi ochii în această dimineață, prima dată trebuie să te uiți sub pernă și să vezi dacă ai primit vreun cadou de la iepure. Cel mai tare îmi plac concursurile de ciocnit ouă”.(Bulat Nicoleta). ”Paștele este sărbătoarea care unește toată familia, cu puii plecați în țările calde, ce se întorc și se strâng la sânul casei părintești, alături de cei care le-au dat viață. Ciocnim ouăle sângerii, sfințite cu cântece pascale și smerenie și ne unim inimile în veselie. Ne rugăm pentru liniște și pace”. (Mihaela Mămăligă). ”Eu sărbătoresc Ziua de Paști cu familia. Mergem la biserică, sfințim pasca și dimineața ne spălăm cu ouă roșii și bănuți. Hristos a înviat!”(Maddalena Frimu). ”Mama coace pasca și ne ducem la bunei, deoarece avem vacanță de o săptămână. Vopsim ouăle, apoi le dăm cu ulei, De Paști, dimineața, ne dăm cu ouă roșii pe obraji”. (Tatiana Mânascurtu).

Premiile bănești au fost oferite cu multă dragoste pentru copiii basarabeni de Asociația Filantropică TIGHINA – București, președinte doctorul Alexei Păluță. Mulțumim pentru generozitate.

Felicităm copilașii care au participat la acest concurs de creație, ce vine să reînvie o tradiție ce până nu demult prezentă la biblioteca noastră. Participanții au demonstrat că Sărbătoarea învierii este așteptată cu bucurie și cinstită cu drag în familiile lor, or, ce este mai frumos și mai important, dacă nu o familie unită în credință, armonioasă și iubitoare! Lumina din lumina lui Iisus ne încălzește sufletele și ne face mai tari, mai puternici și mai buni. Mult har părinților, care binevoiesc să-și educe copiii în spiritul tradiției creștine și a dragostei pentru tot ce e legat de biserica noastră strămoșească. Binecuvântări alese tuturor, HRISTOS A ÎNVIAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s