Filiala „Ovidius” a BM „B.P.Hasdeu” este un spațiu sigur și atractiv pentru organizarea unor acțiuni culturale atractive, menite să scrie istorie în istoria activității cotidiene a instituției noastre. Concursul de Creație al Tinerei Generații „Ars Adolescentina” este una dintre acestea și are scopul de a susține și încuraja tinerele talente în calea lor spre afirmare. Etapa de artă plastică din anul acesta a avut un generic semnificativ – „Primăvara copilăriei mele”. Au participat peste 400 de copii, reunind întreaga republică, începând cu Bălți, Drochia (prof. Ludmila Tetco), Fălești, Heciul Nou, Sângerei, Telenești (director Svetlana Caprian), Șoldănești, Bender,  trecând  Nistrul la Coșnița, Dubăsari, și stăm un pic aici ca să vă prezentăm laureații coșnițeni: Vozan Violeta, cl. V-a, prof. Irina Glușcenco (locul I); Gherb Rada, prof. Elena Panuțî (locul II), alți cinci elevi ai acestor profesoare fiind distinși cu diplome și cărți: Țurcan Bogdan, cl. V-a,  Larionov Anastasia, cl. VI-a,  Bolgari Adelina, cl. VI-a,  Ivanov Paula-Anastasia, cl. V-a,  Naghiț Gabriela, cl. V-a.

În continuare,  cuprindem cu privirea peisajul primăvăratic al raionului Hâncești, de unde parvin revelația concursului – învățăceii domnului profesor Vasile Munteanu de la gimnaziul Bobeica, raionul Hâncești; elevii din Mingir, de la IPLT „Mihail Sadoveanu”, ghidați de neobosita Vera Tcaci, dar și la cei din IPLT „Mihai Eminescu”, discipoli ai dnei profesoare Vera Croitoru, trecând ușor și pe la Școala de Arte din or. Ialoveni, cu tineri plasticieni instruiți de profesorii Nina Popescu și Victor Guțu. Orașul de la Prut, Ungheni a fost reprezentat destoinic de către elevii Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”. Tema etapei i-a atras și pe tinerii care îndrăgesc penelul și arta culorilor de la gimnaziul Brătuleni, r-nul Nisporeni și cum să nu ajungem noi la capătul de sud al Republicii, la Școala de Arte plastice din Cahul, condusă de dl Ion Ciuta și, tot din orașul sudic membrii Centrului de Creație „Luceafărul”. Am fost plăcut surprinși că ”Ars Adolescentina” a fost descoperit de câțiva elevi ai unui liceu din jud. Botoșani, România și aducem mulțumiri pentru îndrumarea lor doamnei profesoare de limba română, Florentina Aruști. Nu au rămas pasivi la tema propusă nici tinerii plasticieni din capitală: elevii Liceului Academic de Artă Plastică „Igor Vieru”, cei din clasele specializate din cadrul IPLD „Onisifor Ghibu” și ai Școlii de Arte „Valeriu Poleacov”, dar spre deosebire de etapele precedente, aceștia s-au manifestat mai puțin reușit. Motivul poate fi nenumăratele concursuri la care participă, sau că au început târziu să lucreze la subiectul propus.

Iată ce scriu participanții la Gala Premiilor din Telenești: „Povești pictate, în care imaginile, personajele vin din copilăria cea „veselă și nevinovată”, vorba mucalitului bunic al tuturor copiilor.

Interviu cu Gabriela Stroici, realizat de jurnalista Daniela Gherman

Gabriela Stroici (locul I), căci despre ea e vorba, își clădește, pas cu pas, un loc în lumea ARTEI. Un loc propriu, impunându-se cu un stil artistic aparte, tablourile ei fiind ca un organism viu, rupt dintr-o realitate (nu fără neajunsuri), pe care Gabriela o transformă în poveste.

„Primăvara copilăriei mele” de Gabriela Stroici

În mâna ei pânza, șevaletul, culorile devin foarte ascultătoare, tânăra pictoriță lăsându-se purtată de imaginația inocentă de copil și de talentul hărăzit de SUS. Rețineți acest nume – Gabriela Stroici!  Și numele profesoarei pictoriței – Svetlana Caprian. (secvențe dintr-un articol de Maria Vleju).

Și tot pe locul I s-au plasat:  Vozan Violeta, cl. V-a, s. Coșnița, r. Dubăsari, prof. Irina Glușcenco; Mămăligă Daniela, cl. VIII-a, IPLT „Mihail Sadoveanu”, r. Hâncești, prof. Vera Tcaci; Munteanu Lia, Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, or. Ungheni.

Cerul roz, norii albaștri, viața e frumoasă în lumea copilăriei. Poate să-i alegem pe ei în foruri de conducere a lumii. Precis că războaie nu ar mai fi niciodată. Pace Ucrainei! Pace nouă, tuturor! Iubiti-va ca frații, oameni buni! Învățăm de la copii sa ne bucurăm de frumusețile pământului și ne rugăm să fie Pace mereu! Din multe desene ale copiilor am desprins acest îndemn firesc, simțind sinceritatea pură, luminoasă a tinerilor autori.

„Primăvara copilăriei mele” de Rusu Taisia, cl. III-a

„Ars Adolescentina” – 2022, etapa arta plastică, ediția a XXIII-a și-a premiat laureații. Ei și-au primit diplomele, cărțile, premiile bănești binemeritate, oferite cu generozitate de Asociația filantropică TIGHINA, cu mulțumiri domnului doctor Alexei Paluță, Institutul „Frații Golescu” de la București, CIDDC, care apără dreptul copilului la propria exprimare inclusiv prin culoare. Lăsați copiii să respire libertatea creației. Ei ne pot învăța și pe noi.

P. S. Mulumim celor mai fideli membri ai juriului, Artistul plastic Victor Cobzac, maestru în Arte și pictorului Tudor Botin, membru UAP, care de fiece dată apreciază obiectiv valoarea lucrărilor prezentate. Domniile lor afirmă că majoritatea copiilor au profesori buni, de aici și calitatea lucrărilor prezentate. Unii dintre ei au talent incontestabil, dar trebuie să depășească faza de copist, când elevul desenează întocmai o imagine de pe net sau de pe o fotografie și să persevereze  în dezvoltarea creativității sale. E mult mai benefic devenirii lor pentru un viitor în domeniul artelor plastice.

Să învățăm de la marii artiști, să studiem albumele pictorilor celebri, pe care le putem găsi cu ușurință în biblioteci, să citim, să ne îmbogățim spiritual și, bineînțeles să muncim mult la talentul pe care ni l-a dat Dumnezeu, afirmă Victor Cobzac, președintele etapei, susținut de colegul său, Tudor Botin.

În aceste rânduri nu reușim să abordăm întregul spectru al lucrărilor adresate concucursului „Ars Adolescentina”, ne rămâne încă mult de meditat și de amintit, or, fiece ediție rămâne a fi specială și de neuitat în sufletele adolescenților. Desigur, în acest scurt panoramic nu ne-am referit, că nici spațiul nu ne-ar permite, la toți laureații. Sperăm însă că ei se vor evidenția și la alte ediții, noi nu-i vom uita și cu siguranță, îi vom menționa neapărat în crochiurile noastre.

Filiala „Ovidius” a BM „B.P.Hasdeu” este deschisă tuturor celor, care doresc să-și lărgească orizonturile cunoașterii inclusiv  în domeniul artelor plastice.

 Vă așteptăm la noi ediții, prieteni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s