„La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.”

Mihai Eminescu

Dragă Ascultătorule, pentru articolul de față, acest catren e cel mai sugestiv. El ne reamintește de Geniul Literaturii Române – Mihai Eminescu, dar și de cenaclul „La Steaua” de la Centrul de Excelență în Construcții, care în ajun de Ziua Națională a Culturii – Ziua lui Eminescu au transformat sala de lectură a bibliotecii „Ovidius” într-un loc rupt din „Sara pe deal”, ori poate din „Lacul”, de „Prin nopți tăcute”…

Așa ori altfel, s-a creat acea atmosferă desăvârșită creației eminesciene, prin cuvântul duios, rostit din gândul și în limba lui Eminescu, prin picturile adunate din versuri și emoția timpului, prin prezența fizică a tinerilor, profesorilor, bibliotecarilor a căror vorbe le sorbeam odinioară la o distanță de ecran, fără a sesiza suflul și ritmul cuvântului românesc, fără a percepe direct feeria activităților culturale.

Și totuși, această bucurie de-a avea o ședință a cenaclului ca pe vremuri s-a produs. A sosit momentul de cunoaștere tête-à-tête, noi ne-am asumat rolul de gazdă primitoare, prezentând biblioteca cu tot ce are ea mai bun și mai de preț, cărți, multe cărți, din toate literaturile timpului și servicii moderne gata să asigure nevoile comunității.

În schimb, tinerii de la Centrul de Excelență în Construcții însoțiți de profesorul de limba și literatura română, doamna Angela Țurcanu și organizatorul cenaclului „La Steaua”, doamna Tatiana Ambroci, șef bibliotecă CEC ni l-au prezentat pe Eminescu în dimensiunile Luceafărului Creator.

Era imposibil să nu rămâi frăpat, blocat pe o frântură de minut în timpul lui Eminescu, auzind recitalul „Şi dacă ramuri bat în geam/ Şi se cutremur plopii,/ E ca în minte să te am/ Şi-ncet să te apropii.”

Această apropiere de Poetul Nepereche a cărui opera învinge timpul, dupa cum opina George Călinescu, a fost resimțită nu doar prin recitalul poetic al tinerilor, dar și prin culoarea pe care au adus-o aceștia creației eminesciene, fiecare poezie recitată s-a bucurat de un desen în creion, acuarelă și un punct de vedere bine argumentat: „Atât de fragedă”, „Iubind în taină”, „Departe sunt de tine”, „Poetul” etc.

Doamna Angela Țurcanu ne-a prezentat lirica eminesciană pe care noi toți o avem din copilărie, recitând și unul din poemele lui Adrian Păunescu dedicat lui Mihai Eminescu:

„El Moldovei îi e fiul
Şi Munteniei nepot
L-a-nfiat întreg Ardealul
Eminescu-i peste tot
Într-o lume relativă
Mai avem un nume sfânt
Eminescu-i România
Tăinuită în cuvânt.”

Surpriza Cenaclului „La Steaua” a fost interpreta de muzică folk, Natalia Croitoru, care ne-a surprins prin vocea ei suavă și recitalul la chitară din creația eminesciană: „Dincolo de voi”, „Legământ”, „De ce nu-mi vii?” etc. Totodată, această surpriză a luat alura unei frumoase „Revederi”, căci artista nu a mai ieșit pe scenă de jumătate de deceniu, fiind preocupată de grija și educația celor doi copii.

Un moment special a constituit și dramatizarea poeziei „Replici” de Mihai Eminescu, unde observăm legătura dintre Poet și Iubită, dar și punctele forte ale tinerilor care au teatralizat aceste versuri.

La final de activitate am primit în suflet și în incinta bibliotecii „Ovidius” magia colindului, căci oaspeții noștri de la Centrul de Excelență în Construcții ne-au amintit că e sărbătoare, „E Vremea Colindelor” și Vremea lui Eminescu, căruia i s-a adus unul din cele mai frumoase omagii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s