De douăzeci și doi de ani, Ars Adolescentina înseamnă talent, suflet, emoție, curaj, răbdare, echilibru, parteneriat, colaborare, cântec, pictură, colindă, creație proprie, recital, tineri ambițioși, profesori perseverenți, organizatori responsabili, parteneri statornici, juriu competent, la general, un progres creativ al Generației în creștere.

Sigur, această longevivitate a Concursului „Ars Adolescentina” se datorează în mare parte organizatorului concursului, Poetul, Jurnalistul, Redactor- Prezentator Radio, doamna Zina IZBAȘ și bineînțeles, partenerii care au susținut desfășurarea acestui proiect național de la bun început: Institul „Fraţii Golescu”, Asociaţia „Tighina”,CIDDC.

Parteneriatul consecvent al acestui concurs cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, filiala „Ovidius”, e o dovadă de-a readuce Creația la ea acasă, căci unde sună mai frumos cuvântul românesc, dacă nu într-o bibliotecă.

Biblioteca „Ovidius” împărtășește o bucurie aparte, știindu-se locul de suflet al acestui Concurs Republican,  care a crescut generații de talente de la o etapă la alta, de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Criva la Palanca.

Sala de lectură a bibliotecii a fost spațiul și scena de debut a tinerilor capabili să-ți cuprindă ființa cu cele mai profunde recitaluri din opera marilor clasici sau să-ți inunde aducerile-aminte cu cele mai autentice colinde. Etapa pictură,a transformat întotdeauna această sală într-o galerie de artă, unde ochii ni se umpleau de culoare, de frumos.

Din anul 2019, la propunerea dnei Zina Izbaș, biblioteca „Ovidius” acceptă provocarea de-a fi designerul Diplomelor „Ars Adolescentina”, care aduc o stare de bine, de mulțumire pentru fiecare participant.

Anul 2021 la fel ca și 2020, din cauza pandemiei, s-a desfășurat în online. Însă, Ars Adolescentina a pășit înainte și a avut parte de etape bogate în participanți de talie mare la capitolul creație.

Startul celei de-a XXII-a ediție a fost dat de etapa recital poetic, dedicată poetului Grigore Vieru, la cei 86 de ani din ziua nașterii, cu genericul: „ Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață”!

La această etapă au fost peste 250 de participanți, un record pentru acest concurs și o binecuvântare pentru doi dintre membrii juriului, angajați ai bibliotecii, care au avut o săptămână plină de Grigore Vieru,  de cuvântul românesc.

Această etapă a bucurat participanții cu 100 de cărți-surpriză(opera lui Grigore Vieru) oferite de către dl Iulian Săvulescu din România, partener al Asociației filantropice Tighina-București, dlui doctor Alexei Păluță și Artistul Viorel Burlacu.

În acest an, Ars Adolescentina și-a evidențiat concursul cu etapa Eseu-Comentariu cu genericul „Artizanii Unirii”. O etapă nouă, care a pus accent pe istoria Basarabiei, pe Marea Unire cu Țara-Mamă, România (27 martie 1918).

Participanții s-au bucurat de o Lecție de Istorie în online, cu participarea tuturor celora implicați în buna organizare, jurizare a concursului. În total, la această etapă au participat 51 de elevi. Premianții s-au bucurat atât de premii bănești, cât și de albume istorice, un adevărat tezaur.

O altă etapă, organizată la fel, pentru prima dată, e cea a Cântecului Pascal, cu genericul: „Din cer lumină sfântă vine”. O etapă care nu doar a adunat diverse ansambluri din cele patru colțuri ale țării, dar și-a propus să păstreze și să perpetueze frumoasele tradiţii pascale, aducând în sufletele tuturor Bucuria Învierii.

Etapa Artă Plastică, cu genericul „Culorile toamnei în grădina bunicilor” a adunat peste 350 de creații ale participanților, reliefând ideea că „Toamna este însuși artistul”. S-au remarcat Școlile de Artă Plastică din Ungheni, Telenești, Șoldănești, Centrul de Excelență în Construcții și Liceul „Igor Vieru” din Chișinău.Tinerii plasticieni au fost distinși cu diplome, cărți, mențiuni și premii bănești.

În acest an, participanții la etapa Creație Proprie Ars Adolescentina, secțiunea Poezie/Proză s-au bucurat de o tematică liberă. Astfel, circa 200 de concurenţi din raioanele Orhei, Soroca, Nisporeni, Drochia, Glodeni, Făleşti au dat frâu liber imaginației și au lăsat creativitatea să se strecoare printre rânduri. Cei mai activi – orheienii şi sorocenii. La concurs au participat şi câteva colegii sau Centre de Excelenţă.

Premiile, ca de fiecare dată, sunt oferite de Asociaţia filantropică TIGHINA-Bucureşti, diplomele şi cărţile – Institutul „Fraţii Golescu” pentru relaţiile cu românii din străinătate -Bucureşti, CIDDC.

Unul din Premiile speciale la această etapă au fost – DEX și Gramatica de bază a Limbii Române, editate de Academia Română.

Etapa Muzică a fost una specială, In memoriam Iurie SADOVNIC, la 70 de ani din ziua nașterii, Artist al Poporului, cantautor, Maestru al muzicii uşoare şi folk. În total, au fost antrenaţi circa 180 de copii şi adolescenţi, care au învăţat şi au cântat 19 din piesele compuse şi interpretate de bard. Acest concurs mereu și-a surprins plăcut concurenții. La această etapă, 56 de laureaţi şi promotori ai concursului Ars Adolescentina din anii 2019, 2020 şi o parte din 2021 au primit bonusuri-recompensă (câte 500 de roni) şi diplomele Institutului „Fraţii Golescu” pentru relaţiile cu românii din străinătate (director dr. Mihai Nicolae).

Ultima etapă a concursului republican „Ars Adolescentina” e cea mai îndrăgită și mai semănătoare de pace, voie bună, credință și dragoste deopotrivă, etapa Colindelor cu genericul bine înrădăcinat: „Răsună pe la ferești / Vechi colinde românești!.” Unicul moment care face diferența, sunt secțiunile acestei etape: colind în grup de trei; colind în ceată de băieți. Cea din urmă secțiune, e pentru a promova băieţii care merg cu colinda.

În concluzie, putem afirma că pandemia a privat acest concurs de socializare directă, de sala arhiplină de participanți din diferite raioane ale țării care veneau cu tot dragul și tot talentul în acest spațiu al cărții, de personalități mereu prezente în rândul juriului, de opinii, impresii, analize și încurajări directe, de excursiile în România pentru deținătorii Premiului Mare.

Însă, tot pandemia ne-a învățat să fim autodidacți;să realizăm prezentări video de înaltă calitate; să dăm suflet și individualitate filmelor(recital, cântec, colind)/ picturilor; să prezentăm o altă latură, cea de cetățean în satul meu  cu tradiții și obiceiuri; să transmitem scrisori, colete cu lucrările prin poștă; să se dubleze, tripleze numărul participanților; să găsim soluții optime; ceea ce de altfel nu am fi aflat, nu am fi făcut și nu am fi descoperit.

După cum afirma, coordonatorul concursului „Ars Adolescentina”, poetul și jurnalistul, doamna Zina Izbaș: „La ARS ADOLESCENTINA nu există învingători şi învinşi, la ARS ADOLESCENTINA participă TEMERARII, care sunt nişte mari visători, ca şi dascălii lor, sunt promotorii de mâine ai LIMBII ROMÂNE!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s