Luna lui gustar e una din cele mai deosebite și semnificative din calendarul verii, pentru că ea de mai bine de 3 decenii ne tot duce cu gândul la limba noastră, sărbătorită anual la data de 31 august. Din acest considerent, biblioteca „Ovidius” a organizat 4 ateliere de scriere, unde pasionații de lectură au avut posibilitatea de a deveni între timp pasionați de arta scrisului.

La primul atelier, copiii au reușit să creeze o compoziție descriptivă, pornind de la ceea ce prezintă „Descrierea” ca termen până la structură, pași de urmat pentru redactarea unui text descriptiv. Participanții au avut la dispoziție un șir de imagini din cartea „Aventurile pițigoiului Zbanț” de Ion Iachim, dar și tabloul „Vizita medicului (1970–1971)”, autor : Valentina Rusu Ciobanu.

Copiii au transferat în compozițiile descriptive nu doar adjectivele cromatice prezente în încăpere, de la un albastru senin la denim, cât și stările, preocupările ființelor reprezentate, care constituie centrul compozițional al lucrării, evidențiind neliniștea bunicii, îngrijorarea mamei, agitarea fătului, dar în același timp competența și responsabilitatea medicului.

Cel de-al doilea atelier a aparținut întru totul textului narativ. Făcând apel la cărțile de ficțiune citite și la ajutorul Piramidei narative, am obținut compoziții relevante despre Ella, fetița furată de zmei, apoi despre Betty și foamea care dase buzna în acea toamnă, apoi despre Bufnița fermecată din ținutul Vrăjitorului Marylin. Imaginația, creativitatea și artistismul au stat la baza întregului proces.

Atunci când ne place sau displace ceva întotdeauna găsim argumente. Despre acest tip de text au reușit micii temerari ovidieni să discute la cel de-al treilea atelier de scriere, dar și să exerseze în expunerea unei ipo(teze) și enumerarea unor argumente pro sau contra.

Astfel de texte plac copiilor, fapt dedus din tezele prezentate pe marginea citatului lui Neagu Juvara: „În viața mea niciunde nu am fost mai fericit decât într-o bibliotecă. Dacă aș aduna orele pe care le-am petrecut în biblioteci, cred că ar reprezenta un sfert din viață. Sunt fericit în biblioteci.”

Cel din urmă atelier, a fost transformat într-un adevărat medalion literar, unde participanții au audiat, dar și recitat, intonat imnul de stat al Republicii Moldova și alte poezii în care-și slăvesc graiul.

Sigur am avut parte și de creație, doar că într-un alt format, cu genericul „Povestea emoticoanelor”, care a fost pe cât se poate de captivantă pentru participanți, fiecare a dat curs unei istorioare. Unii au vorbit despre sine, alții au inventat personaje, alegând stări diferite: de la zâmbet și încântare la capricii și supărări .

Lanțul adjectivelor dedicate „Limbii” a fost pe cât se poate de consistent, unii copii indentificând peste 22 de termeni, caracteristici relevante pentru o Limbă ca a Noastră: trainică, bogată, melodioasă, națională, sfântă, românească, scumpă, comună, roman(t)ică, duioasă și altele pe care le-au notat pe baloanele tricolore.

„Jocul limbii” a fost distractiv, căci frământările de limbă au dat bătăi de cap, memorare, exersare și entuziasm în același timp. Încercați și voi: „Căruțașul cară cărțile cărturarului cu carul”. Nu uitați să rostiți de fiecare dată într-un ritm vioi și alert.

Această activitate ne-a făcut să conștientizăm din nou că: „Ea e Limba pentru care au luptat strămoșii și care ne face cu adevărat fericiți, pentru că datorită ei ne-am cultivat anumite valori, ne-am găsit grupul preferat de interese și ne înțelegem perfect. Ea e cea mai apropiată nouă, la fel ca mama, de aceea îi și zicem că e Maternă. Ea este Limba Noastră, pe care o marcăm în fiecare an la data de 31 august, începând cu anul 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s