E o tradiție frumoasă la biblioteca „Ovidius” de-a sărbători zilele de naștere a scriitorilor prin citirea creației acestora în cadrul programului de lectură „Să re-auzim povestea”, în fiecare an diferit pentru a cuprinde toți scriitorii omagiați, atât cei din lectura clasică, cât și cei din literatura universală.

Luna lui gustar a fost una specială pentru acest program!

În primul rând, pentru că ne-am bucurat de prezența fizică a cititorilor, pe care până acum îi salutam și așteptam la această oră de poveste în online.

În al doliea rând, fiindcă omagiatul acestei luni este scriitorul și prietenul bibliotecii „Ovidius”, Domnul Petre Crăciun.

În al treilea rând, deoarece întreaga creație a lui Petre Crăciun este dedicată copiilor, ceea ce denotă o alegere vastă de povești și basme pentru toate gusturile.

În ultimul rând, dar nu cel din urmă, dragă Cititorule, azi, 29 august 2021, când scriitorul de literatură pentru copii, Petre Crăciun, e eroul zilei sale de naștere. Am decis să Vă destăinuim cum au parcurs cititorii ovidieni drumul Basmelor Crăciuniene.

Jocul silabelor

Jocul silabelor a fost cel care ne-a inițiat pașii spre lectura basmului „Băiatul care vorbea cu florile” din volumul „Basme”, editura Zorio, 2013. Astfel, copiii au beneficiat  de o lectură ghidată, care a creat multe momente de popas printre rânduri și de intrigă: -Ce urmează?

 Și a urmat nu doar un final fericit al tânărului pădurar alături de fata de împărat a cărei gânduri le-a deslușit, ci și activități captivante în care am reușit să creăm propriile taine, să dialogăm cu florile bibliotecii „Ovidius”, să reliefăm în cuvinte secretele auzite și să confecționăm flori.

Însă drumul zilei de Miercuri, destinată programului de lectură „Să re-auzim povestea” continuă.

Așa ne-am deșteptat și îndrumat ovidienii spre o nouă aventură, sigur una de poveste, pe care de această dată au așteptat-o cu „sufletul la gură”, căci i-am preîntâmpinat că-l vom vedea și auzi pe scriitorul tuturor copiilor, cel cu prenume de „Sfântul Petre” și nume de „Moș Crăciun”.

Vizionăm „Fetița care desenează îngeri” în lectura autorului, Petre Crăciun

Liniștea a culminat întreaga sală până în momentul când un clinchet de clopoțel-îngeraș i-a deșteptat, punând gândurile micuților într-un circuit, care după sunet încercau să se dumerească ce se află în coșuleț. Erau figurine-îngerași, o sugestie pentru titlul textului „Fetița care desenează îngeri”, poveste care după cum am menționat, a fost vizionată și audiată cu nesaț, căci o relata însuși autorul, Petre Crăciun din cartea cea voluminoasă de „100 de basme și povești”, care încă nu au reușit să treacă Prutul, din „Odaia fericirii”, editura Zorio, 2021.

La un moment dat, am conștientizat că mulțumirea se revărsa pe chipurile copiilor anume de la acei îngeri ai Anei desenați pe cer, apoi în carnetul lui Martin, dar și din seninul cu care i-au reprezentat participanții în desen, apoi în aplicația origami.

Îngerașii au prins culoare prin desen
Ioana și curcubeul-emoticon

Acest drum de basm crăciunean a devenit unul drag nouă, căci fiecare poveste schițează în mintea cititorului ovidian o combinație de valori, care-l face să distingă binele de rău, frumosul de urât și lumina de întuneric.

De această dată, am pornit un joc ROGVAIV, care nu a fost deloc întâmplător, dimpotrivă un generator de idei pentru povestea ce urma a fi citită, nu înainte de a face popas la „stațiile multicolore”, după cum afirma Ioana, copila care în final a intuit titlul textului „Drumul curcubeului” din cartea „Basme pentru toată familia”, editura Zorio, 2014.

Lectura în lanț a constituit un avantaj pentru basmul care părea a fi fără de sfârșit. Însă, curajul lui Inimă Vitează în apărarea țării, urmat de drumeția sa în Țara Curcubeului au avut un impact pozitiv asupra micului cititor, care a confecționat un emoticon-curcubeu, semn că povestea le-a fost dragă.

În cele din urmă, am poposit în ograda bunicilor, acolo unde „Stelele îmi spun povești”, acest text are o filosofie aparte, dar din discuțiile copiilor și desenele lor colorate, am conștientizat cât sunt de ingenioși, isteți și în același timp, cât de mult li s-a schimbat și dezvoltat percepția despre viață, valori o dată cu trecerea lor prin încercările eroilor, prin bucuriile și tristețile acestora, prin slăbiciunea și puterea de neînvins de care dau dovadă.

Pe final de articol, biblioteca „Ovidius” Vă adresează, Dragă Domnule Petre Crăciun, sincere urări de bine și prosperitate, timp favorabil pentru inspirație și o motivație de neoprit în crearea noilor eroi. Ne bucurăm că Vă putem spune „La Mulți Ani!”, ne bucurăm că avem un asemenea Prieten atât în lumea bibliotecilor, cât și în lumea copiilor, fie ca această stare de bine pe care ne-o oferiți necontenit prin Basmele și proiectele inițiate (pentru societatea de pe ambele maluri ale Prutului) să se reflecte însutit în Ființa Creatoare de Valori și Frumos a Dumneavoastră!

Lansarea cărții „Mimu, pisicuța care mânca povești” de Petre Crăciun la biblioteca „Ovidius”,2019

La Mulți Ani, „Petre Ispirescu al timpurilor noastre”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s