Dragă Cititorule,  știi cu ce s-au îndeletnicit azi cei 18 temerari ovidieni?

Răspunsul vine de la sine, de la libertatea de a se găsi și gândi în sala de lectură a bibliotecii „Ovidius” și conștiința dornică de-a sărbători împreună 3 decenii de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, cu genericul: „Independenți în gânduri și voință/ E a noastră Țară și a mea ființă”!

Generic, activitate și sărbătoare în care ne-am regăsit cu toții, participând la discuțiile despre următorii termeni: „independență”, „suveranitate”, „unitar”, „indivizibil”, analizându-i conform DEX-ului și în context.

Zece minute de istorie audiovizuală despre zilele de 27 august 1989, când a avut loc Prima Mare Adunare Națională (care a decis limba română să fie limbă de stat și revenirea la grafia latină) și respectiv, 27 august 1991 – Ziua când a fost Proclamată Independența Republicii Moldova, momente ce au constituit intriga pentru discuții, abordări și opinii.

Nu am putut trece cu vederea una din cărțile prezente la expoziție: Constituția Republicii Moldova, unde am venit cu explicații pe înțelesul copiilor despre conținutul, importanța și menirea acestei cărți, document oficial întru buna orânduire a societății.

Sigur, am explorat și prin artă, opere literare, muzică în care se regăsește Plaiul nostru la cei 30 de ani de Independență, amintind despre poeții care au contribuit la trezirea Conștiinței Naționale: Cenaclul „Alexei Mateevici”, poetul Grigore Vieru, artiștii Ion și Doina Aldea Teodorovici, care amintesc cu toții de cântecul „Trei culori și-o singură ființă românească” și imnul Rebublicii Moldova, „Limba noastră”, adoptat în 1995.

Lucrarea practică: „Țara mea de humă/ Țara mea de Dor” s-a soldat cu cele mai frumoase rezultate, unde micii cetățeni au dovedit cu ajutorul semințelor și cerealelor că „Republica Moldova este o țară Agricolă”.

Pe fundalul imnului  de stat, copiii au realizat schimbul de produse: mei, semințe de floarea soarelui, fulgi de ovăz, fasole, făină de porumb,, secționând și delemitând teritoriul Republicii Moldova.

Pentru ați hrăni convingerile, dragă Cititorule, că „Viitorul Țării e în mâini bune” și că Republica Moldova va rămâne în continuare „un stat suveran, idependent, unitar și indivizibil” lăsăm la dispoziția ta fotografii ce certifică dragostea și credința necondiționată față de al nostru neam (vezi pagina de Facebook a bibliotecii).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s