Există un timp special pentru Chișinăul de azi, „orașul de piatră albă” ai cărui  585 de ani ni-l prezintă într-o lumină favorabilă, mai statornic, mai prosper și mai legat de neam și de generațiile care i-au tot bătătorit cărările, întregindu-i așteptările.

Astăzi, la biblioteca „Ovidius”, cei 18 temerari, participanți la programul estival „Provocarea verii” au învățat că ascultarea, percepția, deducția sunt părți componente ale unei lecturi consecvente. Afirm acestea, reieșind din provocarea de-a asculta textul „O pătrime de veac” de Ion Vătămanu în lectura mentorului, cu scopul de-a spori atenția, de-a deduce cuvintele cheie, ideile centrale și a închega un Cinquain, poezie de tip japonez, din cinci versuri.

Rezultatul a fost pe potrivă. Așa că am continuat șirul provocării, unde ovidienii, au citit un interviu cu Leontina Vatamanu, fiica regretatului poet Ion Vatamanu. Astfel, am descoperit concomitent două personalități, tatăl și fiica, care deși a mers contrar voinței acestuia în alegerea profesiei, a devenit un regizor bun, fapt dovedit prin majoritatea filmelor, documentarilor realizate la OWH Studio, printre ele se enumeră și „Dor de Ion Vatamanu”, pe care l-am vizionat, conștientizând ce înseamnă dorul unei fiice de tatăl dispărut din viață prematur, pe când avea doar 19 ani.

Din scrierea lui Ion Vatamanu, citită anterior, descoperisem Aleea Clasicilor în toată splendoarea anotimpurilor, „când zăpada se așeza pe coborâtoarele frunți din Alee… când cu pietate înfrunzesc copacii asupra frunților gânditoare… când într-o zi de vară, am venit încoace ca să-mi continui monologul… când cad frunzele și se aștern pe Alee. Coborâtoarele frunți le petrec cu veșnicia lor și ne caută faptele…”

Într-un filmuleț de scurt metraj am explorat Aleea Clasicilor, aranjată sub formă de săgeți, cu 29 de „fețe gânditoare” care vin de ieri, dar devin astăzi prin noi, cei ce îi citim și le luminăm amintirea, după cum preciza Ion Vatamanu: „Un veac de anotimpuri într-o pătrime de veac cu pașii înceți pe această splendidă și sfântă Alee a clasicilor, pe care Chișinăul o îngrijește, o venerează, o sărbătorește…”

Acest text a trezit empatie pentru „fețele de piatră” atât de joviale în scrierile lor, dar și pentru regretatul Ion Vatamanu, a cărei biografie am parcurs-o cu tinerii exploratori pentru a realiza o compoziție heraldică și în același timp pentru a fi pregătiți de vizita la Placa Comemorativă a Poetului și Savantului(doctor în Chimie), fixată pe clădirea Institutului de Chimie al Academiei de Științe ale Moldovei la împlinirea a 62 de ani de la naștere, în 1999.

După o plimbare pietonală, un turnir al lecturii în aer liber, chiar pe treptele de la intrarea în Institutul de Chimie, sub privirea vie a plăcii comemorative ion Vatamanu, jocul de societate „Dominoul literaturii Clasice(ilor)”, care-i aștepta în sala de lectură a bibliotecii, i-a înfiripat, amintindu-le textele renumiților poeți și scriitori de pe Alee, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Alecu Donici și Alexei Mateevici.

Entuziasmul copiilor e cel mai bun feedback, pe de o parte, pe de alta, cum să nu fim entuziasmați când am descoperit atâtea personalități, vieți celebre, care dau și azi valoare Chișinăului și locuitorilor acestuia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s