Iată-ne în luna lui cuptor, cu un soare puternic, o arșiță dogoritoare, un vânt mai mult lin decât învolburat, dar totuși satisfăcuți.

Această satisfacție își are făgașul ei: copii mulțumiți de anturajul pe care-l oferă biblioteca „Ovidius” și programul estival „Provocarea verii”, copii dornici de a dezlega enigma, de-a citi și descoperi Chișinăul într-o altă lumină, una la fel de densă ca și personalitățile acestuia, care vin să-l glorifice prin munca asiduă pe care o depun zilnic întru prosperarea culturii, a patrimoniului național și nu în ultimul rând, a societății.

Ovidienii sunt trupul și sufletul programului estival „Provocarea verii”.

Dragi cititori, trebuie să vă informăm că, agenda de miercuri le-a dat temerarilor oportunitatea de-al cunoaște pe Zbanț, faimosul erou din cartea „Amintirile pițigoiului Zbanț” de Ion Iachim.

După citire și analiză profundă a textului „Invitații la ospăț”, au îmbrăcat haine de actori, au potrivit mimica, gesturile și tonalitatea vocii, cu unul din eroii cărții, Zbanț, Cicerone, Vindereu sau doamna Sturzoaică, ori părintele Grangur, iar cel mai de vază spectator, a fost însuși autorul cărții, Ion Iachim.

Discuția dintre cititorii de varii vârste, de la clasa I la a IV-a s-a înfiripat pe marginea jocului lingvistic, unde verbul la infinitiv trebuia să ia forma substantivului: a zidi= zidar; a învăța = învățător; a scrie = scriitor.

La fel de intrigant a fost și jocul cu personajele dintr-o lume fantastică, unde „Cel care mănâncă multă brânză, a fost numit Brânzilă, iar cel care se întrece la mâncat mămăligă, iată că e Mămăligar.

De fapt, personajele din „Amintirile pițigoiului Zbanț” poartă amprenta jocurilor din copilăria scriitorului, Ion Iachim, fiindcă majoritatea copiilor se adresau recurgând la poreclă, fie un Zbanț pentru unul ce nu-și găsea nicio clipă locul, fie Cucoș, pentru cel ce-i lua pe toți la luptă etc.

Povestirea despre ieduțul Țepordel din familia țapului Căliman și a caprei Jurja pe care autorul le-a lecturat-o copiilor din una din cărțile pentru copii prezentate, a creat nu doar o atmosferă de poveste, ci și mult haz, căci acesta era neobișnuit prin coada sa lungă cu care se tot lăuda până într-o bună zi când s-a văzut în oglinda apei și a zis ce țap necăjit…

De aici, din acest punct epic, fiecare cititor trebuia să deducă finalul. Versiunile au fost asemănătoare, majoritatea au intuit morala și faptul că ieduțul se va trezi din nou cu o coadă identică cu cele din semeția  lor. Doar că povestea a continuat și scriitorul a menționat că Țepordel a devenit la fel de obișnuit ca toți ceilalți, în momentul când și-a recunoscut faptele și a devenit modest.

Cititorii care s-au evidențiat în timpul spectacolului și a discuției cu Ion Iachim, s-au bucurat de câte o carte cu autograful scriitorului, de exemplu: „Celui care vede bine tâlcul cuvintelor, Arsenii Gogu.”

Fiindcă Zbanț- pițigoiul, își începe istoria din scorbura unui cireș și „Invitații la ospăț” face referire la „cireșele coapte care fac cu ochiul tuturor păsărilor”, am decis să confecționăm „Cireșul din amintirile lui Zbanț”, apoi am descoperit din reportajul „Păsările în obiectiv”, problemele cu care se confruntă pițigoii în timpul rece, fiind păsări sedentare. Tot de acolo am deprins metode și sfaturi bune de urmat pentru a deveni amicii acestor păsări și a contribui la ocrotirea acestora.

Enciclopedia „Din lumea animală, Păsări” de Tudor Cozari ne-a familiarizat cu tipurile de pițigoi existenți în Republica Moldova, aspectul exterior, habitatul și răspândirea acestora.

La final de activitate am rămas cu zâmbetul pe buze, semn că agenda de miercuri ne-a înviorat împreună cu invitatul special, prozatorul, publicistul și profesorul de limba și literatura română, Ion Iachim.

Frumos și luminos e Chișinăul bibliotecii „Ovidius”, alături de personalități marcante și-a alături de noi, chișinăuienii, care nu am ezitat să le descoperim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s