Zilele din programul estival „Provocarea verii” au un tempou alert. Fapt care se datorează energiei venite din mediul infantil.

Chișinăul ține pasul acestei provocări și ne impresionează cu generația care e în căutare de istorie, monumente arhitecturale, străzi, bulevarde, muzee etc.

Cu fiecare zi trecută, bagajul Chișinăului în memoria noastră începe a se contura, iar patrimoniul cutural devine mult mai vast.

Ziua de miercuri amintește de acel „Oraș cu Istorie, Oraș cu Viitor”.

Din acest considerent, ne-am propus să descoperim ceea ce avem în mahala de sus a bibliotecii, Instituția Publică a Audiovizualului, Teleradio-Moldova.

Pentru a pune curiozitatea  și mintea la-ncercare, am utilizat Cutia cu surprize, a cărei indicii erau niște ghicitori, precum : „N-are viață, n-are duh,/ Însă, prinde din văzduh/ Vorbele care se plimbă/ Și vorbește orice limbă” sau „Doar butonul i-am sucit/ Și de îndată mi-a vorbit !”

Copiii au descoperit obiectul din spatele ghicitorilor: Radioul!

Textul „La Mulți Ani, Radio Moldova” selectat de pe blogul bibliotecii „Ovidius” a contribuit la crearea unui moment propice pentru temerarii ovidieni, cointeresați de istoria apariției Radioului în Basarabia, fiind culminați de ideea că acesta e „de două ori mai puternic decât cel din București sau cel din Tiraspol”, după cum nota în iulie 1939 „Gazeta Basarabiei”.

După o lectură în lanț, ne-am propus să receptăm și mai bine cele citite printr-un joc „Mușuroiul de lectură”, care consta în divizarea grupului în două echipe și notarea de comun acord a trei propoziții care să conțină date esențiale despre Radio Moldova, apoi decuparea separată a cuvintelor și formarea unui „mușuroi” din ele, urmată de transmiterea la echipa adversă. Punctul culminant a fost la etapa descifrării așa zisului „mușuroi” pentru a observa ce informație este mai importantă pentru fiecare echipă în parte.

Noi am indentificat una specifică pentru ambele echipe: „Radio Moldova a împlinit 90 de ani de activitate.”

Pauza copiilor o putem numi dublu: „Pauză de înghețată – pauză de radio”, pentru că am promis că în acest timp vom audia Radioul, până și subiectul auzit despre Migrația persoanelor, în special a tinerilor a trezit interes.

Interesul a prins formă și mai mult în timpul discuției cu invitatul special, redactor-prezentator Radio, doamna Zina Izbaș, împreună cu care am descoperit mai multe aspecte ale Radio Moldova ca instituție.

Întrebările curgeau gârlă, așa că am aflat și de Fonotecă, adică biblioteca Radio Moldova; și de Crainic, care acum e numit prezentator Radio; și de structura unei emisiuni, care pornește de la o idee, se bucură de un generic și are neapărat un plan.

Sigur, emisiunile pentru copii, precum Ora copiilor, Radio Vacanța, Radio Magazin au trezit interes, fiind ceva nou pentru publicul participant la discuție.

De un real folos se bucură dictofonul, căruia pe vremuri i se zicea magnetofon, până Doamna Zina Izbaș a explicat termenii și importanța apăratului propriu-zis, o fetiță a exclamat: „Știu de ce se numea „magnetofon”, pentru că atrăgea cuvintele ca un magnet”. Frumoasă metaforă, dar și mai frumos jocul de rol: „Interviul”.

Deși s-a petrecut într-o formă liberă, asemenea unui joc, pentru a observa cum funcționează dictofonul uni jurnalist radio și ce întrebări se adresează.

La final, spre marea noastră mirare, doamna Izbaș a menționat: „Iată, dragi copii, am realizat o emisiune! Ascultați mâine la ora 14:00!”

Asta da, surpriză și totodată competența jurnalistului de-a transforma un joc banal de-a „Interviul” într-o „Emisiune”.

După atâtea trăiri, a urmat „Turnirul lecturii” în aer liber și-apoi o totalizare a tot ceea ce s-a petrecut: „Radioul din timpurile noastre schițat în toate culorile de cretă în scuarul bibliotecii „Ovidius”, unii l-au desenat exact ca acel din bibliotecă, alții la fel precum arată cel din automobilul tatei, au fost și inventatori, care au atribuit noului Radio, clape de pian. Ce-ar fi să Vă imaginați și voi un astfel de apărat radio.

Provocarea de miercuri a luat sfârșit nu înainte de a lăsa câte un grăunte de istorie în fiecare participant și ideea că Radio Moldova e „al Meu, al Tău, al Tuturor”.

<a class="wp-block-button__link" href="<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbiblioteca.ovidius%2Fposts%2F4403019639716659&show_text=true&width=500&quot; width="500" height="797" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share">Provocarea de Miercuri în Fotografii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s