Poezia pe care o regăsim în „Antologia poeziei generației 80”, ediția a II, revăzută și adăugită de Alexandru Mușina, reprezintă o adevărată revelație pentru publicul tânăr. Această antologie cuprinde cele mai reușite creații poetice ai celor mai străluciți poeți postmoderniști. O bună parte din autorii antologați au fost școliți la Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. Mulți dintre ei au frecventat „Cenaclul de Luni” și au fost membri ai cenaclului „Junimea”.

     Alexandru Mușina, în prefața acestei antologii împărțea poeții în mai multe direcții: „poezia „textului”, care pune în relație eul individual cu textul, orice manifestare a eului (care e ireductibil și personal) fiind o generare/ resuscitare/ reasamblare de text(e): fie un text relativ „alb” (Bogdan Ghiu, Augustin Pop sau Daniel Pișcu), fie un text de „proliferare a semnificantului” ( Florin Iaru, Mircea Cărtărescu, Ion Stratan etc. ) „Poema chiuvetei”de Mircea Cărtărescu se potrivește perfect în acest context: Sânt iar îndrăgostit. E-un curcubeu/ deasupra chioșcului de ziare, stației de taxi, farmaciei și WC-ului public din piața galați.

      În poezia „cotidianului” își găsesc loc poeți precum Romulus Bucur, Marius Oprea, Andrei Bodiu, Simona Popescu, Liviu Ioan Stoiciu, Mariana Marin, Ion Monoran etc. Rutina și banalitatea existenței de zi cu zi se face resimțită în textele Simonei Popescu, citez: În întunericul Camerei/ se încolăcea în jurul scaunelor/ se lungea pe masă/ mângâia Ușile Scaunele Întrerupătoarele.

 Poezia „metafizicului” o numește drept „un paradox, o imposibilitate făcută posibilă de talentul poeților: trascendența trăită ca eveniment „real” al eului, care el, e sistemul de referință, autorul face referire aici la câteva nume eblematice precum: (Nichita Danilov, Paul Grigore, Ion Mureșan, Liviu Antonesei etc: „Exist, exist, îi răspund”, Nichita Danilov, (Alt secol).

Ultima clasificare o constituie poezia „nevrozei” unde se încadrează poeți precum Cristian Popescu, Viorel Pandima, Călin Vlasie, Matei Vișniec).  O sensibilitate extrordinară se oglindeșe în textul lui Cristian Popescu: „Când eram mic aveam o pernă mare, moale, caldă, umplută cu miez de pâine. Și-am rugat-o pe mama să-mi coase multe felii de pâine una lângă alta ca să am și-o plapumă. Știam eu că sânii femeilor sânt plini cu miez, de asta erau așa calzi și moi”.  Fragilitatea eului liric este evidențiată în următoarele rânduri: „Nu ești făcut pentru lumea asta”. Ne atrag atenția confesiuni de o copleșitoare naivitate: „În țara noastră cresc codri și păduri întregi de arbori genealogici ai familiei Popescu. În aceste păduri venea Cristi de mic să asculte susurul și ciripitul. Să asculte cum crește iarba verde”. De o copleșitoare sinceritate sunt și textele pe care autorul le-a intitulat „Sfaturi din partea mamei” care dezvăluie iubirea tandră a mamei către feciorul său. O ironie accentuată persistă în următoarele exemple: „Seara, când îi dădeam să sugă, îmbrăcam rochia de mireasă, îmi puneam mărgelele, făceam lampa mică, îmi pudram sânii și-i rujam. Îmi alinam și eu tristețile gândindu-mă că până la urmă tot o să-l înjure vreunul și-l va trimite înapoi în mă-sa.

Versurile un călător singuratic îmi cere permisiunea de a se așeza la masa mea/ eu îl privesc o vreme și spun plictisit nu exprimă scepticismul și teama de apropiere a eului liric, criteriu specific pentru mai mulți poeți ai generației 80.

    Este remarcabilă individualitatea poetică pe care o construiește fiecare autor. Poeții se transpun în poezia lor și vorbesc despre sine fără măști și fără rezerve. Este o asumare, dar și un act plin de curaj.

Natalia Pântea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s