Grigore Vieru e mai mult decât un nume, e Poetul Copiilor, al Mamei și al Patriei. Așa l-au cunoscut toți copiii, după ce au deschis „Albinuța”.

Azi a fost o zi specială pentru biblioteca „Ovidius”, pentru gimnaziul nr. 53, pentru Poezia Viereană și pentru poetul Ianoș Țurcanu, prieten cu Grigore Vieru.

Voi fi mai explicită, lucrurile frumoase întotdeauna adună în jur oameni pe potrivă. Astfel, colaborarea bibliotecii „Ovidius” cu dna Natalia Rufanda, învățător de clasele primare la gimnaziul nr. 53 are doar amprente de laudă.

La propunerea acesteia, am fost martorii unui medalion literar cu genericul: „Rugă pentru poet. In Memoriam Grigore Vieru”. Surpriza acestei activități, a fost invitatul nostru special, drag bibliotecii „Ovidius”, poetul Ianoș Țurcanu, care a acceptat din start să familiarizeze copiii cu lucruri cunoscute din viața și activitatea Marelui Poet Basarabean, Grigore Vieru.

Medalionul literar a fost unul dublu, ca și munca titanică a învățătorului, care pe timp pandemic lucrează cu o clasă divizată în două grupe.

Copiii, elevi în clasa a I-a au rămas surprinși să vadă în fața lor un Poet „în carne și oase”, totuși, nu au cedat emoțiilor și l-au salutat pe Ianoș Țurcanu cum se cuvine, cu poezii din scrierile acestuia. Apoi clasa a prins feeria poeziei vierene despre mamă, patrie, grai cu intercalări din partea poetului Ianoș Țurcanu, care răsfoia amintirile despre bunul și neuitatul prieten, Grigore Vieru.

Acesta le-a povestit micuților și despre insomniile poetului, pe care le avea de mic copil, rămănând singur acasă. La care noi am conchis că acest fapt e relatat în versurile: „S-a stins soarele cel bun,/
Eu mă culc, poveşti îmi spun./ Dar nici una nu-i frumoasă/ Greu e singurel în casă!

Ianoș Țurcanu le-a citit poezii dedicate lui Grigore Vieru, pe care le avea imprimate, după care le-a semnat și le-a lăsat în dar clasei a I-a, de rând cu cărțile cu autograf.

Dacă primul grup de copii păreau mai timizi, cei veniți după masă, erau mult mai dezghețați, așa a zis și poetul, umorist de felul lui. Păi, sigur, cum altfel, au dormit mai mult.

Aceștia l-au întâmpinat în același tempou și au recitat cu aceeași expresivitate poeziile din creația viereană, au enunțat și date biografice.

La final de activitate, doamna Liuba Ciobanu, directorul bibliotecii „Ovidius” a venit cu un mesaj de mulțumire, un îndemn la lectură și invitație la bibliotecă, cu toate că puștii sunt cititorii noștri, pandemia i-a ținut la distanță.

Cu Ianoș Țurcanu, nu și-au luat „la revedere” pentru mult timp, căci au „bătut palma” și au făcut o înțelegere conform căreia, cartea pe care o are poetul la moment în lucru, va fi lansată cu acești prichindei, însoțiți de buna lor învățătoare.

După cum ziceam, lucrurile frumoase se desfășoară cu oameni frumoși, nu doar la chip, ci și la suflet.

Pozele subscriu o activitate încununată cu succes despre Grigore Vieru, Poetul Copiilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s