10 decembrie nu e doar a zecea zi a unui început de iarnă.

Din 1948, 10 decembrie înseamnă schimbare, democrație, toleranță, de rând cu cea de-a treia sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, unde printr-un act istoric cu toate țările membre a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Articolul 1 din Declarația sus-numită, sună astfel: „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiința și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.”

Reieșind din acest context, 10 decembrie e o zi de sărbătoare la nivel internațional și un motiv de-a ne reaminti că o dată ce dispunem de drepturi, trebuie să ne asumăm și anumite responsabilități.

În acest sens, aforismul lui John Stuart Mill, părintele filosofiei utilitariste, e tocmai pe potrivă: Libertatea mea se terminã acolo, unde începe libertatea altuia. 

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, biblioteca „Ovidius” vine în întâmpinarea utilizatorilor cu Decalogul drepturilor la bibliotecă, pe care-l considerăm relevant pentru toți deopotrivă, căci suntem posesorii celui mai esențial drept, Dreptul la Educație.

  1. Dreptul de a accesa informații gratuit începe cu un Card Inteligent la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și filiale acesteia;
  2. Trăind într-o eră a tehnologiilor, ai dreptul la Wi-fi gratuit și resursele electronice ale bibliotecii;
  3. Dreptul de a alege după interes îți aparține! Dispunem de literatură clasică, universală, monografii în diverse domenii, cărți electronice, ediții periodice și servicii moderne de bibliotecă;
  4. Să știi că ai dreptul la asistență în căutarea surselor de informare și documentare, dacă te-ai pierdut prin cele peste 40000 de volume ale bibliotecii „Ovidius”;
  5. Dacă simți nevoia de a primi o recomandare, bibliotecarii sunt întotdeauna alături, să te ajute;
  6. Dacă îți dorești să petreci timp util cu familia la bibliotecă, e dreptul tău! Noi, bibliotecarii îl onorăm, și-ți punem la dispoziție o sală de lectură, un oficiu pentru copii, o sală de împrumut și cărți/servicii pentru toate vârstele;
  7. Libertatea de a citi, a analiza și gândi critic îți stau la dispoziție la Ungherașul Media, unde dispui de presa periodică, mereu actuală;
  8. Atunci când consideri că dispui de timp și cunoștințe într-un anumit domeniu, benefice pentru educația societății, te încurajăm prin activități de voluntariat la bibliotecă!
  9. Libertatea la expresie îți aparține prin participarea la programele de lectură, precum „Chișinăul citește” și concursul „Bătălia cărților”, unde ai oportunitatea să devii „Cititorul anului”;
  10. Ai dreptul la inițiativă! Biblioteca „Ovidius” e deshisă spre parteneriate de colaborare și activități culturale în comun.

Dragă cititorule, dreptul la Educație e de fapt dreptul de a ne schimba și a contribui la schimbarea societății rațional!

Acest decalog, e o modalitate de a-ți spune că biblioteca „Ovidius” își asumă acest drept și e aproape de tine pentru schimbare, inovare, fiind un instrument eficient de muncă intelectuală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s