Prezentare de carte

           Masca este un simbol pe care-l regăsim în mai multe opere semnificative atât din literatura română cât și din literatura universală.

 O perlă literară este și „Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde care se încadrează perfect genericului din cadrul Săptămânii științei  „Masca sunt eu”.

„Portretul lui  Dorian Gray” este o carte desăvârșită și țin să-l citez pe criticul Dan Grigorescu care spunea că în această operă regăsim „cel mai profund studiu de psihologie din câte a scris vreodată Oscar Wilde. ”

         Romanul „Portretul lui Dorian Gray” este o carte care arată că frumusețea fizică, sau iubirea de sine poate fi distrugătoare și poate duce la degradarea morală a ființei. Or, ce este „Portetul lui Dorian Gray” dacă nu prăbușirea omului ucis de propriile amăgiri.

Începutul romanului prezintă puritatea tînărului Dorian Gray, deci , observăm un echilibru dintre frumusețea fizică și cea spirituală. Iată cum îl caracterizează autorul:

 „Era încântător de frumos, cu buzele lui splendid desenate și roșii ca sângele, cu ochii albaștri și senini, cu părul auriu și ondulat. Avea pe chip ceva care îți câștiga numaidecât încrederea. Puteai citi acolo întreaga nevinovăție a tinereții. Îți dădeai seama că relațiile cu lumea nu reușiseră să-l întineze în nici un fel.”

      Tânărul Dorian Gray, copleșit de admirația înălțătoare ce-o manifestase pentru el pictorul Basil Hallward, dar și de încântarea Lordului Henry Wotton, crede că prin frumusețea sa poate stăpâni lumea. Absorbit de această idee, tânărul „Narcis”, conștientizează că viața e un teatru, iar ca să fii fericit trebuie să-ți pui masca potrivită. Observăm un teatru absurd în iubirea sa față de tânăra actriță Sibyl. Citez:

„Era cea mai încântătoare ființă făptură văzută de mine vreodată. Și vocea ei- niciodată n-am mai auzit o asemenea voce”…  

Conchidem ideea că un om  care se idealizează pe sine nu este capabil să iubească sincer și adevărat. În fond, brusca lui dragoste năprasnică pentru Sibyl Vane nu a fost decât o sete de noi experiențe, altfel spus, un instinct senzual.

Tânărul Dorian Gray găsește respingătoare și artificială scena în care Sibyl joacă „Romeo și Julieta”  de Shakespeare:

Masca nopții

Îmi ocrotește chipul. Nu zărești

Ce purpur îmi sădiră în obraji

Cuvintele rostite adineauri

De fapt, Dorian Gray este încercat de sentimentul de frică, ca nu cumva, să i se afle adevărata sa față. Dar, măștile cad vrând nevrând. Citez: „Plec, rosti în cele din urmă Dorian Gray cu același glas domol și limpede. Nu vreau să fiu nepoliticos, dar nu te mai pot vedea. M-ai dezamăgit, Sibyl. ”

De fapt, iubirea și frumusețea lui Dorian Gray nu a fost decât o mască care i-a înnăbușit sufletul. Ceea ce denotă că orice patimă atrage după sine propria pedeapsă.

Portretul lui Dorian Gray reprezintă oglinda sufletului care a fost murdărit de patimile trupului. Așa cum preciza însăși Oscar Wilde, „Dorian Gray, trăind o viață plină de pură senzație și plăceri, încearcă să ucidă conștiința și, în clipa aceea, se omoară pe sine. ” Fragmentul respectiv confirmă cu desăvârșire acest lucru: „După cum îl ucise pe pictor, la fel avea să ucidă și opera pictorului, și, odată cu ea, tot ce însemna acest portret. Avea să ucidă trecutul, iar când trecutul își va da sfârșitul, el își va recăpăta libertatea. Da, trebuia să ucidă această înspăimântătoare viață numai a sufletului, o va ucide, și după aceea, fără hidoasele lui semnale de alarmă, își va găsi liniștea. Luă cuțitul în mână și străpunse portretul cu el”.

Se auzi un urlet și zgomotul unei prăbușiri. Urletul era atât de cutremurător în sfâșietoarea lui agonie, încât servitorii speriați se treziră și strecurară tiptil afară din camere.”

           În concluzie, putem afirma că omul s-a născut pur și curat, împrejurările și oamenii îl pot schimba. Este important să reținem că în fiecare dintre noi se zbat mereu două euri: binele și răul. Să avem grijă ce oameni ne înconjoară și în ce măsură ne lăsăm influențați de ideile acestora!

Vă prezentăm un fragment din „Portretul lui Dorian Gray”:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s