Ce este o bibliotecă? Fiecare dintre noi, maturii, poate da o definiție a acestui cuvânt. Pentru mine ea este o împărăție miraculoasă, plină de aventuri, care mă ademenește cu fiecare titlu nou, cu fiecare ilustrație. Din toate părțile parcă se aude: „Vino! O lume-ntreagă te așteaptă!” E locul unde trăiesc cărțile, unde pot merge să citesc, să discut, să mă întâlnesc cu cartea…

De mică am fost fascinată de cărți și, chiar dacă uneori îmi pare că forfota vieții nu-mi lasă timp pentru lectură, fac o pauză și… merg la bibliotecă. Aici, ghidată de harnicele bibliotecare, pot evada cu ușurință în lumea cărților. Astăzi am ales să savurez din lectura cărților „Fărâme de suflet” și „Povești pentru adulți”, semnate de Aurelian Silvestru. După ce am recitit povestirile pline de înțelepciune, am discutat cu doamnele bibliotecare. Am depănat amintiri despre viețile unor oameni celebri, despre care a scris autorul cărților, am reușit să găsim date biografice interesante, folosind tehnologiile din sala de lectură. Aici ne-au venit în ajutor, fiind interesate de subiectul pus în discuție, 2 cititoare, care participau în sala de alături la programul de alfabetizare digitală „TabletoTeca pentru seniori”. Au fost atât de intrigate de ideile expuse pe paginile cărților menționate, încât au decis să le împrumute pentru a le lectura. M-am bucurat mult că cărțile pe care le-am citit vor ajunge să fie lecturate de alți cititori.

Tocmai în momentul când m-am hotărât să plec, mi-am amintit că astăzi, joi, e ziua în care se organizează „Șezătorile de altădată”, iar eu, fiind pasionată de arta tricotării și croșetării, am decis să mă alătur grupului de meșterițe, care cu migală își aranjau lucrurile aduse de acasă. Deși nu aveam ustensilele necesare, am reușit să croșetez un motiv nou cu o croșetă improvizată dintr-o mină (tot cu mina de la pix am învățat cândva să croșetez). A fost o după-amiază de suflet, cu cântece populare, cu bunăvoință și mult haz.

Nici nu mi-am dat seama ce repede a trecut timpul, dar am realizat că a fost o zi minunată, petrecută la biblioteca, care astăzi pe lângă faptul că oferă cărți, îți propune variate activități de petrecere cu folos a timpului liber.

În Egiptul Antic bibliotecile erau numite „farmacia sufletului”, „casa vieții”, de aceea cred că atât timp cât vor exista așa biblioteci ca „Ovidius”, în care cititorii vor fi întâmpinați de colaboratori receptivi și binevoitori, bibliotecile vor rămâne temple ale cunoașterii.

Nu ezitați să treceți pragul bibliotecilor!

Cu respect pentru toți colaboratorii bibliotecii „Ovidius”

Busuioc-Pojoga Rodica,

45 de ani, învățătoare,

Gimnaziul nr. 7, municipiul Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s