Gianni Rodari s-a născut la 23 octombrie 1920 în Omegna (Novara, Italia). După o scurtă experienţă didactică, devine ziarist şi începe, aproape din întâmplare, să scrie pentru copii. Cărţile sale au avut parte de nenumărate traduceri şi au dobândit numeroase premii, între care prestigiosul Premiu Andersen (1970), „Nobel“ al literaturii pentru copii.

Gianni Rodari e preţuit astăzi de tot mai mulţi cititori, mari şi mici, pentru comunicativitatea sa, pentru umorul său absurd şi irezistibil.

Activitatea literar-artistică a lui Gianni Rodari se menifestă, în egală măsură, în trei direcții.

Ca publicist, a semnat în ziarele și revistele italiene reportaje, cronici de actualitate socială și politică, articole asupra problemelor de educație și pedagogie, tablete umoristice.

Ca scriitor, îi apar circa douăzeci de cărți cu care înregistrează un imens succes în Italia și în afara ei, adunând numeroase premii literare.

A treia direcție în activitatea sa conturează un pedagog remarcabil (atât ca teoretician, cât și practician), prin faimoasa lucrare „Gramatica fanteziei” (Introducere în arta de a inventa povești), o publicație pedagogică  și de educație renumită. Este o carte care-i va ajuta pe copii să-și dezvolte abilitățile de scriere, citire și interpretare, dar este și o carte de care ne putem bucura cu toții, amintindu-ne că la orice vârstă ne putem juca „de-a cuvintele”.

Între operele sale cele mai semnificative se numără: Aventurile lui Cipollino, Gelsomino în ţara mincinoşilor, Cânticele în cer şi pe pământ, Poveşti la telefon, Planeta pomilor de Crăciun, Cartea greşelilor, Tortul din cer, A fost de două ori baronul Lamberto, Măgarul la mijloc.

Diferite prin sursele de inspiraţie şi prin suflul de care dau dovadă, povestioarele lui Rodari se iau la întrecere cu noile teme ale fanteziei infantile din benzile desenate şi din literatura science-fiction. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s