Dar azi, de-mi dai un loc şi mie,
Precis am să te fac… să râzi.

Ne adresăm Cititorilor pasionați de lecturi „pantagruelești”!

Stimați Cititori, vă propunem să dezlegați tainele textului rablaisian, propunându-vă jocuri și exerciții literare pe baza unui fragment din romanul „Gargantua și Pantagruel” de François Rabelais.

Capitolul Întâi „Despre vechimea spiței lui Gargantua”, îl găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=Fs9rpVhXIbI

Curiozități despre celebrul scriitor francez: Cum François Rabelais, medicul din Lyon, devine scriitor…

     Lectura unei cărți populare „Marile și neprețuitele cronici ale marelui uriaș Gargantua” îl inspiră pe medicul din Lyon, François Rabelais. „S-au vândut în două luni la bâlciuri mai multe exemplare decât Biblia în nouă ani”, constată viitorul romancier. Își promite să scrie ceva asemănător luând drept erou pe Pantagruel, fiul lui Gargantua.

       Gargantua e mâncăcios, Pantagruel e însetat – amândoi sunt uriași. Aceștia sunt eroii lui Rabelais, croiți să placă în primul rând poporului simplu. Locul de desfășurare a acțiunii: mănăstirea Thélème, . Unde nu au acces călugării și ipocriții. Cartea apare în 1532, semnată cu o anagramă a numelui său, Alcofibras Nasier, ca să nu-și strice reputația de doctor. Are un succes răsunător. Exegeții au căutat și alte explicații că s-a inspirat din satirele poetului grec din Antichitate Lucian și din „Elogiul nebuniei” al lui Erasmus.”

Gargantua și Pantagruel este un roman, compus din cinci cărți, scris în secolul al XVI-lea de François Rabelais.

Jocuri și exerciții de interpretare a textului

  1. Imaginează-ți o zi din viața lui Pantagruel, desenează și completează monologul personajului, luând ca model  imaginea și  următorul fragment:

„…eu cred că mă trag, neapărat, din vrun neam de rege sau de prinț, fiindcă nu s-a pomenit om să aibă mai mare dorință decât mine de a fi bogat, hrăpăreț și puternic, să nu muncesc, să trândăvesc toată ziua și s-o duc numai într-un chef și-o petrecere de să-i meargă vestea, întocmai, ca și Măriile Lor capetele încoronate sau prietenii lor de neam!”

  1. Alege din fragment trei expresii sau fraze care ți-au plăcut. Scrie-le în tabel și exprimă-ți părerea.

Jurnalul meu de lectură

Universul operei (citate preferate)                                        Universul meu (ce îmi sugerează)

  1. Nu-i așa că te-a amuzat fragmentul din romanul lui François Rabelais? Din ce ia naștere dimensiunea comică a satirei? Ai cu siguranță o opinie despre acest subiect și câteva argumente pentru susținerea ei. Notează-le mai jos!

Opinia

Argumentele și

Exemplele din text

  1. Ești impresionat de vechimea spiței lui Gargantua, așa că te-ai hotărât să realizezi arborele tău genealogic în formă de caligramă. Vei compune cu dedicație câteva caligrame pentru strămoșii tăi. Succes!

Să ne amintim! Caligrama este un text poetic în care cuvintele sunt aranjate în așa fel încât să reprezinte forma obiectului care constituie tema poeziei.

DEX:

Satira – Scriere în versuri sau în proză în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății, cu intenții moralizatoare;

Anagramă – Cuvânt format (din citirea de-a-ndoaselea sau) din schimbarea ordinii literelor care alcătuiesc un alt cuvânt;

Exeget – Persoană care se ocupă cu interpretarea, comentarea și explicarea din punct de vedere istoric, filologică etc. a unui text.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s