Am fost invitată la foarte multe întâlniri cu cititorii, atât în Chișinău, cât și în afara acestuia. Am colaborat cu mai mulți scriitori și am mers la lansările lor de carte. De obicei, organizatorii sunt preocupați să adune cât mai mult public, acest lucru mi-a venit în minte atunci când am văzut la o lansare de carte copii începând cu clasa I până în clasa a IX-a. M-am întrebat atunci: Oare câți dintre aceștia au înclinații umaniste? Cu siguranță în sală erau copii care preferau științele exacte, dar au venit aici doar pentru că profesoara a zis. Experiențele acestea m-au determinat să dau o altă formă la ceea ce se numește „Întâlniri cu cititorii”. Așa a luat naștere „Clubul Iubitorilor de poezie”, care a fost lansat vineri, 28 februarie, la biblioteca „Ovidius”.

Evenimentul nu a adunat doar oameni ai literelor, dar și simpli iubitori de poezie, căci, așa cum spunea Sandor Petofi: „Poezia nu este un salon aristocratic, în care poți să vii doar pudrat și în cizme lucitoare, ci un templu în care poți intra în opinci și chiar desculț.”

Cei chemați la poezie au fost puțini, dar suficient ca să încapă în jurul unei mese rotunde. Masa rotundă presupune egalitate și libertate între participanți. Acesta este principiul după care mă ghidez. Mi-am dorit să ne simțim confortabil, să ne detașăm de o săptămână plină și să trăim intens emoția acelei clipe. Vreau să cred că mi-a reușit…

Am creat un dialog poetic aici, la biblioteca „Ovidius”. Poezia pornește de la nivelul fiecăruia de sensibilitate și este expresia individualității. Acest lucru l-a demonstrat gustul artistic al cititorilor ale căror voci s-au făcut auzite în cadrul „Clubului Iubitorilor de poezie”.

Un moment înălțător a fost poezia „Unde ne sânt visătorii” de Alexandru Vlahuță, recitată cu multă emoție de Ion Tataru, un mare pasionat de poezie.

Pentru că acest club presupune promovarea literaturii de ieri și de azi, protagonistul acestei întâlniri a fost Poetul și Artistul Plastic Victor Cobzac. Romanticul incurabil, așa cum este numit de Veronica Postolachi în una din prefața cărților sale, a reușit să sensibilizeze publicul prin profunzimea creațiilor și prin sinceritatea debordantă a personalității sale.

Pentru că muzica și poezia alcătuiesc armonia perfectă, alături de Victor Cobzac a venit Interpretul și Actorul Vitalie Todirașcu, o mare voce în lumea muzicii, și un om de o mare esență. Acesta a delectat publicul ovidian cu melodii precum: „Floare de colț,” „Historia de un amor” și „ Besame mucho”.

Mă bucur că „Clubul iubitorilor de poezie” a stârnit entuziasmul studenților de la Facultatea de Litere. Discursul studentei Alexandra Perev vorbește despre misiunea nobilă a filologilor de a reacționa la frumosul din jur, de a motiva tânăra generație să citească și de a promova literatura de calitate.

În încheiere, mi se pare elocvent sa-l citez pe Gogol care spunea: „Aveți grijă de sufletele voastre!”

Autor: Natalia Pântea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s