„Cartea Silogismele amărăciunii a fost scrisă imediat după război, când eram foarte sărac și foarte cinic. Când a apărut cartea era la puțină vreme după apariția Tratatului de descompunere, și prietenii mei mi-au spus: „Te-ai compromis, este insolentă, dar nu e serioasă.” (…) După douăzeci și cinci de ani, a apărut în ediție de buzunar și acum este cartea mea cea mai citită din Franța și Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu și cel al unei cărți.”

ATROFIA CUVÂNTULUI

Să fii un Raskolnikov – fără să ai omorul drept scuză.

*

Goethe, artistul complet, e antipodul nostru: un caz pilduitor pentru ceilalți. Neâmplinirea – ideal modern de perfecțiune – îi era străină și nu voia să înțeleagă pericolele ce- pândeau pe alții, iar pe cele ce-l priveau le-a asimilat atât de bine, încât n-a pătimit deloc de pe urma lor. Destinul lui limpede ne descurajează. Degeaba vom căuta la el secrete sublime sau sordide. Va trebui să fim de acord cu afirmația lui Rilke: „Nu am organ pentru Goethe.”

*

Europa nu oferă suficient de multe ruine pentru a permite o înflorire a epopeii. Avem totuși toate temeiurile să prevedem că, din gelozie față de Troia și din dorința de a o imita, va furniza teme atât de însemnate, încât romanul și poezia nu vor mai fi de ajuns…

*

Dacă Molière s-ar fi aplecat asupra propriilor adâncuri, Pascal, comparat cu el, ne-ar părea un jurnalist.

*

Shakespeare: loc al întâlnirii unui trandafir cu o secure…

*

Romantismul englez a fost un amestec fericit de laudanum, exil și ftizie; cel german – de alcool, provincie și suicid.

*

Răbdarea germanilor e fără margini, până și în privința nebuniei, pe care Nietzsche a îndurat-o unsprezece ani, iar Holderlin patruzeci.

*

Luther, prefigurare a omului modern, a întrunit toate formele de dezechilibru: în el conviețuiau un Pascal și un Hitler.

*

Pesimistul trebuie să-și găsească zilnic câte-o nouă rațiune de a exista: e o victimă a „sensului” vieții.

LA IZVOARELE VIDULUI

Fiecare se închide în propria-i frică – turnul său de fildeș.

*

Secretul adaptării mele la viață? Am schimbat disperările cum schimbi cămășile.

*

Câtă concentrare, câtă hărnicie și cât tact ne trebuie pentru a ne distruge rațiunea de a fi.

*

Un bolnav îmi spunea: „ La ce servesc durerile mele? Doar nu sunt poet, să pot trage vreun folos sau să mă împăunez cu ele. ”

*

Cred în mântuirea omenirii, în viitorul cianurii…

CIRCUL SINGURĂTĂȚII

Sunt încă viu numai pentru că îmi stă în putere să mor când voi crede eu de cuviință: fără ideea sinuciderii, m-aș fi omorât dintotdeauna.

*

Cezar? Don Quijote? Pe care dintre ei, în înfumurarea mea, voiam să mi-l aleg ca model? N-are importanță. Fapt este că, într-o zi, cândva, de pe un meleag îndepărtat, am pornit să cuceresc lumea, toate perplexitățile lumii…

*

În copilărie, obișnuiam, împreună cu tovarășii mei de joacă, să privesc cum lucra groparul. Uneori, ne dădea câte-un craniu, cu care ne apucam să jucăm fotbal. Era, pentru noi, o bucurie pe care nici un gând funebru nu venea s-o umbrească. Timp de mulți ani, am trăit într-un mediu de preoți: aveau la activ săvârșirea a mii de masluri și totuși pe nici unul nu-l nneliniștea gândul mmorții. Mai târziu, aveam să înțeleg că singurul cadavru din care putem trage cceva profit e cadavrul ce se pregătește în fiecare dintre noi.

*

Vin dintr-un colț de Europă unde efuziunile, lipsa de reținere, confesiunea, mărturisirea imediată, nepoftită, impudică sunt de rigoare, unde toți știu totul despre toată lumea, unde viața în comun se reduce la o spovedanie publică, unde secretul este de neimaginat, iar volubilitatea frizează delirul.

*

Nu mă mai întrebați ce program am: să respiri nu e un program?

Din „Silogismele amărăciunii”, Emil Cioran, Humanitas, București, 2008, Traducere din franceză de Nicolae Bârna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s